NAJBOLJI EU PROJEKt 2022.

Krapinsko-zagorska županija: prijavljen je projekt Baltazar 4, a odnose se na osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju

Ukupna vrijednost projekta bila je 10.872.432 kuna

Baltazar 4

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici Zagorska razvojna agencija predložila je projekt Baltazar 4 u izbor za najbolji EU projekt, koji je nastavak projekata Baltazar 1, 2 i 3 koji su se provodili od 2014. godine, a odnose se na osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Cilj projekta Baltazar 4 bio je kroz četiri školske godine, tj. od rujna 2017 do kolovoza 2021., angažmanom 60 pomoćnika u nastavi, odnosno stručnih komunikacijskih posrednika osigurati nužno potrebnu podršku za 60 učenika s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama na području KZŽ.

image

Najbolji EU projekt 2022.

Nositelji i partneri na projektu bili su Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija, Centar za odgoj i obrazovanje, Krapinske Toplice, Grad Krapina, Općina Stubičke Toplice, 20 osnovnih škola s područja KZŽ te 6 srednjih škola s područja Županije. Ukupna vrijednost projekta bila je 10.872.432 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 10.000.000, a vlastita sredstva iznosila su 872.432 kune.

Svake školske godine pokreće se postupak ocjene potrebe za pomoćnikom te u skladu s tim pokreće se natječajni postupak za zapošljavanje potrebnih pomoćnika. Projektom Baltazar 4 prve školske godine osigurano je 55 pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika za 55 učenika s poteškoćama u razvoju, sljedeće godine 57, pa 59 i četvrtu godinu 60 pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika za 66 učenika s poteškoćama u razvoju. Dodatno, putem udruga te sufinanciranjem županije/JLS-a, kroz te četiri školske godine osigurano je dodatnih 175 pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika za 182 učenika s poteškoćama u razvoju.

image

Baltazar 4

image

Baltazar 4

image

Baltazar 4

Dugogodišnje trajanje projekta Baltazar 4 doprinio je poboljšanju uvjeta za izjednačavanje mogućnosti povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u odgojno-obrazovne ustanove u sredini u kojoj žive, kada je to moguće, upravo kroz kontinuiranu, održivu i učinkovitiju provedbu osiguravanja potrebne podrške u nastavnom kontekstu.

Projekt Baltazar osvojio je nagradu publike u sklopu prestižne nagrade Europske komisije Regiostars 2021 u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija.

image

Pokrovitelji Najboljeg EU projekta 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:09