VRHUNSKO OBRAZOVANJE

U Splitu se gradi Regionalni centar kompetentnosti, učenicama se otvaraju vidici prema boljoj budućnosti u turizmu

Turističko- ugostiteljska škola Split u suradnji s partnerima provodi dva vrijedna i zahtjevna projekta financirana sredstvima iz EU fondova

Andrea Bilandžić, Ante Šošić, Tomislav Đonlić i Ivo Bilić

 Tom Dubravec/Cropix

Turističko- ugostiteljska škola Split u suradnji s projektnim partnerima paralelno provodi dva izrazito vrijedna i zahtjevna projekta financirana sredstvima iz EU fondova. Ukupna vrijednost projekata je 24,5 milijuna eura, projekt gradnje škole je vrijedan nešto više od 14 milijuna eura, dok je „soft“ dio kojem je cilj unaprjeđenje ljudskih potencijala vrijedan oko 10 milijuna eura.

Ova strukovna škola je odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana kao regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za sektor turizma i ugostiteljstva, a prvi spomenuti projekt usmjeren je na uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole (RCK). Kako nas informiraju Ivo Bilić, ravnatelj ove srednje škole i Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK, realizacijom tog projekta omogućit će se stjecanje potrebnih prostorno-tehničkih uvjeta za adekvatno obavljanje svih aktivnosti i djelatnosti Turističko-ugostiteljske škole, Split Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) za područje turizma i ugostiteljstva.

image

Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole

Tom Dubravec/Cropix

Od ukupne vrijednosti projekta koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira se 30 posto, a ostatak od oko 10 milijuna eura financira Splitsko- dalmatinska županija. Projektom će se, kako pojašnjavaju, izvesti radovi na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji te opremanju Regionalnog centra kompetentnosti. Naši sugovornici kazuju i kako je projektom, u sklopu škole, predviđena izgradnja Akademisa, mjesta za učenje temeljenog na radu za učenike i polaznike programa cjeloživotnog učenja s inovativnim postupcima kontrolirane praktične nastave, a u naravi će biti opremljen kao hotel s 4 zvjezdice. Također će se opremiti niz praktikuma za strukovne predmete u području turizma i ugostiteljstva (praktikum za učenike s teškoćama, praktikum za agencijsko poslovanje, praktikum za recepcijsko poslovanje, demonstracijske kuhinje, kušaonica i dr).

image

Gradilište Regionalnog centra kompetentnosti Turističko- ugostiteljske škole

Tom Dubravec/Cropix
image

Gradilište Regionalnog centra kompetentnosti Turističko- ugostiteljske škole

Tom Dubravec/Cropix

Partner u ovom projektu je Splitsko-dalmatinska županija, dok su suradnici: Hotel Le Meridien Lav, Javna ustanova RERA, Turističko-ugostiteljska škola Šibenik i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

image

Splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić

Tom Dubravec/Cropix

- Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu je jedan od strateških projekata Splitsko - dalmatinske županije koji se provodi u suradnji sa Turističko - ugostiteljskom školom i značajno će unaprijediti turistički sektor na području grada Splita i cijele županije. Prepoznajući izazove sa kojim se susreće tržište radne snage u sektoru turizma ovim projektom županija značajno utječe na jačanje ljudskih potencijala, jača edukativne i praktične kapacitete i dodatno brendira turistički segment. Projekt RCK u turizmu i ugosteljstvu je prioritentan projekt kojim se postiže ekskluzivitet, vrhunsko obrazovanje kadrova, dodatni obrazovni i turistički sadržaji i u punom smislu predstavlja nadgradnju i dodanu vrijednost turističkom sektoru Splitsko - dalmatinske županije - kaže o projektu Ante Šošić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana.

image

Tomislav Đonlić, županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport

Tom Dubravec/Cropix

-Ovo je trenutno najvrjedniji projekt koji Splitsko- dalmatinska županija provodi na području obrazovanja, a s ciljem da učenici uz adekvatnu suradnju obrazovnog sektora, institucija i tržišta rada razvijaju svoje kompetencije za bolju budućnost naše županije i cjelokupnog gospodarstva RH – istaknuo je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

image

Tomislav Đonlić, Ante Šošić i Ivo Bilić

Tom Dubravec/Cropix

Drugi dio projekta koji se odnosi na uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Kao ključne aktivnosti prepoznate su: promocija zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, izrada novih kurikuluma i programa za obrazovanje odraslih, poboljšanje izlaznih kompetencija učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja potrebnih za tržište rada, podizanje razine stručnosti i kreativnosti strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu.

image

Dani adventa RCK

Bogdan Klarić
image

Festival kave

Bogdan Klarić

Naši sugovornici u Turističko-ugostiteljskoj školi kazuju kako je naziv projekta FitSplit odabran s namjerom kao akronim riječi Future In Tourism, dok istovremeno riječ Fit simbolizira i spremnost svih partnera i dionika u projektu da promptno reagiraju na promjenjive trendove zahtjevnog turističkog tržišta. Ističu kako je imperativ današnjeg turizma održivost. S tim u svezi, a poštujući Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030., kao i strategiju razvoja hrvatskog turizma, kroz provođenje projektnih aktivnosti, kažu, velik je naglasak stavljen na zelenu i digitalnu tranziciju i održivi turizam.

image

Festival kave

Bogdan Klarić
image

Dan obrazovanja

Bogdan Klarić

Partneri na projektu RCK FitSplit su Splitsko- dalmatinska županija, HGK- Županijska komora Split, Sveučilište u Splitu (UNIST), Srednja škola Braća Radić, Srednja škola Blaž Jurjev Trogiranin, Srednja škola Bol, Le Meridien Lav, Hotel Radisson Blu, Martinis Marchi i udruga ŠKMER.
image

Dan otvorenih vrata RCK

Bogdan Klarić

- Čovjek je ključ uspjeha u turizmu, a najbolja radna snaga je dobro školovana i prije svega domaća radna snaga. Veliki napor kroz protekle 3 godine uložili smo u organizaciju brojnih aktivnosti čiji je cilj kroz promociju zanimanja osvijestiti osnovnoškolcima važnost turizma kao pokretača hrvatskog gospodarstva i njihovog doprinosa na putu prema održivom razvoju kako naše županije, tako i cijele Republike Hrvatske – ističe ravnatelj Bilić.

image

Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK

Tom Dubravec/Cropix

Andrea Bilandžić dodaje kako odabirom nekog od deficitarnih zanimanja, učenici ostvaruju mogućnost stipendiranja tijekom školovanja, plaćene stručne prakse i osigurano zapošljavanje po završetku srednjoškolskog obrazovanja, ali i mogućnost daljnjeg usavršavanja ili nastavak obrazovanja. Također im se pruža i mogućnost sudjelovanja u brojnim projektima s ciljem razvijanja poduzetničkih kompetencija za budućnost.

image

Dan otvorenih vrata RCK

Bogdan Klarić

Naši sugovornici naglašavaju i kako moraju skrenuti pažnju na izrazito dobru suradnju s projektnim partnerima i institucionalnu podršku, prije svega Splitsko- dalmatinske županije kao osnivača, ali i Grada Splita, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice grada Splita….

image

Dan otvorenih vrata RCK

Bogdan Klarić
image

Dan otvorenih vrata RCK

Bogdan Klarić

Kroz manifestacije otvorenog tipa i moderna natjecanja, kažu, ostvarena je izuzetna suradnja i s velikim brojem poslodavaca što će u konačnici rezultirati i akademijom za mentore - buduće poslodavce i Karijernim centrom u sklopu kojeg se izrađuje digitalni sustav za praćenje stručne prakse učenika kao i njihovog kretanja i daljnjeg razvoja njihovih karijera u budućnosti. U izradi je i cijeli niz digitalnih obrazovnih sadržaja koji će u kombinaciji s moderno opremljenim učionicama i praktikumima omogućiti učenicima modernije i kvalitetnije obrazovanje. Na taj će se način, naglašavaju, premostiti raskorak koji se uobičajeno dogodi kada učenici sigurno okruženje školskih klupa zamjene dinamičnim okruženjem realnog sektora.

image

Promocija zanimanja

Bogdan Klarić

Stavljajući naglasak na tražene kompetencije buduće radne snage kao jedna od najvažnijih do sada realiziranih projektnih aktivnosti ističe se izrada novog kurikuluma za redovno četverogodišnje zanimanje naziva Turistički tehničar destinacije, koji eksperimentalno kreće od slijedeće školske godine s tendencijom da već slijedeće godine zamjeni dosada najtraženiji smjer Hotelijersko turističkog tehničara. Paralelno se uvodi i cijeli niz novih programa obrazovanja i usavršavanja u sklopu procesa cjeloživotnog obrazovanja, najavljuje ravnatelj Bilić.

image

RCK nova škola, simulacija

Turističko-ugostiteljska škola
image

RCK nova škola, simulacija

Turističko-ugostiteljska škola

- Cjelokupna svrha obrazovanja je pretvoriti ogledala u prozore. Zahvaljujući financijskim sredstvima iz projekta i angažmanu velikog broja motiviranih sudionika, generacijama budućih učenika otvorit će se vidici prema jednoj boljoj budućnosti u turizmu – kaže Andrea Bilandžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:41