KAPITALNI PROJEKTI

Grad Osijek među rekorderima po povlačenju novca iz fondova Europske unije

Do konca 2024. ostvarit će se san generacija Osječana - Donji i Gornji grad spojit će se najdužom šetnicom uz Dravu u ovom dijelu Europe

Na festivalu ulične umjetnosti jedanaest svjetlosnih instalacija osvjetlilo je oko 40.000 kvadrata zidova i ulica Tvrđe

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvorio je nove perspektive najvećem gradu istočne Hrvatske. Osijek se ističe se kao jedan od vodećih u povlačenju sredstava iz europskih fondova. U 2021. godini Grad Osijek bio je rekorder po povučenim sredstvima, a napredak je posebno vidljiv u infrastrukturnom razvoju.

Trenutačno se na području Osijeka provode kapitalni infrastrukturni projekti teški više od 200 milijuna eura, najvećim dijelom financirani iz EU fondova. To doslovce znači građevinske radove na svakom koraku.

Barokni biser turizma

Među najvažnijim projektima koji je upravo završen je Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe. Investicija kojom je zamijenjena dotrajala podzemna i ugrađena suvremena infrastruktura te je postavljena nova hodna površina povijesnog dijela grada, baroknog bisera osječkoga turizma. Ti su radovi vrijedni 17,1 milijuna eura. A Festivalom ulične umjetnosti Osječani su obilježili njihov završetak.

Osijek će uskoro dobiti i najmoderniju tramvajsku infrastrukturu, vrijednu 35 milijuna eura, a njome će voziti 10 novih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura čija je izrada u tijeku.

U izgradnji je i najsuvremeniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj čija je vrijednost 37,8 milijuna eura.

Završen je i podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića vrijedan 10,6 milijuna eura koji je riješio prometne čepove stare 50-ak godina kada se zbog prolaska vlaka samo u jednim danu na rampi čekalo 2 do 3 sata.

IT park i vrtići

Do konca iduće godine ostvarit će se san generacija i generacija Osječana kada će se Donji i Gornji grad spojiti najdužom šetnicom uz Dravu u ovom dijelu Europe. Taj projekt stoji 13 milijuna eura. Obnavlja se i putnički terminal osječke Zračne luke vrijedan 10 milijuna eura. Kreće izgradnja terminala za rasute terete u riječnoj Luci Osijek, također velika investicija teška 34,4 milijuna eura, a izgrađena je i dionica autoceste od Osijeka do Belog Manastira vrijedna 27,4 milijuna eura. Izgradnja je nastavljena prema mađarskoj granici.

U osječkom IT parku gradi se i takozvani IT Centar za male i nove tvrtke, vrijedna osam milijuna eura. To će dodatno ojačati položaj Osijeka na svjetskoj karti IT industrije.

Grade se tri nova vrtića te dograđuju još dva u vrijednosti 6,5 milijuna eura. Osijek će time u potpunosti riješiti listu čekanja na vrtić, a krajnji je cilj da svako osječko dijete ima svoje mjesto u vrtiću.

Obnavlja se vodoopskrbna i kanalizacijska mreža. Riječ je o Projektu Osijek 4 vrijednome 21,9 milijuna eura. Gradi se i nova koncertna dvorana, prvu u povijesti grada.

- Uz pomoć novca iz europskih fondova Grad Osijek provodi brojne projekte koji podižu kvalitetu života našim sugrađanima, te potiču gospodarstvo. Na valu ovih velikih investicija Osijek naočigled raste, a to potvrđuju i gospodarski pokazatelji. Osijek ima rekordnu zaposlenost u zadnjih 10 godina, kao i rekordno nisku nezaposlenost. Po ostvarenoj neto dobiti poduzetnika Osijek je na trećem mjestu u Hrvatskoj. Prvi od velikih gradova prešli smo 50 posto u odvojenom prikupljanju otpada. Dvije godine zaredom proglašeni smo hrvatskim Eco Cityjem. Prošla je godina rekordna godina osječkoga turizma, a Osijek je proglašen i Najboljom kontinentalnom destinacijom urbanog turizma – poručuje osječki gradonačelnik Ivan Radić.

image

Nema stajanja. Grad Osijek za novo financijsko razdoblje od 2021. do 2027. već priprema i prijavljuje nove projekte, najavljuje osječki gradonačelnik Ivan Radić

Nove i ljepše vizure

- Nema stajanja. Grad Osijek za novo financijsko razdoblje od 2021. do 2027. već priprema i prijavljuje nove projekte. Planiramo nastaviti ovom dinamikom kako bismo Osijeku dali nove i ljepše vizure, ali i sadržaje kakve zaslužuje slavonska metropola. Cilj nam je pritom rasteretiti gradski proračun. Većina naših projekata građane Osijeka stoji nula eura. S novim financijskim razdobljem Urbana aglomeracija Osijek na raspolaganju ima 55 milijuna eura, što je za čak 15 milijuna više u odnosu na prethodno razdoblje. Među osječkim projektima je rekonstrukcija gradske tržnice, rekonstrukcija sportsko-rekreacijskog kompleksa Gradski vrt, uređenje obrambenog prostora Tvrđe kroz izgradnju podzemne garaže, nabavka električnih autobusa, te izgradnja mreže biciklističkih staza. Osijek je veliki potencijal, a posebno me raduje što se to sve više prepoznaje izvan Osijeka – zaključuje osječki gradonačelnik Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 22:33