Jednostavniji sustav

HGK traži popuštanje mjera za tvrtke koje šalju radnike na rad u inozemstvo

Komora je zatražila i mogućnost testiranja na koronavirus i osoba koje su zdrave, kako bi radnici koje tvrtke šalju u inozemstvo imali potvrdu da nisu oboljeli
Ilustracija, kamioni zaustavljeni na graničnom prijelazu
 Robert Fajt / CROPIX

Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatražila je u četvrtak od Stožera civilne zaštite da se mjere samoizolacije i testiranja na koronavirus prilagode hrvatskim tvrtkama koje izvoze usluge i šalju radnike na rad u inozemstvo.

Prema sadašnjoj uputi, svi radnici koje hrvatske tvrtke šalju na rad u inozemstvu moraju nakon povratka u domovinu u obaveznu 14-dnevnu izolaciju. Budući da je za osobe u samoizolaciji propisan ostanak kod kuće tijekom dva tjedna, radnici tih 14 dana ne mogu raditi.

"Stoga HGK traži od Stožera da radnicima nakon povratka ukine mjeru samoizolacije ili da budu u samoizolaciji na 14 dana, ali svi zajedno i u okviru pogona u kojemu inače rade kako bi mogli nastaviti proizvodnju“, pojasnio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Komora je zatražila i mogućnost testiranja na koronavirus i osoba koje su zdrave, kako bi radnici koje tvrtke šalju u inozemstvo imali potvrdu da nisu oboljeli od bolesti COVID-19, ali i mogućnost testiranja nakon povratka u Hrvatsku kako bi se radnicima koji imaju negativne rezultate mogla ukinuti samoizolacija.

Takvu potvrdu, ističe se u priopćenju HGK, traži primjerice Austrija, ali i brojne druge države u koje Hrvati putuju zbog posla, poput pomoraca i radnika na naftnim platformama. Testiranje bi platile tvrtke koje šalju radnike iz Hrvatske ili pak strani poslodavci hrvatskih radnika.

Prilagodbu mjere samoizolacije, objašnjavaju u HGK, traže brojne tvrtke koje se bave prekograničnim pružanjem usluga te obavljaju poslove montaže u trajanju od jednog dana do jednog ili dva tjedna. Radi se o tvrtkama iz proizvodnog drvno-prerađivačkog sektora, elektroindustrije, metaloprerađivačkih radova te sektoru usluga u koji velikim dijelom pripadaju građevinski sektor te poslovi montaže i automatizacije.

Sadašnji propis radnike zbog jednog ili dva dana provedena na radu u inozemstvu doslovno izbacuje iz pogona na dva tjedna, kažu u Komori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07