Financijske i operativne mjere

Doznajemo: Davor Lukšić smanjio naknadu nadzornim odborima Lukšić grupe

Turista nema i pitanje je kada će se turistički promet pokrenuti Doznajemo: Prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja se odlučila za ovaj korak: Davor Lukšić smanjio naknadu nadzornim odborima Lukšić grupe
Davor Lukšić
 Privatni album

Turističkoj branši u ovoj situaciji nije nimalo lako. Ne samo da ne ostvaruju nikakve prihode, jer su gotovo svi hoteli, turistička naselja i kampovi zatvoreni, nego su ugrožena i radna mjesta. Sve se okrenulo u samo nekoliko mjeseci. Dok se početkom godine govorilo o tome da Hrvatsku čeka jedna od najboljih turističkih sezona ikada, ali da, nažalost, nedostaje kadra za kojim su hrvatski hotelijeri i ugostitelji moralo posegnuti u „bazen“ zemalja bivše Jugoslavije za sezonskom radom snagom, sada je situacija totalno drugačija.

Turista nema i pitanje je kada će se turistički promet pokrenuti. Djelatnika ima viška, pa su mnogi morali završiti na Zavodu za zapošljavanje, a u najboljoj situaciji smanjene su im plaće. Kako bi se ipak smanjio broj otpuštanja u turizmu, najveće turističke tvrtke u državi dobile su velike državne poticaje da bi zadržali zaposlene. Njima je država i najviše pomogla. Naime, prema objavljenoj listi kompanija, koje primaju tu pomoć s ciljem održavanja radnih mjesta, među 20 tvrtki koje primaju najveću potporu za očuvanje zaposlenosti nalaze i tri najveće turističke kompanije u Hrvatskoj. Vlada će tvrtke u tome pratiti tri mjeseca, ali pitanje je što će biti nakon toga. Među tim je tvrtkama i Grupacija Lukšić Hrvatska u sklopu koje posluju Plava laguna, Jadranski luksuzni hoteli i Excelsa nekretnine.

Kako sve njih nakon lipnja čeka neizvjesna budućnost, jer ne znaju uopće kako bi im moglo izgledati poslovanje, upravo je ova Grupacija otišla je korak dalje od ostalih turističkih tvrtki. Jutarnji list saznaje kako je Davor Lukšić, predsjednik Grupacije Lukšić Hrvatska posegnuo za smanjivanjem naknada članovima nadzornih odbora kompanija iz portfelja, i to za 50 posto. Jutarnji saznaje i da je Grupacija Lukšić Hrvatska prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja se odlučila za taj korak, u kombinaciji s obustavom isplata dividende do oporavka svih poslovnih aktivnosti. Također, od 1. travnja smanjene su i plaće u menadžmentu svih triju kompanija koje posluju unutar Grupacije, i to u rasponu od 30 do 40 posto.

- Financijske i operativne mjere Grupacije Lukšić Hrvatska nisu uvedene kako bismo spašavali kompaniju, već je riječ o mjerama opreza koje za cilj imaju ublažiti negativne posljedice pandemije i njihovog utjecaja na hrvatski turistički sektor u 2020. Grupacija Lukšić Hrvatska je u izuzetno dobroj poziciji za izdržati ovu krizu, budući da imamo nisku razinu duga s povijesno niskim kamatama i dugim rokovima dospijeća te ukupno gledano dobru likvidnost, kaže nam Davor Lukšić, predsjednik Grupacije Lukšić Hrvatska. Ističe da je ovo zaista izazovno razdoblje za turističku industriju te da je veoma važan zajednički napor dioničara, nadzornih odbora, menadžmenta i zaposlenika kako bi dugoročno održali svoje kompanije snažnima i stabilnima. Što se tiče nastavka poslovanja o otvaranja objekata, tim informacijama još ne raspolažu.

- Što se tiče ponovnog otvaranja naših objekata, prerano je za reći kada ćemo moći nastaviti s poslovanjem, s obzirom na to da još uvijek ne znamo velik broj važnih informacija kao što je, primjerice, kada će zabrane putovanja i karantene u drugim zemljama biti ukinute. No, počeli smo raditi na strategiji i okviru za otvaranje objekata Grupacije Lukšić Hrvatska, kako bi našim gostima i dalje bili u mogućnosti pružiti najbolje moguće iskustvo, zadržavajući kao prioritet zaštitu i njih i naših zaposlenika, zaključio je Lukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:36