NAJBOLJI EU PROJEKT 2022

Primorsko-goranska županija: Prijavljen je projekt kulturno turistička ruta Putovima Frankopana

Ukupna vrijednost projekta bila je 52.350.990 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 36.397.049 kuna

Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana

Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana projekt je prijavljen od strane Primorsko-goranske županije u izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Projekt se je provodio od područja Vinodola (od Grobnika, preko Rijeke do Novog Vinodolskog), Gorskog kotara i otoka Krka, od studenoga 2015. godine do svibnja 2021. godine.

image

v b

Projekt je pokrenula Primorsko-goranska županija kao nastavak razvoja održivog modela turističke valorizacije kulturno-povijesne baštine odnosno razvoja kulturnog turizma s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, u prvom redu kaštela te utvrđenih gradova i dvoraca Frankopana i Zrinskih. Projekt objedinjava prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Primorsko-goranske županije.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ temelji se na istoimenom projektu kojega je Županija provodila u razdoblju od 2005. do 2008. godine, dok je druga faza projekta trajala je od 2013. do 2016. godine, a treća faza od 2015. do 2021. godine i gdje je uz Županiju kao vodećeg partnera, u projektu sudjelovalo još 12 partnera. Većina partnera imala je i pridružene suradnike, koji nisu izravni potpisnici ugovora o provedbi projekta, pa je ukupno riječ o pedesetak uključenih dionika s većeg dijela Primorsko goranske županije, što ukazuje na složenost projekta, ali istovremeno jamči održivost kulturne rute.

Ukupna vrijednost projekta bila je 52.350.990 kuna,iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 36.397.049 kuna, a vlastita sredstva iznosila su 15.953.940 kuna.

image

Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana

image

Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana

Rutom je obuhvaćeno 17 kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te 3 sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

image

Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana

Projektom je zaustavljeno propadanje objekata koji su nekoć bili u vlasništvu Frankopana ili povezani s tom obitelji te je njihova vrijednost dostojanstveno i na atraktivan način predstavljena žiteljima 21. stoljeća, a što je omogućilo oživljavanje dosad manje razvijenih krajeva županije te je ostvaren izravan i neizravan pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju, gospodarstvo i kvalitetu života lokalnih zajednica.

image

v b

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:32