NIKAD POTREBNIJI

Kišni vrtovi usporavaju prodiranje vode, njihove su dobrobiti višestruke u zaštiti od poplava i klimatskih promjena

Na području Zadarske županije izgrađena su tri kišna vrta, dio su europskog projekta STREAM

Mališani iz dječjeg vrtića Vruljica ‘zasadili‘ su svoje zastavice s ekološkim porukama

 Jure Miskovic/Cropix

U vrijeme dok se zbrajaju i saniraju štete od velikih poplava koje su nedavno pogodile i zadarsko područje, prije svega obrovački kraj, europski projekt STREAM (Strategic Development of Flood Management) nikad nije bio potrebniji i aktualniji. Suočeni sa izazovima koje sa sobom nose klimatske promjene te poučeni iskustvom kako zadiranje u prirodu često sa sobom nosi posljedice na zdravlje, okoliš i infrastrukturu, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pripremala je ovaj projekt kao vodeći partner sa 21 institucijom, 16 partnera s područja Italije i Hrvatske te pet pridruženih partnera.

- Cilj nam je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Upravo zato, specifični ciljevi su unapređenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava. Same aktivnosti koje provodimo utjecat će na umanjenje štetnih posljedica na ljudsko zdravlje i okoliš, ali i podići svijest građana o rizicima od poplava - objašnjava nam Mia Perica, voditeljica STREAM projekta.

image

Mia Perica

Zadra/

Vrijedan 9.411.657,83 eura i financiran iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., ovaj projekt s provedbom je počeo 1. travnja 2020. godine, a završava 30. lipnja 2023.

image

Ekološke poruke

Jure Miskovic/Cropix

Kroz projekt je provedeno nekoliko glavnih aktivnosti koje se sadržajno mogu podijeliti u tri kategorije. Za početak, na području Zadarske županije izgrađena su tri kišna vrta: kraj područne škole Ploča, koja pripada Osnovnoj školi Kruno Krstić u Arbanasima, iznad Jadranske magistrale na području Biograda na moru te u zadarskom gradskom parku Vruljica. Ukupna vrijednost investicije sva tri kišna vrta iznosi 449 tisuća eura.

- Kako uslijed sve intenzivnijih olujno-kišnih razdoblja postojeći sustav odvodnje pokazuje sve više manjkavosti, tražili smo nova učinkovita rješenja, a dobrobiti kišnih vrtova pokazale su se višestrukima. Njihovi drenažni sustavi usporavaju prodiranje vode, a viškove "saniraju" pomno odbrane biljke upojnog karaktera poput jaglaca, lovora, mente, bršljana, irisa...U Vruljici smo posadili 20-ak takvih vrsta - objašnjava voditeljica Perica.

Uz Zadar, još je osam pilot lokacija koje su uključene u ovaj interregionalni projekt. To su talijanske regije Marche, Emilia Romagna, Puglia i područje oko grada Terama koje se ovih dana također suočavaju s velikim poplavama. Što se Hrvatske tiče, sudjeluju Karlovačka, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija te Razvojna agencija Ličko-senjske županije – LIRA.

image

Ekološke poruke

Jure Miskovic/Cropix

- Osim kišnih vrtova, u Zadru je nabavljena i vatrogasna oprema, od posebnih cijevi do vozila. Također, ukoliko dođe do prekida sustava koji trenutno koriste, sada imamo poseban radio - komunikacijski sustav koji je moguće koristiti u slučaju katastrofe kada postojeći kanali ne funkcioniraju. U lipnju ćemo ga imati prilike prezentirati javnosti, kao i novo vatrogasno vozilo koje smo nabavili za izlazak na intervencije. Ovo je naš mali doprinos u ovom vremenu katastrofa, ali nadamo se kako će naše interne službe uz svu ovu pomoć lakše funkcionirati na terenu- završava voditeljica projekta STREAM Mia Perica.

image

Ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović Vuković

Jure Miskovic/Cropix

- Nažalost, i zadnjih dana smo svjedoci poplava, ne samo u našoj županiji već i u ostalim dijelovima Hrvatske i susjednih zemalja. Poplave za sobom ostavljaju velike materijalne štete, a vidimo u Italiji i ljudske žrtve. Sve to nas potiče na djelovanje, jer nas je upravo bujična poplava iz 2017. godine potaknula da razmišljamo o suvremenim rješenjima u borbi protiv urbanih poplava, što je u konačnici rezultiralo projektom STREAM - kaže Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

image

Kišni vrt

Jure Miskovic/Cropix

Jedan od tri kišna vrta nalazi se u područnoj školi Ploča, koja pripada Osnovnoj školi Kruno Krstić u Arbanasima. Ravnateljica Jasmina Matešić izrazito je zadovoljna svim benefitima koje im je ovaj projekt donio.

- Kišni vrt je dodatno ulijepšao ionako lijep prostor nedavno obnovljene područne škole, a svaki od naša četiri razreda sada ima priliku brinuti se o svom vrtu. Uz to, iznimna nam je vrijednost kvalitetna vanjska učionica koju ćemo, kad god to prilike dopuste, koristiti za vanjsku nastavu. Zahvalna sam svima koji su sudjelovali u ovom projektu i omogućili nam ovakav poklon, jer kišni vrt to zaista jest- kaže ravnateljica Matešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:34