Zeleni plan

HGK: Za Hrvatsku je nužna manja ovisnost o uvozu i u energetici

Naime, na današnji dan 26. travnja, obilježava se Svjetski dan obnovljivih izvora energije
Solarna elektrana, ilustracija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Jedna od lekcija tijekom ove pandemije za Hrvatsku svakako je nužnost oslanjanja na domaće resurse i smanjenje ovisnosti o uvozu, a to uključuje i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije, koja stalno i snažno raste. Pandemija koronavirusa s jedne je strane pokazala kako planet može izgledati uz smanjeno onečišćenje, a s druge bacila svjetlo na svu ranjivost sustava i potrebu za promjenom ponašanja.

„Većina država članica EU podupire inicijativu da se Europski zeleni plan stavi u središte gospodarskog oporavka nakon pandemije, jer svijet može ekonomski, ekološki i društveno napredovati samo ako se jasno i odlučno opredijelimo za čistu obnovljivu energiju. Moramo se strateški pobrinuti da razvijamo resurse koje imamo podižući na taj način konkurentnost gospodarstva,“ poručio je Ivo Čović, predsjednik Zajednice za obnovljive izvore energije HGK, koja već petnaest godina zagovara razvoj ovoga sektora energetike, uz fokus na uspostavu regulatornog okvira za obnovljive izvore energije.

Naime, na današnji dan 26. travnja, obilježava se Svjetski dan obnovljivih izvora energije, u spomen na černobilsku nuklearnu katastrofu te nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora energije.

Hrvatsko zakonodavstvo ove godine čekaju značajne promjene u ovom polju energetike. Uz Europski zeleni plan koji donosi velike promjene i implementaciju novih tehnoloških i sistematskih rješenja na razini cijele Europske unije, do kraja godine u Hrvatskoj očekuje se i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti kojim će se dodatno ojačati napori za smanjenje ovisnosti o uvozu energije. Zakon o tržištu električne energije planiran je za kraj ove godine, a Vlada RH planira u rujnu ove godine uputiti Saboru i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

„S obzirom na novu Strategiju energetskog razvoja, kao i ciljeve Europskog zelenog plana, pred Hrvatskom je veliki izazov ostvariti zacrtane ciljeve do kraja 2030. godine, stoga je donošenje uredbi i zakona od velikog značaja. Sada je prilika pripremiti domaće gospodarstvo, ali i građane, da se što je moguće više uključe u pripremu i izgradnju novih projekata,“ rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac, naglasivši da povećanjem uporabe obnovljivih izvora energije ne samo da pridonosimo smanjenju emisija stakleničkih plinova i štitimo okoliš, nego i pomažemo lokalno gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta u tom sektoru.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju predviđa da će se u sljedećih 30 godina broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije povećati na 42 milijuna. Koliko su obnovljivi izvori energije važni govori i 7. globalni cilj održivog razvoja Pristupačna energija iz čistih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 20:11