Booking platforma

'Gospodo, radite to sa svojim novcima' Poduzetnici žestoko po planu 'državnog Airbnb-a'

Ovo je perfidni spin kojim se obećavaju brda i doline malim iznajmljivačima
Andrej Plenković
 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je jučer program Sigurna Hrvatska. Tamo navodi deset prioriteta za sljedeći mandat, ako HDZ pobijedi na izborima. Među ostalim, program uključuje dizanje prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na 4250 kuna te smanjenje broja ministarstava.

Osim toga, kao jedan od prioriteta u idućem mandatu, HDZ najavljuje i uspostavu web booking portala za privatni smještaj s provizijom do 5 posto. Dodaju kako će to otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja mandata.

Na prijedlog "državnog Airbnb-a" žestoko je reagirao Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

- Ako je doista ovo dio programa HDZ-a (a ponukan prijedlogom HGK), vezan uz stvaranje nekakvog booking portala HTZ-a, kojim će se s do 5 posto provizijom napadati tržište, moram priznati da nisam davno vidio “socijalističkiji” prijedlog, i jeftiniji populizam, s jedne strane. S druge strane sam siguran da će poznati “njihovi frendovi” raditi taj i takav portal, koji da budemo jasni, možda realno vrijedi nekoliko stotina tisuća eura, a u njihovoj varijanti očekujem i cijenu preko 5 milijuna eura – napisao je na svojem Facebook profilu Bujas osvrćući se na plan HDZ-a da potakne turizam.

Bujas u pitanje dovodi i zakonsku valjanost takvog prijedloga u kojem bi, kako kaže, Hrvatska turistička zajednica, kao institucija na budžetu države, nastupala kao nelojalna konkurencija na tržištu.

- Gospodo, radite to sa svojim novcima, a ne svih nas! Neka gospoda iz HDZ-a krenu u svoj poslovni pothvat, sa svojim novcima i izađu na tržište i pokušaju s provizijom od 5 posto napraviti jedan takav portal i biti profitabilni – navodi Bujas.

Pita se i gdje je HTZ sada. Što rade? Apelira da se i putničkim agencijama smanji PDV na 13 posto, kao što imaju hoteli,ugostitelji... “neka ukinu plaćanje članarine HTZ-u”.

- HDZ s ovim programom pokazuje da je protiv slobodnog tržišta, i to na onaj najgadljiviji način, direktnog uplitanja s našim novcima – piše.

Dodaje da od ovog ataka na slobodno tržište neće biti nikakvog efekta, već će se “podijeliti deseci milijuna eura, zaposliti hrpetina podobnih i to bez ikakvog rezultata”.

- Ovo je perfidni spin kojim se obećavaju brda i doline malim iznajmljivačima, a dočekat će nas “spaljena zemlja”, dizanje nameta i još veće uhljebljivanje, a u režiji HGK, majstora uhljebljivanja! Slovenci su vam, gospodo, pokazali kako se to radi, i pomaže turizmu. Oni su u ovoj situaciji dali po 200 eura svakoj odrasloj osobi, a 50 eura po djetetu, pa trošite u Sloveniji gdje i kako želite, bez uplitanja države na samo tržište.

Ovaj pokušaj uništavanja bilo kakve privatne inicijative u jednom segmentu tržišta je najgore što sam ikad vidio u zadnjih 30 godina – zaključuje Bujas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:21