NAJBOLJI EU PROJEKTv 2022.

Istarska županija: Prijavili su projekt ICARUS, suradnjom s HŽ putničkim prijevozom razvijen je proizvod ‘Istra bike and train‘

Projekt ICARUS

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove prijavio je ispred Istarske županije projekt ICARUS – Intermodal Connections in Adriatic-Ionian Region to Upgrowth Seamless solutions for passengers.

Suradnjom s HŽ putničkim prijevozom razvijen je proizvod Istra bike and train, tj. uređenje vagona, omogućavanje prijevoza bicikala vlakom i mogućnost povezivanja unutrašnjosti Istre i obalnih područja željezničkom rutom i biciklističkim stazama.

Provedba projekta počela je u siječnju 2020. godine, a završila u ožujku 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 16.500.000 kuna, udjel IDA-e bio je 1.350.000 kuna, a od čega je svega 15 posto, odnosno 202.500 kuna financirano iz vlastitih sredstava, a ostalo je sufinancirano iz EU.

Nositelj projekta bio je talijanski Istituto sui Trasporti e la Logistica, a partneri Agenzia Regionale per le attività produttive iz Italije kao i talijanski Città metropolitana di Venezia, Regione autonoma Friuli-Venezia Giulia, Regione Emilia Romagna, Segretariato esecutivo dell’ iniziativa Centro-europea te Venice International University, a ispred naše zemlje partneri su bili HŽ putnički prijevoz d.o.o., Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o te Klaster intermodalnog prijevoza.

image

Projekt ICARUS

image

Projekt ICARUS

Promocija multimodalanosti, ICT- a i poticanje promjena u prijevoznim navikama ostvarena je u sklopu projekta izrađenom Analizom nedostataka u mobilnosti na području Istarske županije te smjernicama za razvoj MaaS i planiranje putovanja. Organizirana su tri događaja – storytelling događanje na lokacijama nekadašnje željezničke pruge na kojem se uspostavila nova biciklistička staza Rovinj – Kanfanar, webinar „Otkrijmo Istru biciklom“ kojim se predstavilo sve mogućnosti koje nudi regija te je ujedno dodijeljen i bicikl najuspješnijem sudioniku, te event promocije projektnih aktivnosti u sklopu Tjedna mobilnosti.

Projektom su ostvareni indikatori Strategije razvoja cikloturizma te Glavni plan razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran kojim se potiče multimodalnost i poticanje modernizacije željeznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:57