VODIČ KROZ MIROVINSKU ŠTEDNJU

Evo kako do kraja godine lako ostvariti državne poticaje od gotovo stotinu eura

Država na dobrovoljnu mirovinsku štednju daje još 15 posto poticaja, uz maksimalan iznos do 99,54 eura, koje je moguće ostvariti tijekom jedne kalendarske godine.

Ilustracija

 iStock

Dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu jedina je na koju možete ostvariti državne poticaje od 15 posto godišnje, prinose fonda i olakšice za poslodavce. Država na dobrovoljnu mirovinsku štednju daje još 15 posto poticaja, uz maksimalan iznos do 99,54 eura, koje je moguće ostvariti tijekom jedne kalendarske godine. To znači da ćete na uplatu u treći mirovinski stup tijekom godine do ukupno 663,31 eura od države dobiti poticaje u iznosu od 99,54 eura.

Ako uplatite manje, uvijek dobivate još 15 posto uplaćenog iznosa, a ako uplatite više, ograničenje poticaja ostaje na 99,54 eura. Budući da su uplate potpuno fleksibilne, još uvijek imate vremena do samog kraja godine jednokratno uplatiti iznos koji želite da biste ostvarili pravo na državne poticaje.

Uplate u dobrovoljne mirovinske fondove potpuno su fleksibilne jer uplaćujete kada i koliko želite. Nema nikakvih ograničenja ni kad je riječ o dobi jer takvu štednju mogu uplaćivati svi, bez obzira na to rade li, školuju se ili su već u mirovini. Mirovinski fond pritom ostvaruje prinose i na vaše uplate i na državne poticaje. Važno je znati da dobrovoljnu mirovinsku štednju možete početi koristiti već s 55 godina. Do 30 posto svoje ušteđevine moguće je podići jednokratno.

Štednja oko 400.000 građana u dobrovoljnim mirovinskim fondovima premašila je krajem listopada 2023. godine 1,16 milijardi eura. Da biste osigurali jednog dana dodatnu mirovinu iz trećeg stupa, najvažnije je sa štednjom započeti što prije. Jeste li znali da ako odlučite izdvajati 5 posto svoje plaće u treći mirovinski stup tijekom radnog vijeka, sa 65 godina ostvarit ćete 60 posto mirovine u odnosu na svoju plaću. To je pet godina ranije u usporedbi s nekim tko nije investirao u dobrovoljnu mirovinsku štednju.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. prosinac 2023 14:19