Novi porezi

Europa planira porez za korporacije, računaju na dodatnih 10 milijardi eura u proračunu

EK bi se na tržištu zadužio za golemih 750 milijardi eura kojima bi financiralo izdvajanja za mjere oživljavanje
Električni automobil Volkswagena ID.3
 RONNY HARTMANN / AFP

Europska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi financirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć europskim gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante kojega se razmatraju, u EU-ov proračun godišnje bi se slilo oko 10 milijardi eura, što je manje od 0,2 posto prometa koji generiraju velike tvrtke od poslovanja u EU-u, kažu u EK-u.

Prema planu koji još čeka odobrenje ili izmjene iz 27 zemalja članica, EK bi se na tržištu zadužio za golemih 750 milijardi eura kojima bi financiralo izdvajanja za mjere oživljavanje gospodarstava pogođenih koronakrizom.

Bruxelles je predložio nekoliko mogućih nameta kako bi se financirala otplata toga duga, uključujući novi porez za jedinstveno tržište koji bi stupio na snagu najranije 2024. godine.

"Ovisno o obliku toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade ovisno o veličini tvrtke, ili kao dio poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi eura a da se nijedna pojedinačna tvrtka previše ne optereti”, rekla je glasnogovornica EK-a.

"Deset milijardi eura manje je od 0,2 posto prometa koji od poslovanja u EU generiraju velike kompanije", dodala je.

Glasnogovornica dodaje da je očekivani godišnji prihod preliminarna procjena.

Među novim izvorima prihoda za zajednički EU-ov proračun kojima bi se financirala otplata duga vezanog za poticaje, Komisija razmatra i druge opcije, uključujući porez na plastiku i namet za ugljični otisak kod uvoza.

Vodeći EU-ov dužnosnik za proračun Johannes Hahn u razgovoru za nedjeljno izdanje Financial Timesa kazao je da bi porez za jedinstveno tržište mogao zahvatiti 70.000 kompanija u Europi s globalnim prometom većim od 750 milijuna eura, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:18