NAJBOLJI EU PROJEKTI 2022.

Splitsko-dalmatinska županija: Prijavljen je REVIVAL, sadrži interaktivan prikaz zapuštenih objekata 90-ih godina 20. stoljeća

Revival 3

REVIVAL - Revitalization and Reuse of the lost heritage in the Adriatic landscape projekt je prijavljen od strane Javne ustanove RERA S. D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Na razini projekta izrađen je Digitalni dokumentacijski centar koji sadrži interaktivan prikaz zapuštenih objekata 90-ih godina 20. stoljeća i rješenja za njihovu revitalizaciju i ponovnu upotrebu u turističke svrhe kroz kulturne i kreativne industrije te je izrađena nova prekogranična kulturna ruta izgubljene baštine koja se prodaje u turističkim agencijama kao gotov proizvod.

image

najbolji EU projekt

Javna Ustanova RERA S.D. je projektnim aktivnostima nastojala revitalizirati zaboravljenu enobaštinu, odnosno vinsku sortu Crljenak, za koju je 2001. znanstveno dokazano da ima isti genski kod kao i svjetski poznata vinska sorta Zinfandel, koja je osvojila Ameriku. To znači da Zinfandel, iznimno cijenjena vinska sorta, zapravo potječe iz Kaštela, a ne iz Amerike kako se do tada vjerovalo. Iz tog razloga odabrana je i stara zgrada Poljoprivredne Zadruge Kaštela COOP kao pilot područje za koju se napravilo idejno rješenje za virtualni muzej Crljenka. Navedenu priču nastojalo se revitalizirati i kroz storytelling.

image

Revival 1

image

Revival 2

Projekt se je provodio od početka 2019. godine do kraja 2021. godine, a vrijednost mu je bila 13.750.726 kuna, od čega su bespovratna sredstva bila 11.686.009 kuna, a vlastita sredstva 2.062.607 kuna.

Nositelj projekta bio je talijanski Grad Forlì, a partneri gradovi Campobasso, Cesenatico, Pesaro, Rijeka i Zadar, zatim Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Sveučilište u Zadru.

Potvrda uspješnosti projekta stigla je već i tijekom provedbe projekta. Digitalni dokumentacijski centar osvojio je treće mjesto na prestižnom svjetskom natjecanju The Adobe eLearning Design Awards što je potvrda kvalitete platforme koja koristi 360 tehnologiju i tematski vodi posjetitelje kroz 7 različitih lokacija u Hrvatskoj i Italiji. Također, promotivni video projekta, odnosno storytelling bio je prikazan na Venecija Film Festivalu u sklopu programskog događanja.

image

Pokrovitelji Najboljeg EU projekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29