NOVE TEHNOLOGIJE

Tri godine Trokuta Šibenik: ‘Tijekom rada dobili smo sjajnu podršku od samih poduzetnika‘

Svaki mjesec održavaju okupljanja na razne teme koje su trenutno aktualne za njihove korisnike

Dijana Mudrinić

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik svoja je vrata otvorio krajem rujna 2020. godine s ciljem pokretanja poduzetničkog inkubatora, suradnog prostora, te je tako postao šibenski Centar za poduzetništvo i nove tehnologije.

Za izgradnju centra Trokut Grad Šibenik je osigurao 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Europske unije "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." te ostatak financirao vlastitim sredstvima.

U manje od tri godine Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik ispunio je sva očekivanja i u potpunosti "napunio" uredski prostor stanarima, ali i raznim aktivnostima, priča nam Diana Mudrinić, direktorica šibenskog Inkubatora za nove tehnologije.

image

Centar Trokut

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Što to znači u brojkama? Nakon šest mjeseci rada povećali smo kapacitete otvorenog dijela suradnog prostora za 50 posto, a danas smo na 250 posto kapaciteta od inicijalno planiranog. S podacima za lipanj, do sada je usluge coworking prostora koristilo više od 200 tvrtki iz cijelog svijeta, od Amerike, preko Kolumbije, do Engleske i Litve. Pokrenuli smo prvi Ured za digitalne nomade, kao i edukaciju u području STEM-a za najmlađe, tzv. STEM kamp Trokutići, zatim prvi Inkubatorski program za poduzetnike u regiji, a ujedno održali i prvi Hackathon od 24 sata i pokrenuli moj osobno najdraži projekt prekvalifikacije mladih - Trokut NEET Akademija. Nedavno smo otvorili i Trokut Ured 22, što je virtualni ured u kojem smo na jednom mjestu objedinili odgovore na sve upite od poduzetnika. Pitanja koja su nam postavljena pokrivaju razna područja, od pravnih subjekata, inovacija i računovodstvenih pitanja pa sve do digitalnih nomada - kaže nam direktorica.

image

Dijana Mudrinić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Svaki mjesec, dodaje Mudrinić, održavaju okupljanja na razne teme koje su trenutno aktualne za njihove korisnike, tako da one variraju od razvoja poduzetničke ideje do meetupa na temu ChatGPT-ja, a često im u goste dolaze učenici iz raznih osnovnih i srednjih škola. Osim obilaska, za njih je pripremljena radionica pod stručnim vodstvom kolege Ivana Šode.

- Trokut je otvoren u listopadu 2020., usred pandemije, ali interes za njega postoji od prvog dana i zadovoljni smo kako se prostor popunjava. Svakodnevno bilježimo zanimanje i različite upite. Sukladno mogućnostima i epidemiološkim mjerama, u naših prvu godinu dana zaista smo uspjeli uključiti mnoge elemente. S obzirom na to da je Trokut Šibenik prva poduzetnička institucija ove vrste na području Šibensko-kninske županije, nama je cilj bio djelovati na nekoliko razina. Prva od njih je edukacija, odnosno osvještavanje javnosti o tome koja je naša uloga i kako želimo biti tu za građane. To smo radili najčešće na raznim radionicama koje su se pokazale potrebnima za vrijeme pandemije, poput radionica za Zoom i Teams platforme, za JavaScript programiranje i slično. Dodatno smo se htjeli usmjeriti na mlade nezaposlene osobe kako bi mogle lakše pronaći posao u Šibeniku i raditi na daljinu. To smo i uspjeli putem naše Trokut NEET Akademije, na kojoj su se mladi prekvalificirali tijekom šest mjeseci u zanimanja poslovnih IT analitičara, full stack developera i podatkovnih znanstvenika te tako uspješno pronašli posao u tvrtkama koje nisu u Šibeniku, ali rade iz Trokuta - nastavlja naša sugovornica.

image

Ravnateljica centra Trokut sa svojim timom

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Ravnateljica centra Trokut sa svojim timom

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Dijana Mudrinić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ono što je Centru bilo u fokusu od samog početka jest da ne budu samo coworking prostor za poduzetnike, nego da objedine sve elemente kako bi poduzetnici pronašli sve što im je potrebno. To uključuje radno mjesto, radnu okolinu, pojedince slične njima, jedno sigurno mjesto u kojem mogu obavljati svoj posao.

- S druge strane, mi im dodatno nudimo podršku u vidu savjetovanja i pomoći o, primjerice, financijskim pitanjima, prijavi za fondove EU i, naravno, Trokut Ured 22 - govori Diana.

- Tijekom rada dobili smo sjajnu podršku od samih poduzetnika, ali i od Grada Šibenika, koji je prepoznao našu viziju i želje te vrijednosti koje stoje iza Trokuta. Tijekom prošle godine od Grada smo dobili na upravljanje dodatna dva poduzetnička kompleksa, tako da danas, kad govorimo o Trokutu, ne govorimo samo o IT-ju i coworkingu, nego o Centru poduzetništva koji sada uključuje 100 aktivnih tvrtki. Konkretno, u 2022. godini preuzeli smo upravljanje Poduzetničkim inkubatorom Trokut PIN, koji se primarno bavi proizvodnim djelatnostima, trenutno smo i u procesu izgradnje radionice usmjerene na proizvodne djelatnosti, gdje će poduzetnici moći ‘unajmiti‘ opremu koja im je potrebna te neće morati plaćati visoku cijenu same kupnje, što je jedan od oblika subvencija koje poduzetnici imaju tijekom inkubacijskog procesa u PIN-u s povlaštenim cijenama najma ureda i proizvodnih hala - ističe direktorica šibenskog Centra za nove tehnologije.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Osim proizvodnih djelatnosti, prošle su godine s centrom iNavis zaplovili i u pomorski sektor.

- Centar iNavis otvorio se prije deset godina kao mjesto na kojem će se okupljati i povezivati hrvatske i norveške tvrtke i institucije iz pomorskog sektora. U razdoblju od deset godina, smatram da je iNavis potvrdio svoju svrhu te osigurao razna partnerstva i razvoj poslovanja u pomorskom segmentu. U navedenom periodu tvrtka CroNoMar se istaknula kao sjajna u vođenju ovog centra i omogućila da se iNavis danas prepoznaje kao sjajno mjesto s uspješnim tvrtkama iz pomorskog sektora - zaključuje naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 09:23