Signalitics

Dan žalosti zbog smrti bivšeg predsjednika SAD-a George Busha, američke burze zatvorene

Bush st. bio je skroman i manje se od drugih brinuo o vlastitoj slici. Nije pisao memoare, nije organizirao “oral history project” o vlastitom povijesnom doprinosu
 Stringer/File Photo / REUTERS

Američka tržišta jučer su bila zatvorena uslijed dana žalosti radi smrti bivšeg američkog predsjednika George H.W. Busha.

Istovremeno, vodeći europski dionički indeksi su zabilježili snažne silazne pritiske nastavno na rasprodaju u SAD-u u ranijem trgovinskom danu kada je daljnje sužavanje spreda između 10-godišnjeg i 2-godišnjeg američkog prinosa rezultiralo strahom od invertiranja krivulje koja je prethodila svakoj recesiji nakon Drugog svjetskog rata.

Sentiment investitora dodatno je narušen uhićenjem CFO-a kompanije Huawei u Kanadi nakon što su SAD zatražile njezino izručenje, a što je pojačalo zabrinutosti oko potencijalnog trgovinskog dogovora SAD-a i Kine u sljedećih 90 dana. Razlozi uhićenja još uvijek nisu poznati te je Huawei pružio malo informacija u svojoj izjavi koja ističe kako nisu svjesni da postoji bilo kakvo kršenje zakona od strane gospođe Meng te da kompanija posluje u potpunosti sa svim zakonima i pravilima u zemljama u kojima djeluje.

Kanada je u utorak objavila kako postoji trend špijunaže usmjeren na kanadsku tehnologiju koja uključuje 5G mreže. Dan ranije je čelnik britanske tajne službe izjavio kako je zemlja suočena s teškom odlukom treba li Huaweiju dopusti dobavljanje tehnologije za 5G mreže.

U svijetlu navedenog kineski dionički indeksi bilježe snažne silazne pritiske, a futuresi na američke dioničke indekse upućuju na nastavak korekcije američkog dioničkog tržišta.

Fed je jučer objavio Beige Book koji pokazuje kako većina od 12 distrikta i dalje bilježi rast ali i kako je u jednoj trećini istih zabilježeno umjereno usporavanje ekspanzije u nedavnom periodu. Tržište rada zabilježilo je daljnje poboljšanje pri čemu pojedini distrikti bilježe poteškoće s privlačenjem i zadržavanjem radnika dok trgovinski sukobi SAD-a s Kinom ostaju glavni razlog zabrinutosti.

Značajne volatilnosti na američkom dioničkom tržištu u proteklih nekoliko mjeseci uzrokovale su zabrinutosti oko potencijala rasta američkog dioničkog tržišta u sljedećoj godini, posebice uslijed blijedećih učinaka porezne reforme, destimulirajućih učinaka zaoštravanja monetarne politike od strane Fed-a te očekivanog usporavanja rasta ostalih ekonomija.

U tablici niže dan je prikaz očekivane izvedbe S&P 500 dioničkog indeksa u narednoj godini pri čemu je godišnja stopa promjene također ovisna i o projekcijama za kraj 2018. godine. Goldman Sachs je unatoč svojim očekivanjima rasta dioničkog tržišta od 5% u narednoj godini smanjio preporučenu razinu alokacije imovine prema dioničkom tržištu te izjavio kako će gotovina predstavljati konkurentnu investicijsku klasu po prvi puta u mnogo godina.

Morgan Stanley je istaknuo kako će razočaravajuće zarade kompanija i usporavanje monetarnog zaoštravanja od strane Fed-a biti ključne odrednice izvedbe američkog dioničkog tržišta u narednoj godini što u kombinaciji s usporavanjem rasta implicira ograničeni potencijal rasta američkog dioničkog tržišta.

Nastavno na uzlazne pritiske u proteklih nekoliko dana, cijene nafte jučer su zabilježile mješovitu izvedbu ususret današnjem ključnom sastanku zemalja članica OPEC-a na kojima će se dogovoriti buduće razine proizvodnje nafte, a u kontekstu značajnog pada cijena u protekla dva mjeseca.

Saudijska Arabija je pritom izjavila kako tržišta ne bi trebala pretpostavljati da će OPEC smanjiti ciljanu razinu proizvodnje u sljedećoj godini unatoč silaznim pritiscima na cijene te se ministar energetike susreo s američkim predstavnikom za Iran jučer. Tema razgovora nije poznata ali je predsjednik Trump od OPEC-a zatražio da zadrži postojeću razinu proizvodnje kako bi se održali silazni pritisci na cijene.

Nastavno na značajne aprecijacijske pritiske na domaću valutu u proteklim danima te intervenciju HNB-a u kojoj je otkupljeno od banaka 494,7 milijuna eura, tečaj EUR/HRK jučer je dan završio na 40-ak pipseva nižih razinama - nadomak 7,40 kuna za jedan euro.

Očekivano jačanje domaće uvozne potražnje u predblagdanskom periodu pritom i dalje sugerira umjereni rast tečaja sa sadašnjih razina dok su daljnji silazni pritisci prema našem mišljenju ograničeni HNB-ovom predanosti očuvanja stabilnosti domaće valute te posljedično izglednim deviznim intervencija u slučaju daljnjih aprecijacijskih pritisaka na domaću valutu.

Povećana averzija investitora prema rizičnoj imovini održava tečaj EUR/USD na relativno niskim razinama, blago iznad 1,13 dolara za jedan euro. Fokus investitora danas će biti na objavi američke ADP zaposlenosti te sutrašnjoj objavi indikatora s američkog tržišta rada za studeni što je ujedno i posljednja značajnija objava ekonomskih indikatora prije sastanka Fed-a 19. i 20. prosinca gdje će Vijeće prezentirati nove ekonomske prognoze te očekivanja vezana uz normalizaciju kamatnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:25