OSTANAK I RAD

U Slavoniji predvođeni Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku mijenjaju paradigmu obrazovanja u ovom sektoru

Privlačenje mladih naraštaja u strukovnu školu jako je izazovno, a dva EU projekta vrijedna ukupno 12,7 milijuna eura već daju rezultate

Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole

 Vlado Kos/Cropix
Privlačenje mladih naraštaja u strukovnu školu jako je izazovno, a dva EU projekta vrijedna ukupno 12,7 milijuna eura već daju rezultate

Čak 95,6 milijuna kuna, ili po novome 12,7 milijuna eura, vrijedna su dva projekta koja se financiraju novcem iz fondova Europske unije, a koji će u potpunosti promijeniti paradigmu strukovnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma u Slavoniji i Baranji, gdje je u tijeku čitav niz projektnih aktivnosti od kojih su neke već i počele davati konkretne rezultate u unaprjeđenju kvalitete obrazovanja, kao i jačanju kompetencija profesora i mentora. VirtuOS i Virtus, kako su nazvana ova dva projekta, donose uspostavu Regionalnog centra kompetencija u sektoru turizma i ugostiteljstva s Ugostiteljsko-turističkom školom u Osijeku kao njegovim sjedištem i nositeljem cijele priče, ali i sa ništa manje značajnom ulogom njihovih brojnih partnera i suradnika.

- Iako je riječ o dva projekta, Virtus kojeg financiramo iz Europskog fonda za regionalni razvoj te VirtuOS, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, mi ih gledamo kroz jedan cilj sa dva izvora financiranja, a to je uspostava Regionalnog centra kompetencija. Ovo je jedan od najvećih i najvrjednijih projekata u Hrvatskoj, kad je riječ o RCK – veli nam Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku.

Virtus je u ovoj priči infrastrukturni projekt vrijedan 24,2 milijuna kuna (3,2 milijuna eura), dok je VirtuOS, u kojem je naglasak na jačanju ljudskih potencijala gotovo trostruko izdašniji i vrijedan 71,4 milijuna kuna (9,4 milijuna eura).

- U okviru Virtusa, gdje su nam partneri Osječko-baranjska županija i Srednja strukovna škola Vinkovci, a suradnici Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Obrtnička škola Osijek, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Kubo d.o.o., adaptirali smo praktikum SSŠ Vinkovci, kao strateškog partner na projektu, s kojim u suradnji želimo educirati i producirati kadrove u području ugostiteljstva i turizma. Dio sredstava je uložen i u našu školu, na način da smo u podrumu jedan prostor prenamijenili u pokazni praktikum kuharstva i slastičarstva, u potpunosti ga obnovili i opremili najsuvremenijom opremom i to je već neko vrijeme u funkciji pokaznih vježbi i radionica za naše učenike i odrasle polaznike. Također, u sklopu ovog projekta se adaptira i naš učenički dom u središtu Osijeka, koji će biti prenamijenjen u Akademis, odnosno u dom i hostel. Tijekom školske godine bit će dom, a tijekom školskih praznika hostel i poligon za praktičnu nastavu kuhara, konobara, slastičara, recepcionara – kazao je Kristek, dodavši i kako će u sklopu doma "na četvrtom katu i krovu biti poligon u obliku kafića, gdje će učenici pripremati razne događaje za druge učenike, vanjske suradnike."

image

Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole

Vlado Kos/Cropix

- Cilj je provedba kompletnog proces educiranja, ali moramo osigurati i samoodrživost, pa ćemo ići u smjeru da to s vremenom bude i otvorenog tipa, jer je to i jedan od najatraktivnijih prostora u Osijeku s jednom od najljepših terasa u gradu, koja gleda na Zimsku luku – rekao je ravnatelj.

VirtuOS, pak, uključuje jako puno elemenata i aktivnosti, pa su tako primjerice za 7 milijuna kuna opremili praktikume kuharstva, slastičarstva i posluživanja sa zadnjim generacijama uređaja, indukcijskim pločama, wok indukcijama, konvektomatima, brzim ohlađivačima, vakumirkama...

- Opremili smo i partnerske škole, a to su Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Obrtnička škola Požega, SSŠ Vinkovci i Strukovna škola Virovitica. Osim njih i našeg osnivača Osječko-baranjske županije, partneri su nam i Sunčane toplice d.o.o. Bizovac, HUP Zagreb d.o.o., Palisada d.o.o. Opatija, Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono", Belišće. Raspršili smo se da pokrijemo cijelu regiju, jer je ovo jedini RCK do Zaboka – istaknuo je Kristek, dodavši kako je trenutno u tijeku nabava IKT opreme, pametnih ekrana, računala, laptopa, kamera... Uspostavili su školi i mini pivovaru, a u planu je i uspostava vinskog podruma te alkoholne destilerije, no ravnatelj naglašava i važnost ulaganja u znanja i stručna usavršavanja.

- Oprema je dodana vrijednost, ali najbitniji je naš udio u reformi strukovnog obrazovanja. Trenutno je, naime, u punom jeku promjena sustava obrazovanja, jer su naši programi iz 1996. godine već odavno zastarjeli i došlo je vrijeme da se paradigma obrazovanja učenika promijeni. U mnoštvu dokumenata koje izrađujemo mi smo odabrani da izradimo novi kurikulum za zanimanje slastičar i prije nekoliko dana dobili smo službeno odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja da krenemo u eksperimentalnu provedbu. Veselimo se tome, jer je to totalno drugačiji oblik i pristup nastavi – istaknuo je naš sugovornik.

- Stručna usavršavanja naših nastavnika i mentora također su jako važan segment ovog projekta u koji smo jako puno uložili novca, vremena i truda. Kuhari su se školovali na Le Cordon Bleu akademiji u Parizu, jednoj od najprestižnijih u svijetu, zatim u Baskijskom kulinarskom centru koji slovi za jedan od dva najjača u svijetu, konobari su nam bili u Cafa Wine School u Bordeaouxu, jedna od najprestižnijih somelijerskih škola i možemo se pohvaliti da su naši profesori i mentori možda i najškolovaniji somelijeri u Hrvatskoj, a to s odmah osjeti na transferu znanja na učenike, koji na natjecanjima osvajaju prva, druga mjesta... Učenici također idu na pripreme, slastičari i kuhari u Italiju, recepcionari u Švicarsku... - nabraja Kristek. U sklopu projekta bit će uspostavljen i karijerni centar za učenike i odrasle polaznike programa koje škola nudi.

image

Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko turističke škole

Vlado Kos/Cropix

- Jedan od puteva za našu samoodrživost su i kratki programi edukacija koje organiziramo. Tako smo završili program poput kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje, slastičar tradicionalnih deserata i somelijer vina kontinentalne regije. U pozivu imamo još tri, a pivski somelijer je jedan od atraktivnijih. Tražilo se mjesto više na tim programima i vidimo da oni imaju budućnost. Cilj karijernog centra je i da naši učenici kroz školovanje dobiju kvalitetne informacije, kako se pripremiti za tržište rada, kako obaviti razgovor za posao, napisati motivacijsko pismo. Dovodimo poslodavce da obave razgovor s učenicima koji su zainteresirani za rad u turizmu, s promidžbom i rada u našoj regiji, a ne samo na moru. Ostvarili smo jako puno suradnje s turističkim zajednicama u županijama u okruženju. Da vide da i ovdje ima mjesta za njihov ostanak i rad – istaknuo je ravnatelj, dodavši i kako se puno daje za promidžbu, jer "privlačenje mladih naraštaja u strukovnu školu jako izazovno, osobito u situaciji kada Hrvatskoj nedostaje 60.000 radnika u ugostiteljstvu i turizmu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
02. srpanj 2025 11:59