400.000 PROIZVODA

Prije 30 godina krenuli iz garaže, danas imaju 230 radnika, a njihov asortiman je svuda oko nas

U Hemcu su odavno prepoznali mogućnosti koje im nude Europski strukturni i investicijski fondovi

Pogon tvrtke Hemco

 Vlado Kos/Cropix

Na njihov asortiman naići ćete svakodnevno i praktički gdje god se okrenete. Na hrvatskim policajcima i vojnicima, djelatnicima HEP-a, HŽ-a, INA-e, DM-a... O kvaliteti njihove radne i zaštitne odjeće puno govori i činjenica da 30 posto robe izvoze u zemlje okruženja i druge europske zemlje. Primjerice, svi slovenski vatrogasci nose zaštitnu vatrootpornu odjeću koju proizvodi Hemco iz Đakova, tvrtka koja je s radom počela 1992. godine u garaži i pomoćnim prostorijama obitelji Mihalj, njenih osnivača, a danas u svojim proizvodnim pogonima zapošljavaju 230 radnika.

- Zajednički nazivnik naših proizvoda je – radna i zaštitna odjeća. Znači proizvodimo radna odjela, odore, košulje, kute, bluze, majice, kape i sve druge tekstilne proizvode koje djelatnici naših kupaca nose dok obavljaju svoje radne zadatke. Kao prvi primjer uzet ću jednog od naših najvećih kupaca – MOL Grupu u koji ubrajamo maloprodajna mjesta članica MOL Grupe – MOL Mađarska, MOL Češka, MOL Poljska, MOL Slovenija, MOL Srbija, INA, Tifon, Slovnaft i druge tvrtke kojima je većinski ili 100% vlasnik MOL. Kada dođete na bilo koju benzinsku postaju neke od članica MOL Grupe sva odjeća koju nose djelatnici na toj benzinskoj postaji je proizvod Hemca. I hlače i jakna i majica i kapa i pregača koju nosi djelatnik Fresh corner cafe bara. Sve je sašiveno na proizvodnim linijama Hemca – pojašnjava nam Silvio Kobeščak, izvršni direktor za financije i opće poslove u Hemcu pokazujući nam sav njihov asortiman izložen u izložbenom prostoru. Tu je odjeća koju možete vidjeti djelatnicima HEP-a, tvrtki iz sustava HŽ-a, odore slovenskih vatrogasaca, kute prodavača u DM-u, kao i na hrvatskim policajcima i vojnicima, koje proizvode u suradnji s tvrtkama Čateks, Galeb, Jadran tvornica čarapa, Kroko i drugim domaćim proizvođačima.

image

Silvio Kobešćak, izvršni direktor za financije i opće poslove u Hemcu


Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix

- Ukoliko vidite policajca i vojnika možete biti sigurni da je bar dio odore koje nosi sašiven u Hemcu. Tu je važan element i posjedovanja AQAP certifikata dobivanjem kojeg smo dokazali da smo sposobni isporučivati opremu za NATO. Uz činjenicu da su skladišta NATO članica ispražnjena zbog slanja pomoći Ukrajini, a da se istovremeno od početka covid krize Europa nastoji "vratiti Europi", tj. postići da se svi proizvodi proizvode u Europi, a ne na dalekom istoku otvaraju nam se mogućnosti proširenja tržišta na sve članice NATO-a – veli naš sugovornik, dodajući kako Hemco proizvodi kute, hlače, bluze i druge dijelove radne odjeće za djelatnike u zdravstvu (liječnike, medicinske sestre i tehničare, djelatnike u labarotorijima), hlače, suknje, košulje, bluze, kute i kape za djelatnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu – kuhare, konobare...

- Tijekom 2022. godine u našim pogonima sašiveno je ukupno 400.000 komada raznih odjevnih predmeta. Osim Hrvatske isporučujemo naše proizvode u sve zemlje u regiji i šire, a izvoz čini više od 30% naših prihoda – kazao je Kobeščak.

S obzirom na razvoj tehnologija, ali i druge izazove s kojima se susreću u Hemcu su odavno prepoznali mogućnosti koje im nude Europski strukturni i investicijski fondovi, pa su sa nekoliko natječaja povukli određena sredstva za unaprjeđenje i optimizaciju svoga poslovanja.

image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix

- Mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova su Hemcu bitne kao i svim drugim poduzetnicima u RH, premda do sada nismo koristili neka značajnija sredstva, nego smo se prijavljivali na natječaje koji su nam prihvatljivi. Do sada smo sufinancirali izgradnju solarne elektrane na krovu našeg pogona 2019. godine, gdje je vrijednost projekta bila 123.000 EUR, a sufinancirano je 65% ukupne vrijednosti projekta. Također, 2021. godine sufinancirali smo nabavku nove IKT opreme, gdje je vrijednost projekta bila 56.000 EUR, a sufinancirano je 55%. ukupnog troška – rekao je Kobeščak, pojasnivši kako su ti projekti utjecali na njihovo poslovanje.

image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix

- Svi projekti koje smo prijavili na natječaje za sufinanciranje su uvijek bili usmjereni u unaprjeđenje našeg poslovanja, bilo kroz smanjenje troškova, digitalizaciju procesa, postizanje veće brzine ili učinkovitosti. Projekt solarne elektrane nam se pokazao kao mudra odluka u vrijeme dok je ta tehnologija bila još u samim počecima u RH. Zbog rasta cijena energenata uzrokovanih agresijom na Ukrajinu, a s obzirom da je električna struja glavni pogonski energent našeg pogona i strojeva, proizvodnjom el. struje u našoj solarnoj elektrani bili smo zaštićeni od rasta cijene el. energije, a vlastita elektrana daje nam i sigurnost energetske neovisnosti – rekao je o projektu solarne elektrane. Ulaganje u novu IKT opremu omogućilo im je, pak, da digitaliziraju sve poslovne procese, tako da svaki djelatnik koji u svom radu ima doticaja sa bilo kojim oblikom dokumentacije istu odrađuje na vlastitom modernom računalu, koristeći sve periferne uređaje koji su mu potrebni.

- Tu posebno ističem naš odjel razvoja koji koristi zahtjevna programska rješenja koja se moraju izvoditi na snažnim računalima, a uz to koriste i profesionalne pisače i plotere. Ali, istovremeno, da se spustimo na osnovne razine poslovanja, dokumentaciju skladišnog poslovanja ili recimo nabave više ne mora obrađivati jedan administrator odjela na jednom računalu nego svaki djelatnik obrađuje sam svoj dio dokumentacije na svom računalu, što nam daje mogućnost obrade dokumentacije u realnom vremenu, na dnevnoj bazi – istaknuo je Kobeščak. U Hemcu i dalje prate natječaje, pa su se prijavili i za projekt Digitalizacija procesa Hemco na natječaj iz programa NPOO.C1.1.2.R3-I3.01 (IT) gdje kroz provođenje projekta planiraju uvođenje novog ERP sustava koji bi se razvijao samo za njih, sukladno njihovim potrebama zbog specifičnosti praćenja cijelog procesa od zaprimanja upita kupca do isporuke gotove robe tom kupcu. Tu im je najveći izazov u praćenju proizvodnje i gospodarenju zalihama sirovina i repromaterijala. Isto tako predviđena je i nabavka out-of-the-box programskog rješenja za praćenje učinkovitosti rada radnica u pogonu proizvodnje kroz praćenje ispunjenja dnevne norme po pojedinim radnim nalozima.

image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix

- Pošto je zbog naše djelatnosti i načina proizvodnje rad sličan manufakturnom radu tako jedna radnica ne radi jedan proizvod od početka do kraja nego se isti premješta ovisno o fazi rada sa stroja na stroj. Stoga možemo samo pratiti da li je određena radnica obavila svoj dio posla u planiranom (normiranom) broju minuta za tu fazu. Za takvo praćenje smo prikupili ponude i pronašli nekoliko potencijalno dobrih rješenja koja ćemo implementirati u provođenju tog projekta – rekao je Kobašćak, dodavši kako je problem što još uvijek nisu dobili Ugovor o sufinanciranju, iako ih je nadležno ministarstvo izvijestilo da je projekt prihvaćen. Sada se pitaju hoće li cijene za programska rješenja koje su ugovorili u srpnju 2022. i dalje biti važeće. Dodatno, planiraju postaviti još jednu solarnu elektranu kako bi 100% potreba za električnom strujom zadovoljili iz vlastite proizvodnje iz obnovljivih izvora, a uz to zamijenili bi plin kao energent za grijanje pogona i počeli bi grijati sve prostore iz sustava koji bi se napajao električnom energijom iz solarnih elektrana. Kobeščak tu navodi i kako je uvijek prisutan problem čekanja na prihvatljive natječaje i čekanja na konačnu odluku i početak projekta jer mi moramo provesti planiranu investiciju.

- Nemamo vremena čekati godinu i više dana da se natječaj raspiše, da prođe evaluacija i da se potpiše ugovor nego u tom slučaju, kako je do sada najčešće i bilo, projekt financiramo vlastitim sredstvima. Pošto natječaji za sufinanciranje ne predviđaju mogućnost refundacije za izvršene investicije ostanemo bez mogućnosti korištenja EU novca. Bilo bi dobro kada bi nadležne institucije izborile i omogućile situacije da se projekt prijavi nakon što je već u fazi provedbe ili neko razdoblje nakon što je investicija odrađena pa da se refundira dio ulaganja – smatraju u Hemcu. Unatoč svim izazovima i problemima stalno razvijaju i moderniziraju proizvode, čine ih sigurnijim u smislu negorivosti, vjetro i vodonepropusnosti, antistatičnosti... U planu im je i daljnji rast, prvenstveno pogona u Požegi koji su otvorili u svibnju 2022. gdje planiraju izgradnju vlastitog modernog pogona koji će zapošljavati više od 100 djelatnika.

image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix
image

Skladište tvrtke Hemco

Vlado Kos/Cropix
image

Pogon tvrtke Hemco

Vlado Kos/Cropix
image

Silvio Kobešćak, izvršni direktor za financije i opće poslove u Hemcu

Vlado Kos/Cropix
image

Tvrtka Hemco koja proizvodi radnu odjeću i obuću

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:07