Nastavljaju opreznim korakom

FED izlazi s monetarnim mjerama za idući kvartal: Opet će ignorirati Trumpa

Poziv na labavljenje monetarne politike FED-a konstantno dolazi od predsjednika Trumpa
Donald Trump i Jerome Powell
 Carlos Barria / REUTERS

Nisu utemeljena raširena očekivanja da bi američka središnja banka (FED) na predstojećem zasjedanju mogla smanjiti ključne kamatne stopu na posudbe u bankama kako bi potaknula gospodarski rast, procjenjuje agencija Reuters uoči objave FED-a o monetarnoj politici za predstojeći kvartal. Agencija ne smatra izglednim ni odluku FED-a o povećanju troškova zaduživanja na američkom financijskom tržištu.

- Investitori smatraju vjerojatnim u razmjeru od 75 posto da FED neće povisiti referentnu stopu za prekonoćna zaduživanja, kao ni stopu za federalne fondove – navodi Reuters, pozivajući se na procjene alata FedWatch konzultantske tvrtke CME Group. Drugim riječima, FED bi, prema spomenutim procjenama, mogao zadržati raspon ključnih kamatnih stopa između 2,25 i 2,5 posto.

Prognoze o daljnjem labavljenju monetarne politike američkih federalnih rezervi bazirale su se, među ostalim, na apelima američkog predsjednika Donalda Trumpa da se iskoriste pozitivni pomaci u najvećoj ekonomiji svijeta poput rekordno niske nezaposlenosti, za daljnji monetarni poticaj gospodarskom rastu.

Zastupnici veće potpore FED-a američkoj privredi ukazivali su na slab napredak države u smanjivanju manjka u gospodarskoj razmjeni s inozemstvom što bi se, smatraju, moglo promijeniti aktivnijom politikom središnje banke.

S druge strane, Reuters podsjeća da su iz FED-a početkom ove godine stizale oprezne najave kako bi tijekom 2019. referentna kamatna stopa mogla doživjeti dvije korekcije prema gore kako bi se inflacija držala u zacrtanim okvirima i spriječilo 'pregrijavanje' ekonomije.

Najvažnija novina

Kao jednu od najvažnijih novina Federalnih rezervi koje će uslijediti u najavljenim mjerama za drugi kvartal, Reuters navodi odluku o zaustavljanju FED-ova daljnjeg izlaska iz vlasništva nad više vrsta državnih obveznica. Taj se izlazak u posljednje vrijeme odvijao na mjesečnoj bazi od čak 50 milijardi dolara.

- Spomenuta odluka o otpuštanju imovine, kao i redoslijed usporavanja prodaje imovine, biti će važan signal investitorima na financijskom tržištu kako Federalne rezerve vide daljnja gibanja u američkoj ekonomiji – komentira Reuters. Ako FED uspori prodaju imovinu, to će, prema standardnim tumačenjima poteza monetarnih vlasti, signalizirati da s manje optimizma gleda na buduću stabilnost američke ekonomije.

Za sadašnji sastav Savjeta guvernera FED-a koji predvodi Jerome Powell smatra se da spada u konzervativnija vodstva u novijoj američkoj povijesti koja su više sklona monetarnim 'zatezanjima' nego poticanju gospodarskog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:17