SJAJNA PRIČA

Rješenja iz dizajnerskog laboratorija osječke tvrtke Nova-Lux osvojila su svijet kroz više od 2500 projekata

Veliki iskorak u poslovanju napravljen je uz pomoć EU fondova, uveli su inovativni pristup dizajnu rasvjete i projektiranju električnih instalacija

Zlatko i Diana Galić sa svojim zaposlenicima

 Vlado Kos/Cropix

Svi još pamtimo nogometni SP u Kataru, s kojeg su, osim sjajnih nastupa "vatrenih", dolazile i upečatljive slike blještavila, pa tako i fascinantne prizore svjetlosnih efekata, koji su stadionima davali dodatnu dimenziju. Osobito najvećem, Lusail stadionu, na kojem je odigran i finale između Argentine i Francuske. No, sve dosad nismo znali koliko je u Lusail stadion ugrađeno hrvatske pameti, kreativnosti, znanja i stručnosti.

Naime, kompletan dizajn unutarnje i vanjske rasvjete Lusail stadiona djelo je hrvatske, konkretno, osječke pameti. Sve to blještavilo koje smo gledali proizašlo je iz dizajnerskog laboratorija osječke tvrtke Nova-Lux, koja svoju poslovnu priču gradi već 20 godina, tijekom kojih su svojim rješenjima u području izrade projekata za izvedbu električnih instalacija te u području dizajna rasvjete, osvojili svijet, realiziravši u Hrvatskoj i inozemstvu više od 2500 projekata.

image

Diana i Zlatko Galić

Vlado Kos/Cropix

- Mi smo u prvom redu elektroinženjerska tvrtka, tako smo započeli, a dizajn rasvjete, koja je dio elektrotehničkih instalacija, došao je kao logična nadogradnja - kažu nam Zlatko Galić, osnivač tvrtke i njegova supruga Diana Galić, za koju će Zlatko reći da je ‘‘krivac‘‘ za to što je tvrtka ušla i u područje dizajna rasvjete za što se i dodatno obrazovala, završivši u Milanu diplomski studij za dizajnera rasvjete, a trenutačno je na doktoratu iz toga područja.

On je, pak, kao diplomirani inženjer elektrotehnike, glavni za područje instalacija, ali sve to teško bi bilo izvedivo bez tima, u kojem je još 13 mladih i visokoobrazovanih zaposlenika.

image

Zaposlenice tvrtke Nova-Lux

Vlado Kos/Cropix

Kad je riječ o projektiranju električnih instalacija, njihova rješenja primijenjena su u zgradi Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Palači Pongratz u Zagrebu, Podravci, Plivi, Povijesnom muzeju u Zagrebu, Znanstveno-istraživačkom centru Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Gospodarskom centru u Osijeku, novom stadionu NK Osijek na Pampasu, u Kazahstanu, u Hematološkoj bolnici u Kamenogorsku te u Astani...

image

Zaposlenici Nova-Luxa

Vlado Kos/Cropix

Trenutačno rade na projektnoj dokumentaciji za Hrvatski sabor, Akademiju likovne umjetnosti Zagreb, Trg Pravde u Zagrebu s garažom, arhivima i sudovima, rasvjetu konstrukcije za Formulu 1 International Circuit u Bahreinu... Dizajn rasvjete je, pak, još jedna posebna priča. Osim već spomenutog Lusail stadiona, dizajnirali su rješenja za Hotel Royal Tulip u Muscatu u Omanu, Muzeje iluzija u Las Vegasu a sada završavaju i muzej u San Diegu, dekorativnu i funkcionalnu rasvjetu Izmit Bay mosta u Turskoj, dizajn unutarnje i vanjske rasvjete Arena Handball Association Complex u Kataru, svečane dvorane hotela Radisson Blu u Omanu...

image

Zaposlenici Nova-Luxa

Vlado Kos/Cropix

U Hrvatskoj je to Pješački most u Osijeku, Stari grad u Dubrovniku, Splitska riva, Vukovarski vodotoranj, rasvjeta kompletnog otoka Valamar Isabella Resort u Poreču... Nedavno je puštena i rasvjeta Mosta dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku a na Pelješkom mostu bili su konzultanti.

image

Zlatko i Diana Galić

Vlado Kos/Cropix

Ukratko, riječ je o vodećoj tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi dekorativnom rasvjetom mostova, starih gradskih jezgri, uključujući rasvjetu tvrđava i gradskih zidina, arhitekturalnom rasvjetom fasada, master planovima rasvjete gradova, studijama energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti itd., kao i rasvjeti hotela, muzeja, stadiona, kazališta...

Kao i velika većina hrvatskih tvrtki, i Nova-Lux prepoznala je vrijednost i važnost europskih fondova, konkretno Europskog fonda za regionalni razvoj, pa su 2018. projektom "Implementacija inovativnog pristupa dizajnu rasvjete i projektiranju električnih instalacija - integrirano projektiranje" aplicirali na Poziv koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a onda ga i realizirali tijekom 2021. godine.

image

Diana i Zlatko Galić

Vlado Kos/Cropix

- Projektom je sufinancirana nabava raznih programskih alata za 4D projektiranje u BIM programskim paketima, te za 3D modeliranje i vizualizacije, koji su neizbježni dio procesa prilagođavanja potrebama tržišta, uz izradu i implementaciju inovativnog softvera za 3D vizualizacije. Ukupna vrijednost projekta je bila oko 84.000 eura, od čega se od EU sufinancira 54.500 eura, što je udjel od oko 65% - kazala je Diana Galić, dodavši i kako im je taj projekt omogućio "znatan kvalitativni iskorak u procesu projektiranja, počevši od poboljšanja i ubrzanja procesa 3D modeliranja, 4D projektiranja, izradi projektne dokumentacije, do samog procesa prezentiranja projekta i nadzora nad izvođenjem radova".

image

Zlatko i Diana Galić

Vlado Kos/Cropix

- Projektom je sufinancirana i izrada specijaliziranog programa za 3D simulacije rasvjete pod nazivom N-LIGHT, koji je jedinstven na tržištu, te nabava hardverske opreme. Realizacija tog projekta dovela je do bolje kvalitete poslovanja, unapređenja komparativnih prednosti tvrtke i porasta broja zaposlenih. U odnosu na 11 zaposlenih 2018., danas imamo 13 stalno zaposlenih osoba. Promet nam je porastao 40% u odnosu na 2018. godinu - istaknuli su Diana i Zlatko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 03:27