Javna ponuda za SZAIF

Češki Auctor povećao vlasništvo u Slavonskom zatvorenom alternativnom investicijskom fondu

Auctor Holding nakon javne ponude ima 69,03% SZAIF-a čija je imovina 118 milijuna kuna
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Osamdeset dioničara Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fona (SZAIF) prodalo je svoje dionice češkom Auctor Holdingu, objavljeno je u izvješću o preuzimanju SZAIF-a.

Auctor je oglasio javnu ponudu od 18 kuna i 11 lipa za dionicu, a kupio je, prema spomenutome izvješću, 194 tisuće i 204 dionice čime je povećao svoje vlasništvo u SZAIF-u za 6,37 posto.

Budući da Auctor Holding u preuzimanju SZAIF-a djeluje zajedno s tvrtkama Auctor i Lipa-promet, obje s sjedištem u Zagrebu, nakon javne ponude kontrolira 69,03 posto SZAIF-a. U izvješću u preuzimanju napominje se kako su vlasnici Auctor Holdinga odvjetnik Oleg Uskoković i tvrtka JTPEG Investments, ali da oni nisu dioničari SZAIF-a.

Auctor Holding došao je u obvezu davanja javne ponude za SZAIF nakon što je kupio tvrtke Auctor i Lipa-Promet. Javna ponuda objavljena je 6.studenoga prošle godine, a oglašena cijena, prema ponudi, utvrđena je na temelju cijena koje je dionica SZAIF-a postizala na Zagrebačkoj burzi uoči davanja ponude.

Ponuditelj se obvezao isplatiti dioničare SZAIF koji su pristali na javnu ponudu u roku mjesec dana od isteka roka javne ponude. Prema postignutim rezultatima u javnoj ponudi, Auctor Holding će povećanje vlasništva u SZAIF-u koštati 3,5 milijuna kuna.

Očekuje se, inače, izvješće o još jednoj javnoj ponudi Auctor Holdinga, za preuzimanje preostalih dionica Medike nakon što su tvrtke pod kontrolom Olega Uskokovića stekle 42,41 posto vlasništva u toj veledrogeriji. Ponuda Auctor Holdinga od 7716 kuna za dionicu Medike vrijedila je do konca prošle godine.

Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond sljednik je Slavonskog privatizacijski investicijskog fonda proisteklog iz kuponske privatizacije provedene krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Prema poslovnom izvješću SZAIF-a od 30.studenoga prošle godine, neto imovina fonda iznosi 118 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 07:05