OSTANAK I RAD

U Slavoniji predvođeni Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku mijenjaju paradigmu obrazovanja u ovom sektoru

Privlačenje mladih naraštaja u strukovnu školu jako je izazovno, a dva EU projekta vrijedna ukupno 12,7 milijuna eura već daju rezultate

Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole

 Vlado Kos/Cropix

Čak 95,6 milijuna kuna, ili po novome 12,7 milijuna eura, vrijedna su dva projekta koja se financiraju novcem iz fondova Europske unije, a koji će u potpunosti promijeniti paradigmu strukovnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma u Slavoniji i Baranji, gdje je u tijeku čitav niz projektnih aktivnosti od kojih su neke već i počele davati konkretne rezultate u unaprjeđenju kvalitete obrazovanja, kao i jačanju kompetencija profesora i mentora. VirtuOS i Virtus, kako su nazvana ova dva projekta, donose uspostavu Regionalnog centra kompetencija u sektoru turizma i ugostiteljstva s Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku kao njegovim sjedištem i nositeljem cijele priče, ali i sa ništa manje značajnom ulogom njihovih brojnih partnera i suradnika.

- Iako je riječ o dva projekta, Virtus kojeg financiramo iz Europskog fonda za regionalni razvoj te VirtuOS, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, mi ih gledamo kroz jedan cilj sa dva izvora financiranja, a to je uspostava Regionalnog centra kompetencija. Ovo je jedan od najvećih i najvrjednijih projekata u Hrvatskoj, kad je riječ o RCK – veli nam Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku.

Virtus je u ovoj priči infrastrukturni projekt vrijedan 24,2 milijuna kuna (3,2 milijuna eura), dok je VirtuOS, u kojem je naglasak na jačanju ljudskih potencijala gotovo trostruko izdašniji i vrijedan 71,4 milijuna kuna (9,4 milijuna eura).

- U okviru Virtusa, gdje su nam partneri Osječko-baranjska županija i Srednja strukovna škola Vinkovci, a suradnici Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Obrtnička škola Osijek, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Kubo d.o.o., adaptirali smo praktikum SSŠ Vinkovci, kao strateškog partner na projektu, s kojim u suradnji želimo educirati i producirati kadrove u području ugostiteljstva i turizma. Dio sredstava je uložen i u našu školu, na način da smo u podrumu jedan prostor prenamijenili u pokazni praktikum kuharstva i slastičarstva, u potpunosti ga obnovili i opremili najsuvremenijom opremom i to je već neko vrijeme u funkciji pokaznih vježbi i radionica za naše učenike i odrasle polaznike. Također, u sklopu ovog projekta se adaptira i naš učenički dom u središtu Osijeka, koji će biti prenamijenjen u Akademis, odnosno u dom i hostel. Tijekom školske godine bit će dom, a tijekom školskih praznika hostel i poligon za praktičnu nastavu kuhara, konobara, slastičara, recepcionara – kazao je Kristek, dodavši i kako će u sklopu doma "na četvrtom katu i krovu biti poligon u obliku kafića, gdje će učenici pripremati razne događaje za druge učenike, vanjske suradnike."

image

Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole

Vlado Kos/Cropix

- Cilj je provedba kompletnog proces educiranja, ali moramo osigurati i samoodrživost, pa ćemo ići u smjeru da to s vremenom bude i otvorenog tipa, jer je to i jedan od najatraktivnijih prostora u Osijeku s jednom od najljepših terasa u gradu, koja gleda na Zimsku luku – rekao je ravnatelj.

VirtuOS, pak, uključuje jako puno elemenata i aktivnosti, pa su tako primjerice za 7 milijuna kuna opremili praktikume kuharstva, slastičarstva i posluživanja sa zadnjim generacijama uređaja, indukcijskim pločama, wok indukcijama, konvektomatima, brzim ohlađivačima, vakumirkama...

- Opremili smo i partnerske škole, a to su Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Obrtnička škola Požega, SSŠ Vinkovci i Strukovna škola Virovitica. Osim njih i našeg osnivača Osječko-baranjske županije, partneri su nam i Sunčane toplice d.o.o. Bizovac, HUP Zagreb d.o.o., Palisada d.o.o. Opatija, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", Belišće. Raspršili smo se da pokrijemo cijelu regiju, jer je ovo jedini RCK do Zaboka – istaknuo je Kristek, dodavši kako je trenutno u tijeku nabava IKT opreme, pametnih ekrana, računala, laptopa, kamera... Uspostavili su školi i mini pivovaru, a u planu je i uspostava vinskog podruma te alkoholne destilerije, no ravnatelj naglašava i važnost ulaganja u znanja i stručna usavršavanja.

- Oprema je dodana vrijednost, ali najbitniji je naš udio u reformi strukovnog obrazovanja. Trenutno je, naime, u punom jeku promjena sustava obrazovanja, jer su naši programi iz 1996. godine već odavno zastarjeli i došlo je vrijeme da se paradigma obrazovanja učenika promijeni. U mnoštvu dokumenata koje izrađujemo mi smo odabrani da izradimo novi kurikulum za zanimanje slastičar i prije nekoliko dana dobili smo službeno odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja da krenemo u eksperimentalnu provedbu. Veselimo se tome, jer je to totalno drugačiji oblik i pristup nastavi – istaknuo je naš sugovornik.

- Stručna usavršavanja naših nastavnika i mentora također su jako važan segment ovog projekta u koji smo jako puno uložili novca, vremena i truda. Kuhari su se školovali na Le Cordon Bleu akademiji u Parizu, jednoj od najprestižnijih u svijetu, zatim u Baskijskom kulinarskom centru koji slovi za jedan od dva najjača u svijetu, konobari su nam bili u Cafa Wine School u Bordeaouxu, jedna od najprestižnijih somelijerskih škola i možemo se pohvaliti da su naši profesori i mentori možda i najškolovaniji somelijeri u Hrvatskoj, a to s odmah osjeti na transferu znanja na učenike, koji na natjecanjima osvajaju prva, druga mjesta... Učenici također idu na pripreme, slastičari i kuhari u Italiju, recepcionari u Švicarsku... - nabraja Kristek. U sklopu projekta bit će uspostavljen i karijerni centar za učenike i odrasle polaznike programa koje škola nudi.

image

Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole

Vlado Kos/Cropix

- Jedan od puteva za našu samoodrživost su i kratki programi edukacija koje organiziramo. Tako smo završili program poput kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje, slastičar tradicionalnih deserata i somelijer vina kontinentalne regije. U pozivu imamo još tri, a pivski somelijer je jedan od atraktivnijih. Tražilo se mjesto više na tim programima i vidimo da oni imaju budućnost. Cilj karijernog centra je i da naši učenici kroz školovanje dobiju kvalitetne informacije, kako se pripremiti za tržište rada, kako obaviti razgovor za posao, napisati motivacijsko pismo. Dovodimo poslodavce da obave razgovor s učenicima koji su zainteresirani za rad u turizmu, s promidžbom i rada u našoj regiji, a ne samo na moru. Ostvarili smo jako puno suradnje s turističkim zajednicama u županijama u okruženju. Da vide da i ovdje ima mjesta za njihov ostanak i rad – istaknuo je ravnatelj, dodavši i kako se puno daje za promidžbu, jer "privlačenje mladih naraštaja u strukovnu školu jako izazovno, osobito u situaciji kada Hrvatskoj nedostaje 60.000 radnika u ugostiteljstvu i turizmu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:22