BUSINESS OUTLOOK PARTNER

‘Vi se fokusirajte na razvoj poslovanja, a brigu o svojim podacima prepustite nama‘

Novi A1 podatkovni centar u Zagrebu nudi jedinstvenu kombinaciju najviše razine računalne sigurnosti i inovativnih informatičkih usluga

Podatkovni centar

 A1

Prvi korisnici useljavaju su se u novi A1 podatkovni centar u Novom Zagrebu. Riječ je o najvećem takvom centru u Hrvatskoj, najsigurnijem objektu te vrste u Zagrebu i prvom koji je iz temelja građen prema standardima "Tier3" Uptime Institutea.

Najviši standardi kvalitete koje zadovoljava A1 podatkovni centar ugrađeni su u same njegove temelje. I to doslovno. U konstrukciju površine 2122 četvorna metra utrošeno je 220 tona armature i 5500 tona betona te je, u skladu sa zahtjevima za certifikaciju Tier3, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. Usporedbe radi, dva jaka zagrebačka potresa iz prošle godine bila su magnitude do 5,5 po Richteru.

Usto, opremljen je vlastitom trafostanicom koju napajaju dvije neovisne energetske grane maksimalnog kapaciteta 2 megavata. A poteškoća u radu ne bi bilo ni u slučaju prekida obje energetske grane jer će napajanje opreme preuzeti dva dizelska agregata ukupne snage 2 megavata te sustavi besprekidnog napajanja (engl. Uninterruptible Power Supply; UPS). Na taj način, bez vanjskog dotoka električne energije ili nadopune goriva za agregate, podatkovni centar može uredno funkcionirati čak tri dana.

Maksimalna dostupnost

A slična razina sigurnosti postignuta je i u segmentu povezivosti. Kako i priliči jednoj od temeljnih infrastruktura za internet, ovaj podatkovni centar spojen je optičkom infrastrukturom iz tri različita smjera. U njegovo je povezivanje na internet utrošeno pomalo nevjerojatnih 5000 kilometara optičkih niti koje čine 50 kilometara optičkih kabela, a unutar samog objekta razvedeno je oko 6 kilometara optičkih kabela. Sve je to napravljeno kako bi se poslovnim korisnicima jamčila maksimalna dostupnost tijekom cijele godine.

Mnogo se pazilo i na energetsku učinkovitost. Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska, kaže da su, uz najmodernije klima-ormare i inovativan sustav odvodnje topline, postigli iznimnu energetsku učinkovitost. - Naš novi podatkovni centar nosi certifikat A+ - kaže Kujundžić Velimirović. Dodaje da će ondje biti i ključni A1 mrežni i ICT servisi.

- U punom kapacitetu, podatkovni će centar u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara te zadovoljavati kriterije najzahtjevnijih korisnika u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite - tvrdi Kujundžić Velimirović.

Ukupno gledano, ovo je drugi podatkovni centar A1 i iz njega će se nuditi usluge kolokacije, virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja. Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska, kaže da ti korisnici imaju jasnu računicu doći ovamo sa svojom infrastrukturom.

image

Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska, tvrdi da korisnici imaju računicu

A1

- Ne moraju se brinuti za infrastrukturu i opremu, dobivaju 24-satnu podršku sedam dana u tjednu, održavanje i najvišu razinu sigurnosti. Kada nam kao partneru o tome prepuste brigu, resurse mogu usmjeriti na razvoj i širenje vlastitog poslovanja. Sve usluge koje pružamo u podatkovnom centru u skladu su s čak šest ISO certifikata - kaže Gabrić.

Više razina usluga

U tom kontekstu jasni su benefiti koje mogu ostvariti korisnici A1 podatkovnog centra kroz različite razine usluga koje on nudi. Prva razina su već spomenute usluge bilokacije, gdje korisnici koriste A1 podatkovni centar za smještaj svoje ključne ICT infrastrukture, čime eliminiraju iznimno visoke kapitalne troške gradnje vlastitog takvog objekta, stječu mogućnost da efikasnije koriste vlastito IT osoblje, dok s druge strane zadržavaju vlasništvo i potpunu kontrolu nad ICT opremom koja je ključna za njihovo poslovanje. Drugu razinu korištenja, pak, nudi model korištenje infrastrukture kao usluge (Infrastructure as a Service – IaaS), a koja može zadovoljiti sve potrebe za produkcijskom, testnom i razvojnom okolinom.

Pojednostavljeno rečeno, korisnici mogu koristiti infrastrukturu podatkovnog centra da na nju možete smjeste Web-stranice, shopove, aplikacije, baze, pričuvu podataka ili rješenja oporavka od katastrofe. Prednosti takve usluge opet se mogu prepoznati kroz smanjenje kapitalnih ulaganja i fiksnih troškova, gdje se trošak infrastrukture temelji na varijabilnim mjesečnim izdacima ovisnim o opsega korištenja, uz poslovičnu vrhunsku učinkovitost i najvišu razinu sigurnosti. A za zahtjevnije korisnike tu su i sofisticirane usluge Exoscale - europskog Cloud poslužitelja sa fokusom na jednostavnost korištenja i sigurnost - koja je predviđena za timove kojima je želja ili navika rad u Oblaku te traže brzu kreaciju virtualnih okolina, bez vezanja za dobavljače.

Kako tvrde u A1, za agilne razvojne timove izrazito brzo i prilagodljivo podizanje virtualnih okolina uz fleksibilno plaćanje. Exoscale je sukladan zakonima o privatnosti podataka i GDPR-u, podaci ostaju u jednom od 6 data centra unutar EU.

A kad smo kod sigurnosti podataka, treba naglasiti da A1 u svojem podatkovnom centru nudi i uslugu Backup as a Service (BaaS) - brzu, jednostavnu i automatiziranu pohranu sigurnosnih kopija podataka sa korisničke infrastrukture na servere smještene u podatkovnom centru.

Osim što taj centar nudi već opisanu razinu sigurnosti, dodatni benefit ove usluge jest i taj što A1 certificirani tim stručnjaka održava podatke koji su tamo pohranjeni te korisnike savjetuje o najoptimalnijim odabiru učestalosti pohrane, vrsti pohranjenih podataka, roku čuvanja i povratu podataka u slučaju gubitka.

I to, u konačnici, korisnicima omogućava efikasnije upravljanje s ljudskim resursima, ali i financijske uštede. A kad se i neželjeni incidenti dogode postoji rješenje.

Radi se o A1 DC usluzi usmjerenoj da omogući neprekidno poslovanje bez obzira na oblik, utjecaj ili opseg katastrofe koja bi mogla dovesti do gubitka podataka.

Kako objašnjavaju u A1, to rješenje je dizajnirano tako da stvori redundanciju između primarne i sekundarne lokacije korisničke ICT infrastrukture, te na taj način omogući brzo preusmjeravanje virtualnog poslužitelja ili cijele korisničke infrastrukture na sekundarnu lokaciju s nultim gubitkom podataka i minimalnim prekidima rada. Radi se, na koncu, o ulaganju u sigurnost, a sigurnost uvijek ima svoju vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:06