UDRUGA INOVATIC

Treba samo vidjeti interes djece za svijet robotike, popularizaciji je doprinio i projekt ‘Bilo kuda STEM svuda‘

Mladi iz raznih krajeva Hrvatske sudjeluju u prvom STEM EU projektu za udruge koje se bave tehničkim aktivnostima u našoj zemlji

Udruga za robotiku Inovatic nositelj je projekta ‘Bilo kuda STEM svuda‘

 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Oko 1500 djece u proteklih je osam godina sudjelovalo u aktivnostima splitske Udruge za robotiku Inovatic koja je, kako nam kazuje njezin predsjednik Jozo Pivac, nastala kako bi popularizirali robotiku i STEM aktivnosti među mladima, educirali ih o modernim tehnologijama i pripremili za budućnost.

image

Jozo Pivac, predsjednik udruge Inovatic i voditelj projekta ‘Bilo kuda STEM svuda‘

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Radio sam kao učitelj informatike i tehničke kulture u osnovnim školama i tada sam uvidio da redovno, formalno školsko obrazovanje nije dostatno za djecu koja odlično reagiraju na te neke tehničke i kreativne vještine. S obzirom da predmet informatike i tehničke kulture nije u dovoljnoj mjeri pokriven satnicom, djeca trebaju i traže dodatne aktivnosti izvan redovne nastave. Jedan moj kolega i ja smo tada uvidjeli korisnost i važnost udruga i to nas je potaklo na osnivanje udruge koja će se prvenstveno baviti edukacijom djece iz STEM područja – prisjeća se Jozo Pivac, prof. informatike i tehničke kulture kako je 2014. osnovana Udruga za robotiku Inovatic.

image

Radionica robotike u prostoru Udruge Inovatic


Bozidar Vukicevic/Cropix

Otvorili su tako svoja vrata na tri lokacije u Splitu za djecu različitih uzrasta, od predškolaca do završnih razreda osnovne škole. Okupili su tim zaljubljenika u tehnologije, stručnjaka u STEM području, iskusne predavače i asistente, redom profesore i studente Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Splitu, a među njima ima i studenata i učenika koji su svoja znanja uspješno stjecali u Udruzi Inovatic svih ovih godina.

image

Bruno Bešlić, predavač na radionici robotike

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Primarno funkcioniramo na način da upisujemo djecu na izvanškolske aktivnosti kroz cijelu školsku godinu. To je zamišljeno kao radionice koje se održavaju jednom tjedno, najčešće kao blok sat. Djeca ovisno o predznanju dolaze kod nas i rade različite robotičke programe. Kroz sve ove godine mi djecu dovedemo od početnika do vrhunskih natjecatelja. Tako u udruzi s ponosom imamo skupinu učenika seniora, kako ih zovemo, koji su kod nas već sedmu, osmu godinu, stvarno od početka. Trećeg lipnja idemo u Samobor na državno natjecanje, na jedno jako poznato natjecanje iz lego robotike World Robot Olympiad, a najesen je svjetsko natjecanje u Panami. Vodimo dvije ekipe i nadamo se da će jedna od njih osvojiti plasman za natjecanje u Panami - informira nas Jozo Pivac.

image

Jozo Pivac, predsjednik Udruge za robotiku Inovatic

Bozidar Vukicevic/Cropix

Dodaje kako osim cjelogodišnjih radionica imaju određene stupnjeve i programe gdje djecu od mlađih uzrasta pripremaju za buduća natjecanja i tu su dosta aktivni. Uključeni su u razne organizacije kao što su Zajednica tehničke kulture grada Splita (ZTK Split), Hrvatska zajednica za tehničku kulturu (HZTK) te Hrvatski robotički savez (HROBOS).

image

Bruno Bešlić, predavač na radionici robotike

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Idemo na razna državna natjecanja i imamo dosta medalja. To nam je glavna aktivnost, a druga aktivnost koju udruga njeguje su višednevne radionice za vrijeme školskih praznika. One su tematske, svaki dan po nekoliko sati. Najčešće su polaznici osnovci, a uključujemo i predškolce i srednjoškolce jer naši istaknuti članovi, koji su natjecatelji, jesu krenuli kao osnovci, a sad su srednjoškolci i mi s njima radimo natjecateljske programe. Početnike ne upisujemo kao srednjoškolce, ali trudimo se da tu djecu koja dođu u srednju školu ne izgubimo već da se nastave i dalje baviti kroz ozbiljnije programe, Od prošle godine te istaknute srednjoškolce koji su se stvarno pokazali kao predani i motivirani uključili smo na natjecanjima kao druge mentore ili trenere. Tako ta djeca sada na našim izvanškolskim aktivnostima pomažu glavnim mentorima i pripremaju drugu djecu za natjecanja, prenose im svoja iskustva. Njih četiri smo uključili kao volontere i u naš EU projekt, jedan je sada brucoš na PMF-u na našem smjeru politehnike – kazuje predsjednik Inovatica.

image

Jozo Pivac, predsjednik Udruge za robotiku Inovatic

Bozidar Vukicevic/Cropix

A spomenuti EU projekt traje od 13. srpnja 2021. i u srpnju ove godine, nakon dvije godine, završava. Riječ je o projektu “Bilo kuda STEM svuda”, koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta je nešto veća od 1,98 milijun kuna.

Udruga za robotiku Inovatic je nositelj projekta, a partneri na projektu su Udruga Zvjezdano selo Mosor, Udruga za promicanje novih tehnologija “RoboBrač”, Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Cista Velika, Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad i Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu.

image

Radionica za robotiku

Bozidar Vukicevic/Cropix

- To je prvi STEM EU projekt za udruge koje se bave tehničkim aktivnostima u Hrvatskoj, a cilj je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave tehničkim aktivnostima i popularizacija robotike među mladima. Htjeli smo, zajedno s partnerima, osnažiti svoje kapacitete prvenstveno nabavkom opreme. Tako smo kroz projekt opremili našu udrugu i sve partnerske organizacije edukacijskim robotskim setovima, prijenosnim računalima, pametnim pločama, projektorima i sl.,, a isto tako smo u provedbi aktivnosti, poput ljetnih kampova i natjecateljskih liga, osim reklamnih majica i rekvizita osigurali za djecu vrijedne nagrade – kaže Jozo Pivac koji je i voditelj ovog projekta.

Dodaje kako je drugi benefit projekta to što imaju stručne i znanstvene konferencije.

- Kako kroz projekt dosežemo do velikog broja korisnika, mi ih evaluiramo na način da prije radionice testiramo njihovo početno znanje i nakon završenog tečaja, višednevnih radionica, također ih testiramo da vidimo koliko smo s ovakvim sadržajem i alatom uspjeli nadograditi njihovo znanje. Time vršimo evaluaciju koliko su ovakvi robotički STEM sadržaji korisni za mlade i koliko kroz ovakve aktivnosti mogu naučiti prirodna i tehnička područja koja uče u školi u redovnoj nastavi. Na konferencijama prezentiramo rezultate naših istraživanja – pojašnjava prof. Pivac.

Kaže i kako su sudjelovali na već dvije od tri konferencije, jednoj u Zagrebu, drugoj u Šibeniku, a planiraju i treću konferenciju na kojoj će prezentirati radove. Također na kraju projekta u srpnju planiraju studijsko putovanje u Njemačku.

image

Radionica za robotiku

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Upravo pripremamo robotsku ligu u simulatoru jer u sklopu projekta smo osim fizičkih radionica zamislili i online natjecanje kroz robotski simulator. Liga se zove “RoboSim” i provodit će se u lipnju. Djeca će nakon prijave dobiti pristup simulatoru, bit će četiri kola, bit će otvoren zadatak u simulatoru i oni će od kuće pokušati ga što brže i bolje riješiti. Ukljućit ćemo i studente PMF-a, osam volontera koji će pomagati kod prijava i u interakciji s korisnicima te biti u ulozi sudaca. Ocijenit će rješenja i bodovati ih. Trudimo se da bude što više nagrada kako bi motivirali što više djece - ističe Jozo Pivac.

image

Radionica za robotiku

Bozidar Vukicevic/Cropix

Inače, kroz EU projekt organizirane su jednodnevne i višednevne radionice. Kroz jednodnevne radionice, kako pojašnjava naš sugovornik, cilj je informirati djecu u dobi od 10 do 14 godina i doći do djece iz ruralnog područja kao što je škola u Cisti Velikoj. Važan je, kaže, i otok Brač, na kojem je kroz jednodnevne radionice obuhvaćeno oko 300 djece.

- Višednevne radionice uključuju ljetne škole i kampove. Na Zvjezdanom selu Mosor od četiri kampa odradili smo tri. Ciljali smo na djecu osjetljivih skupina, Dosad su u dva ljetna kampa bila djeca s područja pogođenim potresom, s područja Siska, a na trećem kampu na zvjezdarnici ovog proljeća u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb grada Splita bila su djeca slabijeg socijalnog statusa sa splitskog područja. U četvrti ljetni kamp na Mosoru ovog ljeta uključit ćemo djecu iz nekih slavonskih manje razvijenih općina. U grupama je po 15-oro djece – kazuje Jozo Pivac.

image

Radionica za robotiku

Bozidar Vukicevic/Cropix

Udruga Inovatic organizirala je u sklopu projekta lani ljetni kamp u Splitu u suradnji s udrugom Sanus za djecu izlječenu od malignih bolesti, pa su tako radili s 20 djece koja su bila smještena u hotelu a svakodnevno su dolazili u prostor udruge u Velebitskoj ulici.

image

Radionica robotike u prostoru Udruge Inovatic

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Za drugi splitski kamp dolaze nam u lipnju djeca iz tri slavonske škole, bit će smješteni u hotelu Medena, a svakodnevno će dolaziti kod nas u udrugu. Popodne će ići na kupanje, a planiramo i izlete u prirodu – kazuje Pivac.

I Udruga RoboBrač održala je tri ljetne škole za djecu s Brača, imaju još jednu, dok se u osnovnim školama uključenima u projekt, u Cisti Velikoj i Splitu, održavaju samo jednodnevne radionice.

Partner na projektu je i Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, u čijem prostorijama se provodi dio projektnih aktivnosti. Studenti su uključeni kroz volonterski rad, imaju priliku za stručnu praksu i stjecanje novih znanja i vještina, dok profesori pomažu u provedbi aktivnosti, recenziji materijala te sudjelovanju na stručnim i znanstvenim konferencijama.

image

Bruno Bešlić, predavač na radionici robotike

Bozidar Vukicevic/Cropix

Upravo kad smo boravili u prostorijama ove udruge na lokaciji u Velebitskoj ulici, jedan od predavača, Bruno Bešlić, mag. educ. informatike i tehnike, koji inače predaje u OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu, radio je s djecom u dobi od 7 do 9 godina na programu Svijet lego robotike. Mališani zainteresirani i zadovoljni stečenim novim znanjima. Zadovoljan i profesor zanimanjem koji mali učenici pokazuju. “Bilo kuda STEM svuda” očito pokazuje rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:42