KROZ PET ZEMALJA

Osječko-baranjska županija je postala dio 1250 km duge biciklističke europske rute

Na ruti su razvijeni novi proizvodi Amazing moments i River Journey s ciljem privlačenja cikloturista na području Europske Amazone

Responsible Green Destination Amazon of Europe projekt je prijavljen od strane Razvojne agencije Osječko-baranjske županije unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Provodio se na lokacijama u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, pa tako i na području Osječko-baranjske županije, koja je postala dio međunarodne biciklističke rute koja prolazi kroz najočuvaniji riječni sustav u ovom dijelu Europe – Pentalateralni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Ukupna vrijednost projekta bila je 18.167.864 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 15.442.684 eura, odnosno vlastita 2.725.179 eura.

Područje je prepoznato kao "premium" područje za povezivanje s prirodom kroz 1250 kilometara dugu biciklističku rutu koja privlači ljubitelje prirode i obitelji. Projekt je ujedno omogućio "zelene" poslove za lokalno stanovništvo i financiranje rješenja koji su u skladu sa zaštitom prirode u zaštićenim područjima biosfere. O projektu su pisali mnogi strani mediji, a piše se i knjiga o iskustvima vožnje biciklom po Amazonskoj ruti.

Početak provedbe projekta bio je 1. srpanj 2020., a završen je krajem prošle godine.

Na uspostavljenoj biciklističkoj ruti Europska Amazona razvijeni su novi proizvodi Amazing moments i River Journey s ciljem privlačenja cikloturista na području Europske Amazone. Kroz Booking Centar nudi se sveobuhvatna podrška u planiranju biciklističkih odmora.

Usluge koje se nude kroz Booking centar su, kažu u Razvojnoj agenciji, najam smještaja u odabranoj kategoriji, najam bicikla, prijevoz prtljage od jednog do drugog smještaja, prijevoz između dva mjesta (front-transfer, back-transfer) i slično. U cijenu paketa uključena je i Kingfisher usluga (planiranje ture, Zoom sastanak, sveobuhvatne informacije o putovanju i telefonska linija za stazu (12 sati dnevno), kao i program Amazon of Europe "Cycle for Nature". Organizirane su i projektne biciklističke istraživačke ture, projektne istraživačke ture i istraživačke ture za novinare.

Ovakav pristup kombinira najnovija međunarodna znanja, kao što su ciljevi održivog razvoja, program UNESCO-a Čovjek i biosfera, metodologija nosivosti ekosustava, modeli odgovornog i zelenog upravljanja destinacijom: odgovorno pokrivanje ljudske dimenzije i zeleno predstavljanje održivi turizam koji smanjuje utjecaj na okoliš..

Projekt je imao niz prednosti i na regionalnoj razini, s obzirom na uključivanje dionika u transnacionalnu razmjenu znanja, poboljšanu suradnju javnih i privatnih organizacija, upravljanje turističkim tokovima preko granica, zajedničkih planova u budućoj međunarodnoj suradnji.

Kako nadalje navode, ‘uspostavljena je dobra suradnja s lokalnim turističkim sektorom te smo kroz mnogobrojne edukacije, promocije i suradnje povećali njihove kapacitete. Veliko postignuće koje je ostvareno kroz ovaj projekt je činjenica da se lokalno stanovništvo svih pet zemalja kroz koje prolazi biciklistička ruta, počelo identificirati s brandom "Europska Amazona" te vidi njezine prednosti, a posjetitelji prepoznaju "Europsku Amazonu" po njenim zadivljujućim prirodnim ljepotama i kulturnim atrakcijama.‘

Tako je i cilj projekta ostvaren - stvorena je dodatna društvena i ekonomska vrijednost za lokalno stanovništvo, posjetitelje i prirodu.

Misija projekta temeljila se pak na očuvanju jedinstvenog UNESCO 5-državnog rezervata biosfera Mura-Drava-Dunav.

O projektu su pisali i brojni mediji: Kleine Zeitung, Bike&Travel Magazin, Pun kufer, Kurier, MYBIKE Magazin itd. Novinar Thorsten Brönner u svojoj je knjizi opisao i vožnju biciklom po Amazonskoj ruti te se čeka izlazak njegove knjige.

Cikloturizam kao rastući oblik održivog turizma, prikladan je za osjetljiva prirodna područja, a njegovo provođenje unutar Osječko-baranjske županije omogućio je povezivanje s postojećom turističkom ponudom te je tako istok Hrvatske, kao relativno neprepoznato područje predstavljeno posjetiteljima bogatijih zemalja zapadne Europe. Rezultiralo je to povećanim dolaskom stranih cikloturista.

Nositelj projekta bila je Iskriva, Institut za razvoj lokalnih potencijala - Slovenija, a partneri Općina Velika Polana i Arktur Računalniški Inženiring d.o.o. – Slovenija, Trail Angels GmbH i Die Oststeirische Städtekooper-action – 8Cities – Austrija, ispred naše zemlje Turistička zajednica Međimurske županije, Osječko-baranjska županija, Koprivničko-križevačka županija, Varaždinska županija te Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, zatim Nyugat-Pann on Terület- és Gazdaságfejle sztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.West-Pannon RDA Ltd., CROST Területfejlesz tési Nonprofit Kft. – Mađarska i ispred Srbije Grad Sombor i Općina Apatin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:17