NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Zagorje ABECEDA Prirode: Projekt se je provodio na lokaciji Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, Strahinjčica, Radoboj...

Ukupna vrijednost projekta bila je 4.589.418 kuna

Zagorje ABECEDA Prirode

Zagorje ABECEDA Prirode projekt je predložen od strane Zagorske razvojne agencije u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se je provodio na lokaciji Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, Strahinjčica, Radoboj od siječnja 2017. godine do kolovoza 2021. godine.

image

c c

Projekt je na tim područjima omogućio izgradnju staze kroz krošnje, vrstu posjetiteljske infrastrukture kakva ne postoji u Hrvatskoj i okolici.

Jedinstvena Staza kroz krošnje u Zelenjaku duga je 125 metara, s najvećom visinom od 5 metara. Staza vodi među krošnje na način da se što je moguće više približava velikim stablima. Duž same staze nalazi se zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti Zaštićenoga krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, koja se skulpturom trube, inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša, a koja prati cijelu stazu isprepleće s temom glazbe. U podnožju je glazbena ograda na kojoj se može, udarajući batićem po cijevima, odsvirati hrvatska himna. Smještaj i oblikovanje staze slijedi načelo što manjeg zadiranja u prirodni okoliš. Staza djelomično stoji, odnosno visi na postojećim stablima, a djelomično je poduprta okruglim drvenim stupovima.

image

Zagorje ABECEDA Prirode

image

Zagorje ABECEDA Prirode

Nositelj projekta bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, a partneri Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija.

Ukupna vrijednost projekta bila je 4.589.418 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 3.724.920 kuna, a vlastita 864.498 kuna.

image

Zagorje ABECEDA Prirode

Dio projekta je i Centar za prirodu „Zagorje“ koji kroz multimedijalna rješenja daje prikaz zaštićenih područja kroz virtualnu stvarnost i video produkciju 360°, prikaz zaštićene flore i faune kroz hologramske jedinice, pad hrašćanskog meteorita kroz projekciju sa zvučnim efektima, simulaciju Židovske jame itd. Također, uređene su i tri zelene učionice - edukacijski poligoni za održavanje škole u prirodi opremljeni tablama i različitim didaktičkim pomagalima.

Centar za prirodu Zagorje je završen u kolovozu 2021. i od onda ga je posjetilo 694 posjetitelja (najviše djece). Staza kroz krošnje Zelenjak je završena u prosincu 2020. i od onda ju je posjetilo 8475 posjetitelja.

image

c c

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:22