NOVA VRIJEDNOST

130 godina su u Slatini prolazili pored visoke sekvoje, a onda je aktualnoj vlasti sinula genijalna ideja...

S provedbom projekta krenulo se 2017. godine

EPIcentar Sequoia, stablo sekvoje

 Vlado Kos/Cropix

Postojbina joj je u SAD-u, po njoj je nazvan i jedan kalifornijski nacionalni park, gdje se mogu pronaći najveći primjerci ovog mamutovca, pa tako i fascinantni General Sherman, po generalu iz Američkog građanskog rata Williamu Tecumsehu Shermanu, kako je nazvana najveća, 84 metra visoka, sekvoja na planeti (engleski sequoia, koja je dobila ime po Sequoyi, znanstveniku indijanskog porijekla, koji je izumio cherokee pismo).

No, ovo crveno kalifornijsko drvo, za koje postoje znanstveni dokazi da može doseći visinu i do 135 metara te životni vijek do 3000 godina, već je godinama zaštitni znak i jednog slavonskog grada. U centru Slatine, naime, već dulje od 130 godina ponosno stoji sekvoja koja se kao spomenik prirode još od 1967. godine nalazi u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti. Godinama su Slatinčani prolazili kraj ovog 32,5 metra visokog stabla, uživali u hladovini koju je pružao, čudili se mekoći njegove gotovo spužvaste kore, a onda je aktualnoj gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem sinulo da bi od svoje sekvoje mogli načiniti brend oko kojeg će graditi novu turističku i edukativnu ponudu grada, koji je vapio za novim sadržajima. Tako se rodila ideja o uređenju EPIcentra Sequoia Slatina.

image

Denis Ostroši gradonačelnik Slatine

Vlado Kos/Cropix

- Slatinski mamutovac jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj te je među najstarijima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još od 1967. godine. Pretpostavlja se da je u Slatinu došao oko 1890. godine kada je Slatinom gospodarila kneževska obitelj Shamburg-Lippe te da je preživio i udar groma. S obzirom na sve te spoznaje u Gradu smo promišljali kako ih oplemeniti i došli smo na ideju uređenja prezentacijsko-informativnog centra, a onda smo čekali natječaj za obnovu prirodne baštine i tako je sve krenulo, kazao nam je Jurica Culej, viši stručni suradnik za gospodarstvo i projekte u Upravni odjel za razvoj Grada Slatine te ravnatelj Gradske razvoje agencije Slatine.

image

EPIcentar Sequoia, interpretacijski centar

Vlado Kos/Cropix
image

Jurica Culej, ravnatelj Agencije za razvoj grada Slatine

Vlado Kos/Cropix

S provedbom projekta krenulo se 2017. godine. Grad se u suradnji s partnerima, Turističkom zajednicom Grada Slatine i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, prijavio na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu poziva za dostavu projektnih prijedloga "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine". Ukupna vrijednost projekta bila je 20,7 milijuna kuna, od kojih je iz Europskog fonda povučeno 16,4 milijuna, a preostali iznos bio je učešće Grada Slatine uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 3.256.673,62 kune. Riječ je o najvećem projektu u povijesti Grada Slatina, a svoj je vrhunac imao 2021. godine kada su sekvoju kandidirali i odnijeli titulu ‘‘Hrvatskog stabla godine‘‘ te bili u konkurenciji za ‘‘Europsko stablo godine‘‘. Prošle godine u travnju centar je otvorio svoja vrata posjetiteljima i gostima.

image

EPIcentar Sequoia, stablo sekvoje

Vlado Kos/Cropix
image

EPIcentar Sequoia, dnevna soba u hostelu

Vlado Kos/Cropix

- Cilj nam je bio kroz ovaj centar prikazati biljni i životinjski svijet na području Virovitičko-podravske županije, kao i Hrvatske, ali u isto vrijeme ostvariti i turistički potencijal. Stoga se ovaj centar sastoji od tri cjeline koje su sve međusobno povezane, a nalaze se u dvije zgrade i pripadajućem parku. Za potrebe projekta Grad je otkupio dvije zgrade koje su potom prenamijenjene u skladu s projektom EPIcentra Sequoia, kazao je Culej. U jednoj je zgradi tako uređen hostel sa 30 ležaja, restoran s terasom, multimedijalna konferencijska dvorana i suvenirnica, dok se u drugoj zgradi nalazi multimedijski interpretacijski centar koji priča priču o ‘‘Sequoi‘‘, a u sklopu te zgrade su i prostorije dviju slatinskih udruga – Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, te Društva Naša djeca Slatina.

- Htjali smo da ova priča, osim edukativnog i turističkog karaktera, ima i svoju dodatnu društvenu i socijalnu notu. Posebno smo ponosni što smo našim dvjema udrugama osigurali kvalitetan prostor za njihov hvalevrijedan rad i doprinos našoj zajednici – istaknuo je Culej. Tu je i poučna staza te dječje igralište koje je svakodnevno ispunjeno mališanima, dok njihovi roditelji na terasi restorana imaju priliku osvježiti se, zatim sjenice, pergole, pametne klupe, klupe za odmor..., sve dodatno ukrašeno raznolikim biljem i cvjetnjacima.

image

EPIcentar Sequoia, soba u hostelu

Vlado Kos/Cropix
image

EPIcentar Sequoia, učionica u hostelu

Vlado Kos/Cropix
image

EPIcentar Sequoia, učionica u hostelu

Vlado Kos/Cropix

Multimedijalni prostor je posebno atraktivan te se u njemu kroz pripremljene sadržaje posjetitelji mogu upoznati s prirodnom baštinom Slatine, Virovitičko-podravske županije i Hrvatske, ali i doznati sve o najvećim stablima u Hrvatskoj, kao i sekvojama u SAD-u, odnosno sve usporedbe slatinske sekvoje s njenim gigantskim sestrama ‘‘preko Bare‘‘. Uz stalni postav nalazi se i promatračnica, te dvije dvorane za edukacije i prezentacije. Hostel i restoran, pak, kaže Culej rade odlično, a dodatna vrijednost projekta je što im je omogućio zapošljavanje 14 osoba, koliko ih radi u EPIcentru.

- Ovim smo projektom dobili novu turističku infrastrukturu, čime je je povećan turistički potencijal prirodne baštine kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. U prvih godinu dana centar je posjetilo preko 3000 upisanih gostiju. Slatinčani su oduševljeni, dobili smo novi centar grada, okupljaju se obitelji, djeca se igraju... Slatina je dobila novu vrijednost, veli Culej, dodavši kako imaju i organizirane školske posjete u sklopu programa ‘‘Škola u prirodi‘‘, a posjećuju ih i razne udruge i organizacije iz drugih dijelova Hrvatske.

Također, u multimedijalnoj dvorani održava se nastava za izvanredne studente predškolskog odgoja Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Posebna briga, pak, i dalje se vodi o glavnoj zvijezdi priče – sekvoji, koju redovito obilaze te daju preporuke i mišljenja stručnjaci iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije kao i zagrebačke tvrtke Arboring, koju su iz Grada angažirali da sa svojim stručnjacima, znanjem i iskustvom pomognu da ovo ‘‘slatinsko crveno drvo‘‘ što duže ostane na životu.

image

EPIcentar Sequoia, interpretacijski centar

Vlado Kos/Cropix
image

EPIcentar Sequoia, interpretacijski centar

Vlado Kos/Cropix
image

EPIcentar Sequoia, interpretacijski centar

Vlado Kos/Cropix
image

EPIcentar Sequoia, restoran i hostel

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:57