CENTAR MAESTRAL

‘Neopisiva je dobrobit projekata EU i bespovratnih sredstava na kvalitetu života naših korisnika‘

Njihovi djelatnici svakodnevno se trude da svi korisnici Centra odrastaju u emocionalno pozitivnom ozračju

Jelena Burazin, ravnateljica ”Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral”

 Vojko Basic/Cropix

Iza prepoznatljive ograde duginih boja već desetljećima o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi na splitskom se području brine Dječji dom Maestral, danas pod novim imenom - Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral. Osim smještaja djece, pruža i usluge boravka, savjetovanja i pomaganja, skrbi o trudnicama i majkama s novorođenčadi te djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi.

Njihovi djelatnici svakodnevno se trude da svi korisnici Centra odrastaju u emocionalno pozitivnom ozračju i, što je najvažnije, da se svi osjećaju prihvaćeno, poštovano, sigurno i voljeno. S ciljem da budu "kuća prijatelj obitelji i djece" koja je uvijek tu kad je trebaš, ali s još boljom, stručnijom i materijalnom podrškom, prije pet godina počeli su razmišljati o prijavi za projekte EU.

- Znali smo da želimo ići u smjeru unapređenja provedbe procesa transformacije i deinstitucionalizacije, odnosno da se što manje djece smještava u ustanovu samo radi smještaja, a da širimo usluge savjetovanja i pomaganja te uslugu poludnevnog boravka kako bi se spriječila institucionalizacija - objašnjava psihologinja, psihoterapeutkinja i ujedno ravnateljica Centra Jelena Burazin te ističe da zahvaljujući dobrom radu svojih prethodnika te suradnji s lokalnom zajednicom danas u tu svrhu koriste šest stanova.

image

"Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral"

Vojko Basic/Cropix

Međutim, s obzirom na dotrajalost i loše stanje infrastrukture, većina tih stanova trebala je obnovu i bolju opremu, a Centru su nedostajala i vozila kako bi mogao pružati izvaninstitucionalne usluge.

S ciljem promicanja socijalne uključenosti i smanjenja nejednakosti kroz poboljšan pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici, 2020. godine započeli su projekt "Kuća prijatelj djece, mladih i obitelji".

Projekt je vrijedan 708.000 eura te je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.".

OBNOVA ŠEST LOKACIJA

Projektom je planirana renovacija šest lokacija Centra, u iznosu od 351.317 eura, kako bi se uredili prostori za ljepši i ugodniji život njihovih postojećih korisnika usluga organiziranog stanovanja i boravka, ali i djece, mladih i obitelji za koje se procijeni da su im potrebne usluge boravka ili psihosocijalne podrške. Projektom će se opremiti i svi prostori, u što je uloženo 58.907 eura.

Najveći zahvat planiran je u samom sjedištu ustanove, u prizemlju centra Maestral u Splitu. Taj prostor kompletno renoviraju, uređuju i opremaju za pružanje usluga boravka za dvije grupe djece te za usluge psihosocijalne podrške djeci, mladima i potrebitim obiteljima. Iz Centra ponosno ističu da će nakon završetka projekta u tim prostorima moći pružati usluge za više od 30 djece iz obitelji u riziku sa splitskog područja, a rade i na pristupu za osobe s invaliditetom kako bi se građanima Splita osigurala pristupačnija usluga.

- Cilj je pomoći djeci dok još žive u svojim obiteljima koje su na neki način neadekvatne, ali imaju potencijal da unaprijede funkcioniranje. Uz pomoć djeci na boravku te istodobnim pružanjem usluga psihologa i socijalnog radnika obitelji, može se pomoći cijeloj obitelji i spriječiti potreba za institucionalizacijom djece - pojašnjava Burazin.

Kompletno je renoviran i prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom, u vlasništvu Grada Kaštela, koji djeluje već pet godina. Obogaćen veselim bojama, igračkama za djecu i njihovim crtežima, trenutno se još samo čeka završno opremanje, a ravnateljica ističe da brojne obitelji i pojedinci koriste usluge njihovih stručnih radnika, zbog čega je ugodan i lijep prostor jako važan.

image

Jelena Burazin, ravnateljica "Centra za pružanje usluga u zajednici Maestral"

Vojko Basic/Cropix
image

Uređenje prostorija

Vojko Basic/Cropix

Osim u radu s djecom i mladima, u savjetovalištu će početi i s edukacijom roditelja o prevenciji rizičnih ponašanja djece, nasilju te svim aktualnim temama vezanim za djecu i mlade.

Kako bi osigurao djeci, mladima i obiteljima u potrebi na što većem području, usluge savjetovanja i poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške, Centar Maestral je prijavom na dva europska projekta te uz pomoć Grada Imotskog 2022. otvorio novo i jedino savjetovalište na tom području.

- Uzme li se u obzir da je razina dostupnosti socijalnih usluga bila takva da uopće nisu postojale, ovaj je projekt još važniji za naš kraj i naše sugrađane. Time je omogućena socijalna uključenost i smanjenje nejednakosti u dostupnosti socijalnih usluga te je prvenstveno osigurana dostupnost podrške obiteljima i djeci s našeg područja, koja im je itekako potrebna. Samim time podigla se i razina kvalitete rada u sustavu socijalne skrbi na širem području Imotske krajine. Na ovaj način ojačana je obitelj, nukleus našeg društva, te prevenirana institucionalizacija i izdvajanje djece iz obitelji, a roditeljima je pružena podrška i omogućen im je kontinuiran rad na jačanju roditeljskih vještina - ističe profesorica psihologije Anamarija Lončar, voditeljica Područnog centra Imotski.

image

Ravnateljica Jelena Burazin s kolegicama koje rade na projektu

Vojko Basic/Cropix
image

Radovi u Centru

Vojko Basic/Cropix

Prostor savjetovališta je osiguran zahvaljujući suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Policijskoj upravi Imotski, Gradu Imotskom i Franjevačkom samostanu, a preuređen je sredstvima projekta "Kuća prijatelj, djece, mladih i obitelji" u iznosu od 100.000 eura.

- Bila je potrebna potpuna rekonstrukcija, od zapuštenog skladišnog prostora do ugodnog prostora za naše korisnike usluge boravka i usluge psihosocijalne podrške - kaže Burazin te naglašava da je više od 20 djece koristilo njihove usluge na tom prostoru, kao i više od 50 obitelji iz tog područja.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

rojektom je obuhvaćena i kompletna obnova stanova te opremanje prostora za potrebe pružanja usluge organiziranog stanovanja uz povremenu podršku. Nakon završetka radova u stan koji je Centar dobio od Splitsko-dalmatinske županije uselit će se dvoje, a u stan ustupljen od Grada Kaštela troje osamnaestogodišnjaka.

Radi se i na preuređenju i opremanju još jednog prostora u Splitu za potrebe pružanja usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Stan je u vlasništvu fizičke osobe, a najam za stan osigurava Grad Split.

image

Psihologinja Maja Đolonga i socijalna radnica Magdalena Katičin

Sasa Buric/Cropix
image

Obiteljsko savjetovališe u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix
image

Obiteljsko savjetovališe u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix

Prilikom planiranja projekta predvidjela se i nabava triju vozila za pružanje izvaninstitucijskih usluga u iznosu od 50.716 eura. Zbog stanja na tržištu automobila, kaže Burazin, zasad je nabavljeno samo jedno vozilo, ali do kraja projekta nadaju se da će nabaviti preostala dva kako bi svojim korisnicima omogućili i pružili kvalitetniju skrb.

Projekt, kažu nam, trebaju završiti do kraja godine. Građevinski radovi završavaju za desetak dana, a onda slijedi opremanje. Sve su mjere uzete i namještaj se izrađuje, a oprema čeka ugradnju. Nakon nabave preostalih dvaju vozila napravit će se financijska revizija projekta i održati završna konferencija koju će organizirati Splitsko-dalmatinska županija, njihov partner na projektu.

NOVI I BOLJI ŽIVOT ZA DJECU I MLADE

- Projekt je značajan jer promiče socijalnu uključenost i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama na širem području naše županije te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture - pojašnjava Burazin i ističe kako je cilj da svaka obitelj na području županije može imati slične usluge kao u većim gradovima.

- Našoj djeci i mladima koji će živjeti u preuređenim stanovima sigurno će svakodnevica biti ljepša i ugodnija. Opremajući prostore, nastojali smo da imaju osiguranu kvalitetu života. U prostorima dvaju savjetovališta i našeg sjedišta korisnici usluga boravka i psihosocijalne podrške imat će ugodniji ambijent. Svi naši korisnici imaju brojne traume i sigurno je lakše otvoriti se stručnjacima u primjereno opremljenim prostorima, nego u derutnim kutcima, neprimjerenim za proradu trauma i provedbu rada - nastavlja Burazin.

image

Preuređeni prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix
image

Preuređeni prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix
image

Preuređeni prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix

- Naši stručni radnici imat će primjerene uvjete za rad. Svakako je njihov rad jako zahtjevan, stoga nam je drago da im možemo projektom osigurati pristojne, vedre i uredne prostore. Naši suradnici iz nekadašnjeg centra za socijalnu skrb HZSR zadovoljni su što Centar Maestral pruža brojne usluge na koje oni mogu uputiti svoje korisnike i potrebite osobe - govori ravnateljica te objašnjava kako sve uputnice za sve njihove usluge i aktivnosti daje upravo HZSR.

NEOPISIVA DOBROBIT BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Ovo nije prvi projekt EU koji provode u Maestralu. Prijavom na ovaj projekt paralelno su prijavili još jedan - "Pružimo ruku podrške djeci, mladima i obiteljima", koji je završen početkom ljeta ove godine.

Projekt u kojem su provodili aktivnosti razvoja i širenja izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu, mlade i obitelji poput usluge organiziranog stanovanja, usluge psihosocijalne podrške, poludnevnog boravka te aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka za pružanje izvaninstitucijskih usluga, ukupne vrijednosti 702.000 eura, financiran je također sredstvima Europske unije.

Zaposleno je šest stručnjaka, koji su izvrsno provodili projekt i pokazali važnost mobilnih timova i usluge boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nakon njegova završetka nastavilo financirati sve stručne radnike i omogućilo nastavak provođenja svih usluga.

image

Preuređeni prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix
image

Preuređeni prostor obiteljskog savjetovališta u Kaštel Starom

Sasa Buric/Cropix
image

Psihologinja Maja Đolonga i socijalna radnica Magdalena Katičin

Sasa Buric/Cropix

- Smatram da je Maestral ovim projektom i paralelno provedenim ESF projektom uistinu omogućio pomoć obiteljima, djeci i mladima u najudaljenijim mjestima naše županije, pa je time i lokalna zajednica dobila mnogo - ponosno će Burazin.

- Neopisiva je dobrobit projekata EU i bespovratnih sredstava na kvalitetu života naših korisnika, ali i zahtjevnosti u provedbi projekata pojedinih zaposlenika Centra Maestral koji, uz svoj rad, moraju intenzivno raditi i na temeljitoj provedbi projekta - zaključuje ravnateljica te za kraj dodaje:

- Ovim putem od srca zahvaljujem djelatnicima u računovodstvu i Upravi što su bili spremni uhvatiti se dodatnog posla za dobrobit naše djece, mladih i obitelji. Zahvaljujem i partnerima Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Kaštelima, kao i svim suradnicima na projektu. Bez puno dobrih ljudi teško bismo se usudili, a onda bismo uskratili našu djecu za lijepe prostore, vozila i kvalitetne usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 09:45