NOVI ŽIVOT

Nekada su se ovdje u Vukovaru doslovno smrzavali učenici: a uskoro će u vrhunskom energetskom obnovljenom objektu uživati studenti

Riječ je o projektu kojeg je Fond sufinancirao sa 17.285.130,19 kuna

Radnički dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova

 Vlado Kos/Cropix

‘‘Naoko se sve čini koliko-toliko primjerenim. Tu su ploča, stolovi i stolice. Kada uđete u zimskoj jakni, s kapom na glavi nije ni hladno, pa se u prvi mah začudite kada vidite profesoricu koja na sebi ima dugu zimsku jaknu, a u školskim klupama učenici sjede isto tako odjeveni u zimske jakne. Neki imaju i kape na glavama, neki samo štitnike za uši, a ima i onih koji su bez kapa.

To je slika samo jedne od brojnih, nazovi, učionica u kojima svakoga dana 467 učenika Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru provodi 5-7 sati dnevno i stječe nova znanja u Hrvatskoj, u Europi, u 21. stoljeću na temperaturama koje se kreću od 10 do 15 stupnjeva, dok pogled kroz prozor na stabla zahvaćena injem jasno govori kako je vani temperatura ispod nule.

Učenici, nastavnici i ostali djelatnici ove škole već se danima doslovno smrzavaju u Radničkom domu u Borovu naselju gdje su privremeno smješteni 18. listopada 2010. godine kada je počela dugoočekivana obnova njihove škole smještene tek 100-tinjak metara dalje, koja je bila u gotovo raspadajućem stanju. No, za njih se nije moglo pronaći primjerenije mjesto za privremeni boravak, već su smješteni u zgradu koja ni po čemu nije bolja ili primjerenija od onoga kakva im je bila škola. U utorak poslijepodne i srijedu prijepodne ostali su u potpunosti bez i ono malo grijanja koje se uspije probiti s kalorifera koji vise u kutu učionica i raspiruju topao zrak po gornjem dijelu prostorije, dok je za noge uvijek jednako hladno.‘‘

11 godina poslije...

Ovim rečenicama počeli smo tekst o katastrofalnim uvjetima u kojima se tog studenog 2011. godine odvijala nastava u vukovarskoj Tehničkoj školi Nikole Tesle, u Radničkom domu u Borovu naselju. Danas, 11 godina poslije, učenici ove škole već nekoliko godina nastavu imaju u svojoj napokon obnovljenoj školi, a i Radnički dom doživio je svoju novu mladost. Zgrada u kojoj su prije Domovinskog rata bili uredi kombinata Borovo, a nakon što je u ratu, kao i praktički sve zgrade na području Vukovara, pretrpjela teška razaranja, djelomično obnovljena da bi u njenim prostorijama smještale uredi raznih državnih institucija, sindikata, političkih stranaka, na koncu i učenici i zaposlenici Tehničke škole, sada u novom ruhu čeka svoje nove stanare – studente i zaposlenike Veleučilišta ‘‘Lavoslav Ružička‘‘, kojemu su Grad Vukovar u sklopu svog programa kapitalnih projekata te kao dio Intervencijskog plana Grada i država preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odnosno Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, odlučili darovati obnovljenu zgradu Radničkog doma u koju će se preseliti kompletno Veleučilište.

image

Radnički dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova

Vlado Kos/Cropix
image

Radnički dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova

Vlado Kos/Cropix
image

Radnički dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova




Vlado Kos/Cropix

- Ovo je jedan od naših najvažnijih i najvrjednijih projekata, kako u financijskom, tako i u razvojnom smislu, jer ćemo završetkom ove zgrade i preseljenjem Veleučilišta stvoriti još bolje i kvalitetnije uvjete za njihov rast i razvoj, odnosno povećanje broja studijskih programa, samim time i studenata. Sve to doprinijet će dodatnom razvoju Vukovara, njegovoj dodatnoj prepoznatljivosti, a u konačnici, što smo se i do sada mogli osvjedočiti, vjerujemo da će i određeni dio tih studenata po završetku studija ostati živjeti i raditi u Vukovaru – kazao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara. Riječ je o projektu vrijednom 66.439.727,54 kn s PDV–om, kojeg su sufinancirali spomenuto Ministarstvo sa 40.709.607,29 kn, Fond sa 17.285.130,19 kn te Grad Vukovar sa 8.444.990,06 kn. Zgrada Radničkog doma u Borovu naselju izgrađena je još 1936. godine u sklopu urbanističko – arhitektonske realizacije industrijskog grada Bata Ville povijesno – industrijskog naslijeđa, danas poznat kao gradska četvrt Borovo naselje. Kao takva je i dio zaštićene kulturno – povijesne cjeline "Bata Ville", pa je njezina kompletna rekonstrukcija urađena po smjernicama Konzervatorskog odjela u Vukovaru, kao i uputa od strane nadležnog Konzervatorskog odjela tijekom projektiranja.

image

Radnički dom u Borovom naselju

Vlado Kos/Cropix
image

Radnički dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova

Vlado Kos/Cropix
image

Radnićki dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova


Vlado Kos/Cropix
image

Radnički dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova

Vlado Kos/Cropix

Rekonstrukcija

- U izradu projektne dokumentacije krenulo se polovinom 2018. godine, a građevinski radovi su počeli u listopadu 2020. i trajali su 22 mjeseca. Moram reći kako smo svo vrijeme imali odličnu suradnju s konzervatorima, a rezultat je stvarno impresivan, jer smo dobili modernu zgradu, koja pri tome nije izgubila svoj izvorni izgled i povijesni značaj – kazao nam je Bruno Pakter, voditelj projekta, dodavši kako su prilikom rekonstrukcije vodili brigu o brojnim detaljima, pa su tako i svaku ciglu koju je bilo potrebno ručno čistili te ponovno ugrađivali. Uvjeti koje će studenti imati stvarno su izvrsni. Zgrada ima prizemlje, tri nadzemne etaže i podrum. U prizemlju je velika konferencijska dvorana, prostor za buduću knjižnicu te fitness dvorana sa zasebnim ulazom. Na prvom katu su uredi za administraciju Veleučilišta, a na drugom i trećem katu dvorane za predavanja. S obzirom da zbog zaštićenosti na zgradu nisu mogli postaviti solare, grijanje je gradsko, ventilacija na struju, ali su nekim drugim inovativnim rješenjima poput sustava pametne rasvjete koja se uključuje kada se uđe u prostoriju postigli da je zgrada energetskog razreda A. Okruženje je također sjajno i poticajno s puno zelenila u okolnim parkovima, a u neposrednoj blizini je i vukovarski Gradski bazen te sportska dvorana. Onog trenutka kada se Veleučilište ovdje useli ovo će postati pravi mali grad u gradu.

- Preseljenjem Veleučilišta u obnovljeni Radnički dom, u kojem će naši studenti imati najkvalitetniji studentski standard, a slobodno mogu reći i najbolji studentski standard u RH i regiji, dobiti ćemo mogućnost pokretanja novih studijskih programa. Prije svega tu mislim na pokretanje diplomskih studija iz područja ekonomije i javne uprave, te novih studijskih programa iz područja biomedicine i zdravstva. Naravno, omogućiti će nam i razvoj programa našeg Centra za cjeloživotno učenje koji će biti na korist svim građanima, a ne samo studentima. Općenito, time ćemo u grad Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju privući još više mladih iz cijele Hrvatske, EU i regije i na Vukovarskom veleučilištu imati oko 1500 studenata – rekao je Željko Sudarić, dekan Veleučilišta, koje trenutno pohađa 1100 studenata na tri preddiplomska studija – upravni, trgovina i fizioterapija te diplomskom studiju preventivne fizioterapije.

Inače, Grad Vukovar uskoro će otvoriti javnu nabavu za opremanje zgrade, za što se procjenjuje da će izdvojiti oko 12 milijuna kuna te nakon toga predati zgradu Veleučilištu na upravljanje.

image

Radnički dom u Borovom naselju

Vlado Kos/Cropix
image

Radnički dom u Borovom naselju

Vlado Kos/Cropix
image

Radnički dom u Borovom naselju obnovljen sredstvima EU fondova

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:05