UZBUDLJIV PROJEKT

U Sisku se ozbiljno pripremaju graditi tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila: hoće li biti prva u Europi?

Fascinantnu poslovnu priču hrvatsko-američkog poduzetnika potpomogla su i sredstva EU fondova

Zdravko Krmek

 Darko Tomas/

Nakon što je prije petnaestak godina u napuštenim halama ugasle sisačke željezare otvorio prve pogone tvrtke za proizvodnju keramičkih komponenti za izradu mikročipova Applied Ceramics, što je zapravo podružnica njegove istovjetne kompanije koju je devedesetih godina pokrenuo u kalifornijskom Fremontu, naširoko poznatoj Silicijskoj dolini, hrvatsko-američki poduzetnik Matt Darko Sertić nastavio je s ulaganjima u uzbudljive projekte u rodnom Sisku. Pokrenuo je Kul in, kulinarski institut za učenje vještina kuhanja i menadžmenta, inicirao je Pisak, poduzetnički inkubator, te 2018. godine pokrenuo poduzeće Sunceco d.o.o. koje se bavi proizvodnjom solarnih fotonaponskih modula, baterijskih spremnika, opreme za solarne elektrane, solarne LED rasvjete, te punjača za električna vozila. Podršku im daje Sunceco Inc.,također Sertićevo američko poduzeće.

Sisačka tvrtka dio je Sunceco grupacije, prisutne na europskom, američkom i azijskom tržištu. Izašli su i na tržište Bliskog istoka, te je pred njima otvaranje regionalnog ureda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa planovima za dalje širenje u zemlje MENA regije (Bliski istok i sjeverna Afrika). Upravo za takve aktivnosti sisačka kompanija je aplicirala i realizirala projekt "Internacionalizacija poslovanja - Prozor u svijet", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

image

Tvrtka Sunceco

Darko Tomas/
image

Zdravko Krmek

Darko Tomas/

Tržište Bliskog istoka

Cilj projekta bio je promoviranje naprednih tehnologija u korištenju obnovljivih izvora energije na svjetskim specijaliziranim sajmovima. Ukupno je bio vrijedan više od milijun kuna, od čega je više od 700.000 kuna iznosila europska potpora. Iako je pandemijske kriza značajno poremetila sajamsku industriju, u Suncecu su uspjeli odraditi sajmove u Americi, na Bliskom istoku i u Njemačkoj, gdje su ostvarili kontakte za nove poslovne akvizicije.

- Bliski istok, cijela MENA regija, konkretno Ujedinjeni arapski Emirati su nam zanimljivo tržište, te planiramo otvaranje ureda u Dubaiju. Zanimljivo je da zemlje koje prednjače u naftnoj industriji te imaju jeftine energente prednjače i u proizvodnji i promociji zelene energije, odnosno solarnih elektrana. Imaju budžete i tamo se događaju dobre poslovne priče - ističu u Suncecu.

image

Kontrola izrade solarnog panela

Darko Tomas/
image

Provjera kvalitete solarnog panela

Darko Tomas/
image

Solarni paneli

Darko Tomas/

Ipak, jedan od najvećih poslova ugovorili su na Filipinima, gdje s tamošnjim partnerom razvijaju projekt agrosolarne elektrane od 190 MW koji uključuje i pohranu energije u 56 velikih 2,76 MWh baterija. Cijeli projekt težak je oko 285 milijuna dolara i trebao bi biti završen do kraja 2023. godine.

- Ova agrosolarna elektrana prvi je takav projekt na Filipinima a specifičnost ove sinergije solara i poljoprivrede leži u tome da se na istoj čestici zemlje proizvode i struja i poljoprivredni proizvodi. U ovom konkretnom slučaju, bifacijalni fotonaponski moduli bit će postavljeni na visini od 2,2 metra dok će ispod njih rasti rasti riža, đumbir i zeleni čaj - kaže nam direktor Sunceca Zdravko Krmek.

Svi njihovi proizvodi se, napominje direktor, razvijaju u Fremontu, gdje se i testiraju, a nakon toga ulaze u fazu masovne proizvodnje. U Sisku na njima radi dvadesetak ljudi, odnosno oko 200 ukupno u Sertićevoj grupaciji na prostoru bivše željezare. Svake godine rastu na prihodovnoj strani, a više od 90 posto proizvoda se izvozi.

- Za jednog klijenta smo imali veliku isporuku u Dubai, ove godine smo nastavili suradnju, radi se o fotonaponskim modulima i baterijskim spremnicima energije. Tamo nastoje najveći dio energije proizvesti iz sunca, spremiti je u baterije i njima balansirati "pikove u mreži", dakle, amortizirati "udare" na mrežu trošila u kraćim vremenskim intervalima, što su dobrano već i postigli - kaže direktor Zdravko Krmek.

image

Zdravko Krmek

Darko Tomas/

Proizvodnja litij-ionskih baterijskih članaka u Sisku

No, najuzbudljiviji projekt u Sisku tek trebaju realizirati - tvornicu za industrijsku proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije kapaciteta 2 GWh godišnje. U ovom trenutku se baterijski članci ne proizvode nigdje u Europi, već se svi uvoze iz Amerike, Dalekog istoka, odnosno Japana. O ovom segmentu proizvodnje ovisi razvoj cijele autoindustrije. Upravo na tim činjenicama u Sisku temelje poslovne planove za širenje u ovaj segment brzorastuće industrije. Tvornica bi se gradila tik do postojećih pogona na 56.000 kvadrata, hale bi zauzele oko pola tog zemljišta, zaposlilo bi se oko 320 ljudi, a investicija je teška 220 milijuna eura. Brojke su vrtoglave, međutim, ako se realiziraju, one će pokriti tek dva posto očekivane potrebe EU za baterijskim člancima. Kompanija je već aplicirala projekt EU fondovima za sufinanciranje.

- Baterije imaju glavnu ulogu u europskoj tranziciji prema CO2 neutralnoj ekonomiji i središte su ambiciozne industrijske strategije. Održiva i konkurentna baterijska industrija nastoji se potaknuti i jačati kroz nekoliko inicijativa kako se ne bi propustio očekivani golemi rast potražnje na tržištu. Organiziranim pristupom sirovinama po prihvatljivoj cijeni i poticanjem rasta proizvodnje baterijskih ćelija Europa bi trebala postati globalni lider u održivoj baterijskoj tehnologiji. Procjenjuje se da bi se investicijama vezanim za industrijske baterije do kraja 2030. godine zadovoljilo 90% potražnje EU-a za baterijama. U državama članicama gradi se 20 giga-tvornica, kapaciteta 2-32 GWh a europska industrija trebat će pronaći ili prekvalificirati 800.000 radnika za rad u industriji baterija, kaže direktor Zdravko Krmek, dodajući da su u dosta dobroj poziciji na tržištu - sirovine lako mogu nabaviti na tržištu u okruženju a ono najbitnije, tehnologiju, ima Sunceco Inc. u Kaliforniji.

Na kartu europske industrije baterija trebao bi se tako upisati i Sisak. Planirana tvornica za industrijsku proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije, kapaciteta 2 GWh godišnje, potaknula bi razvoj gospodarstva na lokalnoj razini i istovremeno doprinijela jačanju europske energetske baze, smatraju u Suncecu.

- Nove tehnologije podrazumijevaju povećanje kapaciteta za istraživanje i inovacije, te razvoj kvalificirane radne snage u svim dijelovima baterijskog vrijednosnog lanca. U tom smislu, očekuju se i dodatna europska sredstva za provedbu više specijalističkih programa edukacije, kao i za razvojno-istraživački centar u Sisku - napominje direktor Krmek.

image

Tvrtka Sunceco proizvodi solarne panele, baterije i LED rasvjetna tijela.
Na fotografiji: LED lampa

Darko Tomas/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:16