PRIČA O USPJEHU

Uvijek moraju ići zajedno – ulaganje u ljude, ulaganje u nove tehnologije i ulaganje u nove proizvode

U zadarskom HSTecu su se 2009. okrenuli robotskoj automatici, ali i europskim fondovima. Već godinama su u vrhu svjetske proizvodnje

Zadarska tvrtka HSTec jedan je od pionira u povlačenju EU sredstava

 Luka Gerlanc/Cropix

Zadarska tvrtka HSTec već godinama spada u sam vrh svjetske proizvodnje sofisticiranih motora i robota za alatnu industriju. Uz brojna priznanja za uspješno poslovanje, svjedoče to preko dva desetljeća inovativnog izvoza u području visokobrzinskih elektromotornih vretena i činjenica da se njihovi proizvodi koriste u prerađivačkim industrijama od SAD-a do Koreje. Uz otvorenu inovaciju, bez koje je nezamisliv razvoj i konkurentnost u ovoj specifičnoj viskospecijaliziranoj industriji, njihova priča o uspjehu postavljena na tri faktora koji uvijek moraju ići zajedno – ulaganje u ljude, ulaganje u nove tehnologije i ulaganje u nove proizvode.


image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

Kao odgovor na veliku gospodarsku krizu, u HSTecu su se 2009. godine okrenuli robotskoj automatici, ali i europskim fondovima. Prvi su proveli još u pretpristupnoj fazi 2008. godine projektom iz programa "Phare 2006", a zadnja dva sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

U ožujku 2018. godine počela je provedba projekta "Novi visokobrzinski sustav za visoko precizne obrade na bazi adaptroničke korekcije alata – sustav HSE-ATC". Trajao je dvije godine, od ožujka 2020. godine.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

- Ovim projektom željeli smo komercijalizirati novi sofisticirani proizvod kojeg smo razvili unutar kuće primjenom novih tehnologija i novih materijala. Radi se o jedinki za visoko precizne obrade HSE-ATC koja predstavlja globalno inovativan proizvod za korekciju obradnog alata - govori nam Kristina Šimunić, direktorica za strategiju i marketing u tvrtci HSTec, ujedno i voditeljica tima za praćenje i apliciranje EU projekata od samog početka. Od ukupne vrijednosti projekta od 3.284.775,40 kuna, bespovratna sredstva iznosila su 1.605.762,05 kuna.

image

Voditeljica EU projekata Kristina Šimunić, direktorica za strategiju i marketing u HSTec-u

Luka Gerlanc/Cropix

Godinu i pol dana kasnije, 1. kolovoza 2019. godine započela je i provedba drugog projekta iz istog fonda: "Povećanje konkurentnosti tvrtke HSTec d.d. kroz poboljšanje učinkovitosti poslovnih procesa primjenom najnovije informacijsko-komunikacijske tehnologije". Završen je u travnju 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.778.752,50 kuna, od čega su bespovratna sredstva 768.421,08 kuna.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

- Zahvaljujući tom projektu uložili smo u digitalizaciju poslovnih procesa kako bi naše poslovanje bilo učinkovitije odnosno kako bi imali konkurentsku prednost na tržištu. Uložili smo u modernu IT opremu, implementirali smo novi ERP sustav (Enterprise Resource Planning). Cilj nam je bio na taj način povećati prihode, zapošljavanje, ali i kapacitet za razvoj novih proizvoda. Jer napredovanje bez digitalizacije danas jednostavno nije moguće - objašnjava Kristina Šimunić, iznimno zadovoljna onime što je ostvareno kroz ova dva projekta.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

- Uz poboljšanje razvojnog i proizvodnog odjela, udio prihoda i broj zaposlenih se povećao za više od 30 posto. HSTec trenutno zapošljava 115 djelatnika, mahom mladih, visokoobrazovanih i specijaliziranih kadrova, a prije provođenja ovih projekata bilo ih je 70-ak. Dakle, zaista respektabilno povećanje. Još uvijek teško pronalazimo radnike jer je Zadar prije svega turistički grad, čemu je ponekad teško konkurirati, ali naša tvrtka stalno raste, razvije se i nudi stalan posao kroz cijelu godinu koji svakom djelatniku nudi stabilnost. Raduje nas što imamo sve više zaposlenika iz drugih sredina, postajemo privlačni poslodavac inženjerima i tehničarima srednje stručne spreme koji su spremni doći raditi i živjeti u Zadar - kaže Kristina Šimunić.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix
image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

S apliciranjem projekata na europske fondove HSTec je počeo među prvima, a kroz već spomenuti program "Phare 2006", proveli su razvoj inovativnih pogonskih sustava uz pomoć PLM poslovnog sustava. Ipak, najveći projekt dogodio se kada je HSTec, baš zahvaljujući sredstvima iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." pokrenuo svoj novi investicijski ciklus "težak" 14,7 milijuna kuna. Neprestanim rastom poslovanja i zapošljavanja prerasli su svoje postojeće prostorne kapacitete i opremu, zbog čega je širenje bilo nužno kako bi, najprije zadržali, a zatim i povećali svoju konkurentnost. Tako su pokrenuli izgradnju nove proizvodne hale te pratećih prostora i ureda od preko tisuću metara četvornih. Od ukupne vrijednosti investicije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano im je 35 posto, a ostatak su financirali vlastitim sredstvima i kreditom HBOR-a.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

Kristina je, uz uz pomoć vanjskih konzultanata, bila voditeljica svih projekata. Zato je nakon toliko provedenih projekata pitamo koliko korištenje EU fondova može doprinijeti poslovanju i razvoju jedne ovakve kompanije.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix
image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

- Značajno, pogotovo ako se strategija vlastite tvrtke uskladi s natječajima. Uspješan recept jest u pravom trenutku aplicirati na prave natječaje, u skladu s ranije planiranom strategijom i ciljevima. Ako ste razvojno- proizvodna tvrtka koja planira investicijske cikluse, to je pravi put. Nije ključ samo u dobivanju sredstava već u tome da ih iskoristite na najbolji način, na konkretne projekte – kaže Šimunić o filozofiji poslovanju tvrtke HSTec koja je na ljeto prošle godine dobila novog vlasnika. Akvizicijom 90 posto udjela tvrtke, velika njemačka grupacija CHIRON Grupe SE koja zapošljava oko dvije tisuće ljudi u svojim podružnicama po cijelom svijetu, postala je novim vlasnikom uspješnog zadarskog poduzeća. CHIRON Grupa specijalizirana je za CNC-upravljanje, vertikalne obradne centre za obrade glodanjem i tokarenjem te za prilagođena rješenja i automatizaciju, digitalne proizvode i usluge. Ovom akvizicijom, zapravo, šire svoje kapacitete.

image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix
image

Zadarska tvrtka HSTec

Luka Gerlanc/Cropix

Brend HSTec i dalje ostaje, a tvrtka će nastaviti svoje dosadašnje poslovanje, uz novu širinu inženjerske stručnosti i globalne prisutnosti koju donosi prisutnost i vlasništvo velike njemačke grupacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 18:20