REVITALIZACIJA

Novi život dvoraca i kurija Virovitičke županije: ‘Godinama smo u vrhu po povlačenju europskih sredstava‘

EU nam je ponudila mogućnosti, projekti su spremni, a mi kao ‘iz startnog bloka‘ čekamo otvaranje novih natječaja, kaže Igor Andrović

Dvorci Virovitičko-podravske županije

 Marko Mrkonjic/CROPIX

Nekad se u njima okupljala plemićka elita. Grofovske obitelji Pejačević, Janković i Drašković ostavile su po cijeloj istočnoj Hrvatskoj prave arhitektonske bisere koje oni kojima su tijekom 20. stoljeća dani na upravljanje nisu znali, mogli ili htjeli čuvati i održavati na primjeren način. Većina dvoraca i kurija ovih obitelji, izgrađenih u 19. stoljeću, tako su s vremenom postali rugla i derutne zgrade koje su prije bile za rušenje, nego li za neku ozbiljnu i skupu rekonstrukciju. I danas je takvih arhitektonskih blaga podosta u lošem stanju, ali ne i u Virovitičko-podravskoj županiji i Virovitici, gdje su prije desetak godina odlučili krenuti u ozbiljne projekte njihove revitalizacije.

Danas u ovom kraju, zahvaljujući viziji, ali i novcu iz fondova Europske unije, novim sjajem sjaje po dva dvorca i dvije kurije, a do kraja ove godine zasjat će još jedan dvorac. Dvorci Pejačević u Virovitici i Janković u Suhopolju te kurije Drašković u Noskovačkoj Dubravi, odnosno Janković u Kapeli Novoj, danas su neizostavne i praktički najvažnije destinacije ove županije, na koje su svi koji su dali obol njihovom oživljavanju iznimno ponosni.

image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX

- Kad bi se vratilo samo dvadesetak godina unazad, teško da bi netko prepoznao naše gradove i općine koliko se toga izgradilo. Tu su tisuće projekata za naše poljoprivrednike, gospodarstvenike, obrtnike. I zato nije čudno što smo godinama u hrvatskom vrhu po povlačenju europskih sredstava. Europska unija je nama ponudila mogućnosti, mi smo ih iskoristili, a koristit ćemo i nadalje. Projekti su spremni, a mi kao ‘iz startnog bloka‘ čekamo otvaranje novih natječaja. Obnova naše kulturne i prirodne baštine pokazala se kao pun pogodak - kaže Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, koji posebno ističe što u obnovljenim objektima nude "proizvode naših domaćih proizvođača, dajući i njima mogućnosti zarade, ali još je veća mogućnost otvaranje novih perspektiva i otvaranje tržišta prema onima koji nam dolaze".

- Pokazalo se kako turisti koji posjećuju našu županiju žele spavati u suhopoljskom dvorcu, dvorcu jedne plemićke obitelji, ali i upoznati ostale karakteristike plemićke rute koje se protežu duž cijele naše županije. Oni žele posjetiti i rijeku Dravu, njezine prirodne ljepote, gdje se nalazi i Posjetiteljski centar Dravska priča jer takav centar ne postoji na ‘obalama Drave‘. Virovitički Gradski muzej u Dvorcu Pejačević je ‘slavenski muzej godine‘, hotel heritage Kurija Janković u Kapela Dvoru bilježi veći broj noćenja nego u vremenima prije koronavirusa... Slavonija je već dugo poželjna destinacija, to je u zadnje dvije - tri godine postala, a u budućnosti će biti i još više i cijela Virovitičko-podravska županija. Na tako malom prostoru nitko u Hrvatskoj nije izgradio toliko turističkih kapaciteta, ali i obnovio kulturne i prirodne baštinu kao mi. Naravno, ništa to nije ‘s kišom došlo‘, puno je tu planiranja, ali i rada, kako županijske uprave, naše razvoje agencije VIDRA, županijskih institucija, ali i odlične suradnje s općinama i gradovima. Kad je vizija jasna, kad postoji zajedništvo, i ciljevi su lakše dohvatljivi - istaknuo je Andrović, dok nas je Emina Kovač, ravnateljica spomenute VIDRE, provela kroz suhopoljski dvorac, posljednji u nizu od navedenih koji je dobio novi život i svrhu.

image

Gradski muzej Virovitica u Dvorcu Pejačević

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Gradski muzej Virovitica u Dvorcu Pejačević

Marko Mrkonjic/CROPIX

Tamo gdje su se grofovi, njihove obitelji, prijatelji, uzvanici... nerijetko prepuštali hedonizmu, danas isto to mogu činiti gosti ove županije, namjerni ili slučajni posjetitelji, koji su dobili pravu malu oazu u srcu ovog mjesta nedaleko od Virovitice. Do prije šest godina derutan, dvorac Janković danas je službeno Centar za posjetitelje s četiri zvjezdice i smještajnim kapacitetom u 30 soba, suvenirnicom, multimedijalnim izložbenim prostorom koji govori o povijesti dvorca i obitelji Janković, kreativnim laboratorijem za djecu, konferencijskom salom za sastanke, restoranom i 5D kinom...

- Projekt smo prijavili 2015. godine, a 2017. počeli su radovi na rekonstrukciji i opremanju koji su trajali tri godine. Dobili smo reprezentativan objekt, za što su, osim svih županijskih službi te bivšeg župana Tolušića i sadašnjeg Androvića, jednako zaslužni i kreativci, odnosno projektanti iz Studija 3LHD, kojima moramo zahvaliti na odličnom poslu - rekla je Kovač. Osim dvorca revitaliziran je i okolni park koji je također zaštićeno kulturno dobro te izgrađena šetnica kroz park.

image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Gradski muzej Virovitica u Dvorcu Pejačević

Marko Mrkonjic/CROPIX

- Obnova dvorca stajala je 40 milijuna kuna, od kojih je 85 posto iz fondova EU, dok je za perivoj izdvojeno 11,3 milijuna kuna. Trenutno je u provedbi treća faza, odnosno uređenje wellnessa, spa, parne kupelji te vinoteke i kušaone u podrumu, što se sufinancira iz sredstava Ministarstva turizma i sporta, a vrijedna je 820.000 eura. Sve što smo dosad radili prošlo je kontrolu SAFU-a, besprijekorno i u zadanim rokovima. Posebno bih pohvalila suradnju s Konzervatorskim odjelom u Požegi i gospodinom Španičekom, jer je sve moralo biti urađeno po njihovim naputcima. Primjerice, oba krila dvorca su bila u toliko lošem stanju da ih se moralo rušiti, a onda su ponovno izgrađena kao vjerne replike izvorne građevine. Također, za popločenje stubišta smo morali nabaviti posebni, izvorni, šikloški kamen - kaže Kovač. Dvorcem upravlja županijska tvrtka Terra Panonica, koja se jedina javila na raspisani natječaj, a dodatni benefit projekta, osim 14 zaposlenih je i angažman lokalnih dobavljača, slastičara, craft pivovara, vinara... U prošloj godini dvorac je ostvario gotovo 4000 noćenja.

- Suhopolje je živnulo, postalo prepoznatljivo, ovo je oplemenilo cijelo područje. Tu se održavaju krštenja, vjenčanja, snimaju promotivni videospotovi, Vatra je ovdje snimila svoj spot, dolaze nam influenceri i zasad su svi puni pozitivnih dojmova - naglasila je Kovač. Zadovoljni su i ostalim projektima obnove dvoraca i kurija. U kuriji Janković u Kapela Dvoru danas je Centar za bicikliste i heritage hotel s 15-ak soba u kojem je zaposleno osam djelatnika, dok je ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovačkoj Dubravi postao ‘‘Dravska priča‘‘ i sjedište JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Tamo je Centar za posjetitelje, škola u prirodi, hostel, river bar, mogu se unajmiti kanui, bicikli..., a zapošljava 12 djelatnika. Dvorac Cabuna je trenutno u fazi rekonstrukcije, a radovi su vrijedni 56 milijuna kuna. Tamo će biti Centar za posjetitelje s multimedijalnim sadržajem namijenjenim djeci na temu ‘‘Kako su se igrali naši stari‘‘.

image

Gradski muzej Virovitica u Dvorcu Pejačević

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX

Fascinantna je i nova priča dvorca Pejačević u Virovitici, velebne zgrade građene na početku 19. stoljeća. Grad Virovitica je 2016. godine prijavio Integrirani razvojni program obnove Dvorca Pejačević i revitalizacije Gradskog parka na natječaj za obnovu kulturne baštine u funkciji turizma pod nazivom "5 do 12 za Dvorac". Vrijednost projekta bila je 81,3 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava financirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

- Dvorac Pejačević je prije obnove bio u strašno lošem stanju i s brojnim korisnicima, od nas Gradskog muzeja do brojnih udruga. Mi smo bili smješteni samo na prvoj etaži. Potreba da se ovu zgradu, koja čini samo srce Virovitice, dovede u reprezentativno stanje s bogatim kulturnim potencijalom odavno je zamijećena, pa je već 2002. krenulo promišljanje kako to izvesti. Tad su se pisali prvi projekti s namjerom da se cijeli dvorac stavi u funkciju muzeja, no aplikacije tih projekata nisu prolazile sve do 2016. godine kad smo napokon prošli na Europskom strukturnom i investicijskom fondu. No ključna je bila 2008. godina, jer smo tad počeli pripremati muzeološku koncepciju koja se kristalizirala u toj prijavi iz 2016. - veli Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica. Osim same zgrade i njezina interijera, projekt je obuhvatio i rekonstrukciju perivoja, današnjeg gradskog parka, a kao hommage vremenu u kojem je Virovitica bila poznata i kao ‘‘mala Venecija‘‘ s čak 16 mostova u samom centru grada, kroz projekt obnove Dvorca postavljeno je pet dizajnerskih drvenih mostova od kojih svaki priča svoju priču. To su Most ljubavi, Most zrcala, Gimnazijski most, Portal most i Glazbeni most. Kulej ističe kako je njima posebno važno i što je projektom predviđeno kompletno opremanje muzeja za novi stalni postav.

image

Mihaela Kulej

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX

- Iskorak je i to da smo priču koncipirali drugačije od ostalih zavičajnih muzeja, gdje nam je novi stalni postav vezan uz jednu temu, a to je drvo, pri čemu smo uspjeli postići da bude interdisciplinaran i da nas ne ograničava da moramo kronološki predstaviti svoju građu - rekla je Kulej. Postav su nazvali ‘‘Drveno doba‘‘.

- Drveno doba, za razliku od Ledenog, Željeznog ili Bakrenog nije znanstveno i stručno utemeljen pojam, ali mi smo sigurni da je drveno doba ono koje je oduvijek bilo i bit će zauvijek, jer se čovjek uvijek koristio i koristi se drvetom. Unutar stalnog postava definirali smo tri odnosa čovjeka i drveta, odnosno tri cjeline. Dakle, to je nekakav univerzalan, opći odnos svakog čovjeka na planeti prema najpristupačnijem materijalu - rekla je ravnateljica, objasnivši ukratko svaki postav.

image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX

- Prva cjelina je ‘Za istim stolom‘ gdje promatramo odnos čovjeka i drveta unutar jedne obitelji, druga je ‘Ruke majstora‘ što prikazuje odnos unutar proizvodnje koji uključuje tradicijsku obradu drveta, preko prvih cehova, manufaktura i prvih industrija, gdje se Virovitica može podičiti s drvnom industrijom TVIN i njihovom suradnjom s izuzetnim arhitektom i produkt dizajnerom Bernardom Bernardijem. Treća cjelina je ‘Da kucnem u drvo, zlo ne čuo‘ kojom smo obuhvatili društvene odnose, tradicijske običaje, pučka vjerovanja i službene religije u Virovitici i njenoj okolici - pojasnila je Kulej, dok smo obilazili muzej koji priča sjajnu priču o Virovitici i njezinoj okolici još od prapovijesti do današnjih dana, a u čemu je drvo temelj svega. Postav je i multimedijski sjajno osmišljen i realiziran s nizom detalja koji ga čine posebnim. Nije to promaknulo ni struci, pa je Gradski muzej Virovitica prošle godine dobio nagradu ‘‘Živa‘‘ za najbolji slavenski muzej koju dodjeljuje Forum slavenskih kultura.

- Mi smo prvi hrvatski muzej koji je dobio tu nagradu. Također, nominirani smo bili i za najbolji europski muzej, a dobili smo posebno priznanje za muzejsku djelatnost. Prošla godina nam je bila uspješna i zanimljiva, materijalizirala je naš prijašnji posao, ali tu ne stajemo, nego se i dalje razvijamo te nastojimo biti još bolji - zaključila je ravnateljica, koja je sretna i što je obnova dvorca zaposlila još devet novih osoba u muzeju, pa ih je danas ukupno 14. Veli da su dobili i nove, stručne djelatnike koji su oplemenili njihov rad.

image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX
image

Hotel u dvorcu Janković u Suhopolju

Marko Mrkonjic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39