Ilustracija
 Tea Cimas / CROPIX
Prepušteni sami sebi

EU oprala ruke od problema: 'Zemlje se same moraju dogovortiti o dolascima gostiju'

Očito shvativši da EU nikada neće za svih 27 zemalja dogovoriti iste ujednačene kriterije za putovanja, iz Bruxellesa su poručili da ostavljaju članicama da se same snađu
Piše: Ružica Mikačić / Slobodna DalmacijaObjavljeno: 15. svibanj 2020. 13:20

Baš onako kako je od samog početka pandemije koronavirusom Europska unija ostala po strani, puštajući zemlje članice da svaka odluči kako će se ponašati u međunarodnom putničkom prometu, tako je i najnovija preporuka Europske komisije o putovanjima i turizmu ostavila zemljama članicama da same biraju svoj put povratka na turističke staze i prihvat stranih gostiju.

Jedina razlika između onoga što se posljednjih mjesec dana moglo čuti na tu temu iz Bruxellesa i onoga što je u srijedu objavljeno, jest prihvaćanje Europske komisije da zemlje međusobno mogu sklapati bilateralne sporazume o putovanjima svojih građana, što je iz središta EU-a svih proteklih mjeseci ocjenjivano kao nedopustivo.

Očito shvativši da EU nikada neće za svih 27 zemalja dogovoriti iste ujednačene kriterije za putovanja, iz Bruxellesa su poručili da ostavljaju članicama da se same snađu. Ostavili su im mogućnosti otvaranja granica za turistički promet, pod uvjetima da svaka od 27 zemalja odlučuje sama za sebe, prenosi Slobodna Dalmacija.

Očekivanja

– Za Hrvatsku je dobro da je ostavljena mogućnost bilateralnih dogovora, jer je EK na prvo mjesto stavio epidemiološku situaciju u zemlji iz koje se putuje i u zemlji u koju turisti dolaze, pa bi iz zemalja sa sličnom situacijom gosti mogli putovati. Unija je očigledno shvatila da nema smisla čekati da se svi dogovore i sada je na političarima da to realiziraju. Očekivao sam da ćemo dobiti jasne kriterije iz EU-a što je to “dobra epidemiološka situacija”, jer mi te parametre još ne znamo. Je li to sedam dana s određenim postotkom oboljelih ili tjedan dana bez oboljelih ili nešto treće... No, nismo ih dobili, nego samo jednu uopćenu preporuku, i sada smo opet na čekanju jer ne znamo kako će koja zemlja reagirati u tim pregovorima – kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Ni hotelijeri nisu previše oduševljeni onim što je poručeno iz Bruxellesa jer, kako nam kažu, ništa novoga nisu saznali. To što su formalno za neke skupine putnika otvorene granice uz neke uvjete, za turistička kretanja, kažu, ne znači previše. Jer, čak i da Hrvatska pusti preko granice sve one koji požele ovdje doći, ostaje pitanje njihove samoizolacije nakon povratka kući u trajanju od 14 dana, koja je još na snazi u većini zemalja EU-a, osim Skandinavije.

Epidemiologija

– Jednostavno, čekamo razvoj situacije i što će političari dogovoriti, a onda da nas zdravstvene i javne ustanove upoznaju s načinom na koji ćemo raditi. Mi smo sve što je do sada dogovoreno napravili, ali ne znamo kako će se odvijati ti pregovori među državama i što će tražiti neke zemlje nakon povratka njihovih građana s Jadrana. O tome najviše ovisi hoće li nam turisti doći ili ne. Jer, nitko neće doći u Hrvatsku, pa ovdje biti relativno izoliran dva tjedan, a onda opet ići u izolaciju kad se vrati kući – kaže nam hotelijer s Korčule.

– Meni se čini da je EU ovom preporukom oprala ruke od problema i ne želi snositi odgovornost za turistički promet koji može poremetiti epidemiološku situaciju u Europi. Jasno je da se neke zemlje nakon strahota koje su prošle ne žele naći u istoj situaciji samo zbog sitne zarade. Neke zemlje ne žele slati svoje građane u zemlje koje će istovremeno primati i goste iz donedavno najzaraženijih zemalja virusom, jer kada se oni vrate kućama to za njih predstavlja opasnost. Zato treba biti jako oprezan kod dogovaranja ulaska stranaca – kaže nam mali obiteljski hotelijer s Hvara.

U posljednjim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje su stupile na snagu 9. svibnja, stoji da se za hrvatske državljane kod prelaska granice RH “ne provodi više mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im prilikom ulaska u RH granična policija uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kojima se preporučuje da što više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da obavljaju samo neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku”.

Namjera prelaska granice

Isto tako i stranci kod ulaska u Hrvatsku trenutačno moraju udovoljiti jednom od uvjeta: da posjeduju dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine, dokumentaciju kojom dokazuju da su pozvani u Hrvatsku u interesu gospodarskog subjekta ili da imaju neki poslovni razlog, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, pa je potrebno uputiti nadležnima obavijest o namjeri prelaska državne granice.

Svi domaći i stranci koji uđu u Hrvatsku, bez obzira na razlog, prema aktualnim preporukama HZJZ-a dužni su tijekom prvih 14 dana od ulaska u RH izlaziti iz smještaja u koji su prijavljeni samo u nužnim situacijama, nositi tada masku i rukavice, izbjegavati svaka okupljanja, tijekom boravka u smještaju sami pripremati hranu, odnosno koristiti usluge dostave hrane i pića, kažu u HZJZ-u. Osim toga, u slučaju da im se pojave simptomi bolesti COVID-19, stranim državljanima u kontaktiranju epidemiološke službe može pomoći vlasnik smještaja, odnosno organizator njihova dolaska, a stranac ostaje u smještaju u kojemu se nalazi sve dok epidemiološka služba ne odluči drukčije.

Ne čudi stoga da u turističkom sektoru preporukama našeg HZJZ-a i Europske komisije nisu previše oduševljeni, jer je EUROPSKA UNIJA tek formalno omogućila da se granice prijeđu, a koliko od toga će se stvarno realizirati i pod kojim uvjetima, ostaje vidjeti u mjesecima koji dolaze. Tek, vrata nade su odškrinuta za Hrvatsku, ali ne treba biti euforičan i očekivati čuda, kažu turistički profesionalci, još iza praznih i uglavnom neotvorenih smještajnih objekata u Hrvatskoj.

Linker
02. rujan 2021 12:31