Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Europski dionički indeks Stoxx 600 zabilježio je rast od 2 posto

Zastave EU ispred sjedišta EK u Bruxellesu
 Profimedia, Panthermedia

Američka tržišta jučer su bila zatvorena radi proslave Dana nezavisnosti dok su europski dionički indeksi zabilježili pretežito mješovitu izvedbu, usprkos zatvaranju Wall Streeta na novim rekordnim razinama u ranijem trgovinskom danu.

Unatoč stagnaciji koju je zabilježio u četvrtak, europski dionički indeks Stoxx 600 je zabilježio rast od gotovo 2% ovaj tjedan nakon što je izbor Christine Lagarde za novu predsjednicu ECB-a dao naslutiti kako će se ekspanzivna monetarna politika nastaviti i nakon odlaska Maria Draghija.

Njemački 10-godišnji prinos spustio se na novu rekordno nisku razinu u četvrtak od -0,4% uslijed očekivano ekspanzivnije monetarne politike ECB-a u nastavku godine te postojećih strahova oko usporavanja svjetskog ekonomskog rasta.

Nakon izbora Lagarde na čelo ECB-a, sve veći broj analitičara očekuje kako će se ECB odlučiti na labavljenje monetarne politike već u toku ove godine, a s obzirom na njezino pozivanje vodećih centralnih banaka da prilagode politiku aktualnim tržišnim okolnostima.

Mi pritom zadržavamo naša očekivanja smanjenja depozitne kamatne stope za 10 baznih bodova ali naglašavamo kako su rizici usmjereni prema snažnijem labavljenju monetarne politike od trenutno očekivanog.

Jučer objavljeni podaci o trgovini na malo u euro zoni pokazali su pad od 0,3% mjesečno u svibnju, dok su tržišta očekivala rast od 0,4%. Na godišnjoj razini trgovina na malo je zabilježila rast od 1,3% godišnje. Nakon oporavka u svibnju, indikator potrošačkog sentimenta u euro zoni ponovno je zabilježio silazne pritiske u lipnju.

Oporavak rasta euro zone u prvom kvartalu godine je uvelike bio potaknut oživljavanjem privatne potrošnje koja je profitirala od smanjenja nezaposlenosti i umjerenog rasta plaća. Ipak, upitno je koliko se dugo ovaj trend može nastaviti u uvjetima narušenog vanjskog okruženja te niza neizvjesnosti kao što je budućnost trgovinskih odnosa sa SAD-om i ishod Brexita. Posljednje objave sentiment indikatora iz Kine ne daju mnogo razloga za optimizam vezano uz izvedbu u drugoj polovici godini, a u nedostatku oporavka vanjskog okruženja i prerađivačkog sektora, uslužni sektor euro zone izgledno će također zabilježiti silazne pritiske. Posljednje projekcije ECB-a sugeriraju rast BDP-a od 1,2% u toku ove godine, a što je u skladu i s aktualnim konsenzus očekivanjima analitičara.

Nakon što su američki dionički indeksi zabilježili snažan rast u proteklih pet trgovinskih dana, sentiment investitora u narednim danima će uvelike odrediti današnja objava podataka o rastu zaposlenosti u lipnju. Usprkos ispod očekivanoj objavi ADP zaposlenosti u srijedu, tržišni konsenzus i dalje implicira solidan rast ukupne zaposlenosti od oko 160 tisuća uz zadržavanje stope nezaposlenosti na 3,6% što je najniža razina indikatora u proteklih 50 godina.

Tečaj EUR/HRK se zadržava blago ispod razine od 7,40 kuna za jedan euro u proteklih osam trgovinskih dana, a u skladu s uobičajeno nižim tečajnim razinama povezanim sa snažnijim priljevom turističkih deviza nakon početka turističke sezone.

Aprecijacijski pritisci na domaću valutu prevladavat će kroz cijelo ljeto, ali smatramo kako će centralna banka reagirati kao i obično kroz devizne intervencije kako bi spriječila snažnije jačanje domaće valute. Zahtjevu za održavanje tečajne stabilnosti u prilog ide i niska stopa inflacije te nešto lošiji izvozni podaci u odnosu na ranije godine radi usporavanja rasta naših vodećih trgovinskih partnera.

Ništa zanimljivije nije bilo niti kretanje tečaja EUR/USD koji se protekla četiri dana zadržava na gotovo nepromijenjenim razinama uslijed suzdržanosti investitora pred objavu podataka o američkoj zaposlenosti.

Tržišta su svjesna da bi dva mjeseca uzastopnog podbačaja na američkom tržištu rada impliciralo izglednu reakciju Fed-a već na sljedećem sastanku te sukladno tome smatramo da su izgledni uzlazni pritisci na tečaj EUR/USD u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:50