Olakšavanje poslovanja

HGK traži popuštanje mjera za vozače u međunarodnom prometu i autoškole

Udruženje autoškola HGK također predlaže popuštanje mjera kako bi se omogućio nastavak osposobljavanja kandidata za vozače od 11. svibnja
Ilustracija
 Vladimir Ivanov/CROPIX

Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Stožera civilne zaštite popuštanje mjera koje se primjenjuju na vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu, kao i početak rada autoškola od 11. svibnja. Komora na traženje članica iz Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK predlaže da se mjere karantene i kućne izolacije za međunarodne vozače provode po istim uvjetima koje imaju i vozači u tuzemnom transportu.

„Po trenutnim propisima vozač ne smije napuštati kuću, odnosno smještaj u kojem provodi samoizolaciju, osim u slučaju poziva poslodavca za obavljanje prijevoza. Povratkom iz strane zemlje počinje im teći novi ciklus samoizolacije, a izmjenjivanje ciklusa vožnje i boravka u kućnoj izolaciji u ovom režimu može potrajati i do mjesec dana, u nekim slučajevima i više. Kako vozači u ovom režimu nemaju simptome bolesti, Komora smatra da im treba im biti omogućen odlazak u trgovinu i ljekarnu te ograničeni boravak izvan kuće kao i ostalim građanima“, kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Udruženje autoškola HGK također predlaže popuštanje mjera kako bi se omogućio nastavak osposobljavanja kandidata za vozače od 11. svibnja, uz primjenu horizontalnih i specifičnih mjera zaštite. Smatraju da se uz edukaciju osoblja i strogo pridržavanje zdravstvenih propisa može nesmetano održavati teoretska i praktična nastava, a Stožeru su uputili i konkretne prijedloge kako sve to realizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:59