GLAS PARTNERA

Istra ima recept kako stvoriti kvalitetne turističke kadrove: Centar KLIK Pula jedna je od velikih investicija županije u obrazovanje

‘Centar će biti mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu će se učenje temeljiti na radu‘, ističe Miletić

KLIK Pula, Istarska zupanija

Ova godina je u znaku velikih investicija Istarske županije u obrazovanje, a trenutno najznačajniji projekt je onaj osnivanja, uspostave i razvoja Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK PULA, koji se provodi putem 2 europska projekta. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju centra KLIK Pula pri Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a nositelj projekta je Istarska županija. Nakon što je sredinom rujna potpisan ugovor s odabranim izvođačem radova, ovog su mjeseca započeli i sami radovi. Konačni rok provedbe je 31. prosinac 2023. godine. Vrijednost radova na rekonstrukciji i dogradnji Centra iznosi 49.845.842,13 kuna (s PDV-om), od čeka je 30 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostali dio troškova snositi Istarska županija.

Šampioni turizma

Koliko je turizam važan, smatra istarski župan Boris Miletić, potvrđuje prihod od preko 20 % BDP-a koji turizam generira u Hrvatskoj, kao i podatak da je Istra i ove godine šampion turizma te je jedina regija koja je prebacila brojke iz rekordne 2019. godine. Također, više od jedne trećine ukupnog hrvatskog prihoda od turizma dolazi upravo iz naše županije. Upravo zato je danas, više nego ikada ranije, važno biti konkurentan na globalnom tržištu, te stvarati kadrove koji će pri završetku školovanja biti u korak s trendovima i još važnije, koji će naći zaposlenje u struci.

”Znamo da je nedostatak radne snage u turizmu i ugostiteljstvu boljka hrvatskog turizma te je tim veći značaj budućeg Centra KLIK. Isto tako, znamo da je ključ uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu čovjek i veseli me što će mnoga praktična znanja učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu moći stjecati u novim i modernim prostorima. Turizam je bio i ostat će jedna od temeljnih sastavnica istarskog gospodarstva. I smjer daljnjeg razvoja turizma želimo temeljiti na kvaliteti i izvrsnosti jer smo kvantitetu već dosegnuli. To znači da moramo još snažnije ulagati u kadrove na području turizma i ugostiteljstva, a upravo je Regionalni centar u Puli značajan iskorak u tom smjeru. Na taj način učenicima će se osigurati kvalitetna praktična nastava, a istodobno će se ojačati suradnja s poslodavcima”, naglašava župan Miletić i zaključuje:

”Centar će biti dakle mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu će se učenje temeljiti na radu, a obavljat će se i unaprjeđivati i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada”.

image

Boris Miletić, župan istarske županije

Drugi projekt obuhvaća uspostavu i razvoj Centra, kao i niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave, što je već u provedbi. Njegov je nositelj Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, čiji je osnivač Istarska županija, a financiran je u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda, te njegova vrijednost iznosi 44.692.084,78 kuna. On, dakle, obuhvaća aktivnosti razvoja novih kurikuluma, prilagodbe kurikuluma potrebama na tržištu rada, stručnog usavršavanja nastavnika, suradnika u nastavi i mentora, osposobljavanja mentora na radnom mjestu, poboljšanja praktičnih vještina nastavnika i polaznika, aktivnosti cjeloživotnog učenja. Projekt ima ukupno 12 partnera, a oni su: Arena Hospitality Group d.d., Maistra d.d., Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., HGK – Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije, AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre, Sveučilište Jurja Dobrile Pula, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj-Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Istarska županija i Grad Pula- Pola.

Kroz projekt su do sada provedene 32 edukacije na kojima je sudjelovalo 64 nastavnika i stručnih suradnika zaposlenih u školama iz Hrvatske i inozemstva. Nadalje, kroz provedbu programa usavršavanja za odrasle polaznike u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu, u Pazin, do sada je odrađeno 10 edukacija na kojima je sudjelovalo 135 polaznika. Održana su i 4 programa osposobljavanja u području turizma i agencijskih usluga za 86 odraslih polaznika.

Snimljeno je 40 edukativnih video materijala za primjenu u redovnoj nastavi kojima se prikazuju realne poslovne situacije u turizmu i ugostiteljstvu, način njihove provedbe te rješavanje problematičnih situacija. Video materijali su izrađeni na 4 jezika. Trenutačno se radi na 3. i 4. ciklusu snimanja edukativnih videa (dodatnih 16 videa).

image

KLIK Pula, Istarska županija

image

KLIK Pula, Istarska županija

Mjesto izvrsnosti

Spomenimo i studijski posjet školama, sveučilištu i edukacijskom centru u Italiji, kao i sajmovima turizma u Londonu i Milanu. Zahvaljujući projektu, organiziran je studijski posjet strukovnim školama u Bavarskoj, ako i sudjelovanje na Tjednu regija i gradova koji se održava u Bruxellesu. Cilj partnerskih posjeta sajmovima i studijskih posjeta je uporaba stečenih znanja u budućem radu Centra kompetentnosti te jačanje međunarodne suradnje s gospodarskim subjektima, školama i fakultetima.

Podsjetimo, Ministarstvo turizma prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti (RCK) kao instrument kojim može unaprijediti kvalitetu obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te prilagođavati ga potrebama tržišta rada s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu. Centar je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada. Imenovanjem regionalnih centara kompetentnosti, odnosno mjesta u kojima će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva, pojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma te njihova provedba, a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu.

Odlukom Ministarstva turizma 20. srpnja 2018. godine Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula imenovana je centrom i time stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma kroz razne fondove.

Naime, Centar KLIK Pula nastat će nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Glavne aktivnosti centra KLIK Pula usmjerene su na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:12