Komentari na Hrvatsku

Fitch potvrdio kreditni rejting Hrvatske, procjene pada BDP-a optimističnije od Vladinih

Nova prognoza je da će nam turizam pasti 70 posto (u odnosu na 50 posto koliko su pretpostavljali prije)
Kreditna agencija Fitch
 Savostyanov Sergei / TASS / Profimedia

Agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BBB-' sa stabilnim izgledima.

"Stabilni izgledi reflektiraju povjerenje u Vladu da će se zadržati srednjoročna fiskalna stabilnost uz istovremeno provođenje kratkoročnih mjera za oporavak gospodarstva od posljedica epidemije koronavirusa, kao i nastavak postepenog procesa prelaska na euro", navodi Fitch.

Fitch prognozira pad hrvatskog BDP-a od 8,4 posto u 2020., što je optimističnije od procjene Vlade (9,4 posto), prvenstveno zbog velikih posljedica Covida-19 na turizam. Nova prognoza je da će nam turizam pasti 70 posto (u odnosu na 50 posto koliko su pretpostavljali prije).

"Nedavni ekonomski podaci ukazuju na dramatično pogoršanje ekonomske aktivnosti (BDP je pao za 1,4% u prvom kvartalu, dok je maloprodajna prodaja u travnju pala za rekordnih 22%, a nezaposlenost skočila na 9,4%). Pokazatelji sentimenta ukazuju na vremenski oporavak u svibnju, u skladu s ublažavanjem mjera zaključavanja. Preostali rizici ostat će kratkoročno i srednjoročno, uključujući opseg i duljinu pandemije, oporavak vanjske potražnje, potencijalni utjecaj obustave mjera potpore i nepovoljne demografije", piše Fitch.

Što se tiče ulaska u eurozonu, Fitch piše da je Hrvatska blizu dovršetka zahtjeva za istodobnim ulaskom u ERMII i Bankarsku Uniju.

"U svibnju je vlada odobrila zakon kojim se smanjuju neporezni i parafiskalni troškovi, ispunjavajući sve strukturne obveze dogovorene s europskim partnerima. ECB je također provela svoju sveobuhvatnu procjenu i rezultati će biti objavljeni u lipnju. Ako su rezultati ECB-a pozitivni (tj. Nijedna banka ne propusti kapitalne testove, kao što bi se činilo vjerovatno), Hrvatska će vjerojatno tražiti ulazak u ERMII / Bankarsku uniju u trećem kvartalu 2020.", navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:31