Nagrađeni za održivi razvoj

Deloitte proglasio najbolje u izboru 'Green Frog' za održivi razvoj: INA i HEP na čelu

Za priznanja 'Green Froga' kandidiralo je 112 tvrtki iz srednje Europe i bivšeg SSSR-a
 Ranko Šuvar / CROPIX

Kompanije INA i HEP na nacionalnoj te ruski Nornickel, Pivovara Plzen i Orange Poljska na regionalnoj razini, pobjednici su ovogodišnjeg izbora najboljeg poslovnog izvješća o održivosti 'Green Frog' globalne konzultantske kuće Deloitte. Riječ je o nagradi koja, među ostalim, promiče dobra rješenja i inovacije u zaštiti okoliša, investicije u postizanju održivog rasta i razvoja.

Za priznanja 'Green Froga' ove je godine, prema riječima Ivane Turjak Čebohin, direktorice revizije i savjetovanja Deloittea, kandidiralo 112 tvrtki što je povećanje od 32 posto u posljednje dvije godine. Izvješća je 'pretresao' žiri od čak 45 članova, a nagrade su podijeljene u sklopu konferencije 'Ulaganje u održivost' Hrvatske udruge poslodavaca, Deloitta i Global Compact Mreže Hrvatska.

Direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u INI Angelika Barada istaknula je da ta kompanija već 20 godina izrađuje izvješće o održivom razvoju.
- Ulaganjima u održivi razvoj dodatno gradimo ugled kompanije, povećavamo svoju konkurentnost na tržištu te smanjujemo okolišne rizike, ali i brinemo o očuvanje društvene 'dozvole za rad', koja se temelji na prihvaćanju od strane lokalne zajednice – upozorila je Angelika Barada.

Član Uprave HEP-a Marko Ćosić ocijenio je kako nagrad 'Green Frog' predstavlja potvrdu kako je HEP izvješćivanju javnosti o održivom razvoju pristupa na transparentan, sveobuhvatan i kvalitetan način.

- Najviše poslovnih izvješća o održivosti na ovogodišnji su natječaj dostavile tvrtke iz Poljske i Hrvatske. Želimo vjerovati da ovakav odziv kompanija znači da je i u srednjoj Europi sazrelo razmišljanje o održivom razvoju kao sastavnom dijelu poslovanja kompanija – komentirala je Ivana Turjak Čebohin na svečanosti proglašenja pobjednika.

Na središnjem dijelu konferencije, panelu, uz sudjelovanje Ane Stojić Deban, predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga, Victorije Zinchuk, direktorice EBRD Hrvatska, Branimira Muidže, generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj i generalnog direktora Heidelberg Cement grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Marka Ćosića, člana Uprave HEP-a, Miroslava Klepača, člana Uprave Croatia osiguranja i Rafala Rudzkog, višeg menadžera Deloitte Poljska, otvoreno je i pitanje emitiranja 'zelene obveznice', vrijednosnog papira koji bi privukao kapital za projekte zaštite okoliša.

Jednodušan je zaključak u dijelu rasprave o 'zelenoj obveznici' da u nas ne postoje uvjeti za plasiranje te vrste vrijednosnog papira koji je uspješno lansiran, među ostalim, u Poljskoj i Francuskoj.
- Naše tržište kapitala je preplitko za 'zelenu obveznicu' iz više razloga, a jedan od glavnih problema bila bi ročnost dospijeća jer u ovom slučaju je potrebna ročnost od 20 godina, što naše tržište jednostavno ne poznaje – ustvrdio je Miroslav Klepač.

Regionalno natjecanje za ovu nagradu obuhvaća zemlje srednje Europe i zemlje članice Saveza nezavisnih država koja obuhvaća 11 bivših sovjetskih republika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:56