NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Projekt REDEA-e: Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine

Projektom je stvoreno pet novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja i proizvoda

Stari grad Čakovec

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine projekt je prijavljen od strane Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projektom je stvoreno pet novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja i proizvoda - novi muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja, radionica s keramikom, radionica na lončarskom kolu, radionica izrade čipke na batiće i suvenirnica. Tako se je pomoglo i rastu malog poduzetništva u turizmu i gospodarstvu.

image

EU projekt 2022.

Projekt se je provodio od svibnja 2017. do kolovoza prošle godine. Nositelj projekta bila je Međimurska županija, a partneri REDEA, Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta bila je 47.800.000 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 34.600.000 kuna, dok su vlastita sredstva bila 13.200.000 kuna.

image

Stari grad Čakovec

Sa svrhom očuvanja fortifikacije, u sklopu projekta, detaljno i cjelovito je rekonstruiran i obnovljen bedem. Čakovečka fortifikacija je zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značenja, a rekonstrukcija i revitalizacija bile su važne za daljnji razvoj kulturnog turizma u Međimurskoj županiji, posebice radi arhitektonske atraktivnosti i jedinstvenosti objekta kao jednog od posljednjih očuvanih Wasserburgova u ovom dijelu Europe. Uz obnovu fortifikacije, izgrađena je replika barokne zgrade iz 18. stoljeća. Nakon kompleksnih građevinskih radova, slijedilo je opremanje muzeja Riznice Međimurja u kojem se sada prezentiraju izuzetno atraktivne priče o bogatstvu nematerijalne kulturne baštine i legendama Međimurja. Riznica Međimurja postala je nezaobilazno mjesto za turiste i domaće stanovništvo, svojim atraktivnim, dijelom i interaktivnim prikazom međimurske povijesti, kulture kao i slavnih ličnosti koje su obilježile Međimurje.

image

Stari grad Čakovec

image

Stari grad Čakovec

Mateja Živčec/

Kroz projekt su osmišljeni programi stručnog vodstva - Stoljeća utvrde i Minijature, razvijeni su znanstveni i edukacijski sadržaji, osmišljeni suveniri i brojni promotivni materijali, a posjetitelji i lokalno stanovništvo mogu se koristiti i smartphone aplikacijom u svrhu samoedukacije i informiranja o lokalitetima. Projektom su ostvarene jednake mogućnosti i socijalna uključenost osoba s invaliditetom.

image

Pokrovitelji EU projekta 2022

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:42