TOP 25 STARTUPA

Tri četvrtine najperspektivnijih startupa sjedište otvara u Hrvatskoj

Izbor 25 domaćih prvaka među 120 startupa biralo je 14 poznavatelja hrvatskog startup ekosustava, kao pokrovitelj je podržao Infobip

U izboru za Novac.hr TOP25 startupa za pratiti u 2022. sudjelovalo je 14 članova žirija, vrsnih poznavatelja startup ekosustava koji su birali među 120 predloženih kandidata

 Jutarnji List

Predstavljamo vam kremu hrvatske startup scene, domaće poduzetničke zvijezde od kojih se najviše očekuje u 2022. godini! Iako ih se doživljava kao male, zajednički ovi su startupi već u 2020. imali prihod veći do 10 milijuna eura, rastu i do 10 puta godišnje te kontinuirano povećavaju broj zaposlenika. Sad su već blizu 300 zaposlenih.

Popis nije numeriran i 25 najperspektivnijih startupa popisano je po abecednom redu. To su: AGRIVI, Aircash, airt, Amodo, AMPnet, Ascalia, BiteMe Nutrition, Cidrani, CircuitMess, Farseer, Go Green Ozonator, Identyum, Include, Memgraph, Mindsmiths, Miret, NUOTWO, OmoLab, OptimoRoute, Orqa, Peekator, Robotiq.ai, sportreact, STEMI i Wasp.

image

Popis NovacHR TOP25 hrvatskih startupa za pratiti u 2022. godini

Dušan Dragojlović/JL

Za svaki startup navedeni su osnivači, godina osnivanja, koliko je dosad primio ukupno investicija, koliki je prihod ostvario startup u 2020, kao i rast u odnosu na godinu prije te broj zaposlenika. Ako je startup novoosnovan onda je navedeno n/a, odnosno nema podataka. Broj zaposlenih je naveden za 2020., a kod sjedišta je prvo navedeno pravno sjedište a zatim, ako startup ima sjedište u inozemstvu i sjedište razvoja u Hrvatskoj.

NovacHR TOP25 startupa za pratiti u 2022.

AGRIVI

osnivači: Matija Žulj
godina osnivanja: 2013.
primio investicija: $6,7 mil.
prihod (2020): 11,6 mil. kn
rast (2020/19): -0,71%
br. zaposlenih (2020): 36
sjedište: London (VB)/Zagreb
Web: https://www.agrivi.com
Opis:
AGRIVI je cloud platforma za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Prema UN-u, ovaj hrvatski startup najinovativnija je tvrtka u poljoprivredi na svijetu. Ujedno je jedan od globalno najvećih agri-tech startupa neovisnih od velikih proizvođača prehrambenih proizvoda. Umjesto da su ga preuzeli, AGRIVI nudi usluge Nestleu, Driscoll’su, Kimberly-Clarku i BNP Paribasu. EY ga preporučuje kao rješenje za održivu poljoprivredu. Startup, koji formalno ima sjedište u Londonu, a krenuo je iz Kutine, u 2020. primio je veliku investiciju kako bi se intenzivnije proširio u Europi i SAD-u. Prema FoodTech500, AGRIVI je najbolja svjetska tvrtka za preciznu poljoprivredu, a u partnerstvu sa SpaceSenseom, Microsoftom i DTN-om to planira ojačati kroz korištenje tehnologije mapiranja pomoću satelita, IoT uređaja i umjetne inteligencije.

Aircash

osnivači: Hrvoje Ćosić i Jakov Pinjuh
godina osnivanja: 2015.
primio investicija: ne
prihod (2020): 27,49 mil. kn
rast (2020/19): 441%
br. zaposlenih (2020): 10
sjedište: Zagreb
Web: https://aircash.eu
Opis:
Aircash je trenutačno najbrže rastući hrvatski fintech. Prvi je hrvatski fintech koji je na tržište izbacio vlastiti mobilni novčanik i potom prvi domaći startup koji je izdao vlastitu karticu, i to u suradnji s MasterCardom. Prije dvije godine od HNB-a je dobio EU licenciju za elektronički novac, potom je ugovorio suradnju s nizom trgovaca i omogućio osim transfera novca i usluge plaćanja parkinga i cestarina, kupnji autobusnih i brodskih karata, karata za razne sportske i muzičke događaje, nadoplate telekom i računa za online igre te plaćanje komunalnih računa. Od početka 2021. Aircash je povećao broj korisnika u Hrvatskoj za 70% na njih više od 200.000. Ukupno, bliži je brojci od četvrt milijuna korisnika, jer ima još desetak tisuća korisnika u Sloveniji, te nekoliko desetaka tisuća korisnika u Austriji i Njemačkoj. Po broju zaposlenih već je narastao njih 23.

airt (Airt Technologies)

osnivači: Davor Runje i Hajdi Ćenan
godina osnivanja: 2019.
primio investicija: da (iznos tajan)
prihod (2020): 776.509 kn
rast (2020/19): 135%
br. zaposlenih (2020): 5
sjedište: Zagreb
Web: https://airt.ai
Opis:
Airt je razvio AI platformu koja pomaže svima, od malih web trgovina do velikih financijskih institucija, u rješavanju niza poslovnih problema vezanih za interakciju s krajnjim kupcima, poput prilagođavanja ponuda i komunikacije. Njegova AI platforma omogućuje energetski vrlo efikasno treniranje te skaliranje analitike, odnosno predikcija, na transakcijskoj vrsti podataka. Airt ima nekoliko pilot projekata, ali ne otkrivaju o kojima se radi. Komercijalni izlazak na tržište najavljuju za početak 2022. godine. Kako bi ojačao svoju tržišnu poziciju hrvatski startup predao je zahtjev za patent svoje tehnologije.

Amodo

osnivači: Vladimir Končar i Gorjan Agačević
godina osnivanja: 2013.
primio investicija: $3,8 mil.
prihod (2020): 6,52 mil. kn
rast (2020/19): -30%
br. zaposlenih (2020): 27
sjedište: Wilmington (SAD)/Zagreb
Web: https://www.amodo.eu
Opis:
Prvi hrvatski insurtech startup ove godine po prvi put dobio je klijenta u Hrvatskoj, i to tržišnog lidera, Croatia osiguranje. Njegova tehnologija individualizirane procjene rizika za vozače ugrađena je u Laqo Prevent. Slično radi i za AIG, Triglav i Porsche. Prije dvije godine osnivači, Vladimir Končar i Gorjan Agačević, napravili su presedan na hrvatskom startup tržištu i upravljanje prepustili iskusnom menadžeru Marijanu Mumdžievu. On sad otkupljuje udjele osnivača i tvrtku je, globalno, u te dvije godine podigao s 100.000 na oko 2 mil. eura prihoda. Naveli smo prihod za Hrvatsku, koji smo mogli provjeriti. Financial Times je 2019. proglasio Amodo jedinom od 5 najboljih insurtecha na svijetu. Startup je zatim osvojio licencu za data brokera za Mercedes. Lani je dobio novu investiciju, koju je ove godine krenuo dodatno podebljavati.

AMPnet (Ampnet IO)

osnivači: Mislav Javor i Filip Dujmušić
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $4,25 mil.
prihod (2020): 2,88 mil. kn
rast (2020/19): 13.566%
br. zaposlenih (2020): 6
sjedište: Zagreb
Web: https://ampnet.io
Opis:
AMPnet je trenutačno jedan od najbrže rastućih hrvatskih blockchain startupa i jedna od najbrže rastućih domaćih visoko-tehnoloških tvrtki uopće. Ovaj zagrebački startup razvio je investicijsku platformu koja omogućuje malim i srednjim poduzetnicima brz i jednostavan pristup kapitalu kroz prodaju tokena u zamjenu za udjel. Na AMPnetu su zasad pokrenuta tri projekta tokenizacije, a u pripremi ih je još deset. U Hrvatskoj preko AMPneta kapital prikuplja WESPA Spaces, u Ekvadoru jedna hidroelektrana, a u Peruu nalazište zlata. Ove godine narastao je na devet zaposlenih, a u procesu je zapošljavanja još njih četvero.

Ascalia

osnivači: Marin Bek i Dejan Strbad
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $767.000
prihod (2020): 2,53 mil. kn
rast (2020/19): 469%
br. zaposlenih (2020): 10
sjedište: London (VB)/Čakovec
Web: https://ascalia.io
Opis:
Marin Bek i Dejan Strbad zajedno imaju znanja iz kompleksnih IT sustava i iskustvo vođenja startupa iz Silicijske doline, kao i strast za poduzetništvom, jer su dosad osnovali niz tvrtki. S Ascaliom su razvili rješenje za brzu digitalnu transformaciju tehnološki zastarjelih pogona pomoću umjetne inteligencije. Lani su u Njemačkoj pobijedili na Start.Up! Germany Roardshowu pokazavši kako se tamošnje tvornice može uz male investicije uskladiti sa zahtjevima Industrije 4.0, dok su ove godine odabrani kao najbolji startup u Velikoj Britaniji u kategoriji "from idea to reality". U međuvremenu su dobili poslove digitalne transformacije u brojnim tvrtkama u Hrvatskoj, poput Ine, Dukata, Iverpana, Omca i drugih te u drugom najvećem maloprodajnom lancu u Velikoj Britaniji Sainsbury'su. Službeni su partner Google Coral i NVIDIA Inception programa kao predvodnici uvođenja umjetne inteligencije u proizvodni sektor.

BiteMe Nutrition

osnivači: Edo Mujkić, Luka Mujkić, Petra Mihalić i Martin Kandus
godina osnivanja: 2019.
primio investicija: $396.000
prihod (2020): 182.271 kn
rast (2020/19): 7473%
br. zaposlenih (2020): 5
sjedište: Zagreb
Web: https://biteme-nutrition.com
Opis:
BiteMe Nutrition je hrvatski startup koji razvija i proizvodi inovativne energetske pločice - veganske, bez glutena, aditiva i dodanih šećera. Među inim, koriste maslinovo ulje, himalajsku sol, kardamom, ulje limuna, cvijet lavande i bademe. Ove godine BiteMe je ušao među 30 najvećih svjetskih sportskih brendova na sajmu ISPO Brandnew. Svoje proizvode prodaje u Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Poljskoj, Estoniji i Njemačkoj, a preko Decathlona ove se godine probio i u Hong Kong. Početkom 2022. planira širenje u Veliku Britaniju. Tim čine bivši profesionalni sportaši, rekreativci i iskusni prehrambeni tehnolozi, a njihove su pločice rezultat dvogodišnjeg istraživanja i testiranja na više od 1500 korisnika. BiteMe Nutrition je jedan od hrvatskih startupa s najvećim temeljnim kapitalom, čak 2,1 milijun kuna, što je rezultat primljene investicije, a u pripremi je i nova investicija. Ove godine očekuju da će im prihod skočiti četiri i pol puta.

Cidrani

osnivači: Nika Pintar i Bruno Balen
godina osnivanja: 2019.
primio investicija: $524.000
prihod (2020): 538.208 kn
rast (2020/19): 222%
br. zaposlenih (2020): 1
sjedište: Erkelenz (Njemačka)/Sesvete
Web: https://cidrani.com
Opis:
Cidrani je food-tech startup koji vjeruje da ljepota i dugovječnost dolaze iz trbuha, makrobiote. To da je vanjska ljepota odraz unutarnje podupiru sa znanstvenim saznanjima. Svojim proizvodima žele prevenirati metabolički sindrom koji je trostruko učestaliji od dijabetesa. Cidrani je jedina tvrtka na svijetu koja nudi personalizirane fermentirane esencije i jedina fokusirana na balans crijevne mikrobiote kroz postbiotike. Niša su im žene koje čine 90% klijenata. Svoju ponudu inovativno brendiraju, pakiraju i prodaju, među inim, nude Sparkling liniju bezalkoholnih alternativa pjenušcu. Uz funkcionalne napitke, razvijaju i AI platformu Ani, asistenticu za dugovječnost. U suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom u Zagrebu Cidrani trenutačno radi istraživanje metabolita u svojim proizvodima. Tim broji pet ljudi i traže ih još dvoje. Pripremaju novu investicijsku rundu, težu od milijun eura, kako bi se proširili na američko tržište.

CircuitMess

osnivači: Albert Gajšak
godina osnivanja: 2017.
primio investicija: da (iznos tajan)
prihod (2020): 4,38 mil. kn
rast (2020/19): -13%
br. zaposlenih (2020): 7
sjedište: Karlovac
Web: https://circuitmess.com
Opis:
Hrvatski startup koji se takmiči s Legom u segmentu pametnih, uradi sam (DIY) igračaka. U 2021. CircuitMess je ugovorio najveći posao nekog hrvatskog startupa u Hollywoodu i zatim potvrdio taj uspjeh na Kickstarteru. U suradnji s jednim od tri najveća filmska studija na svijetu, Warner Bros., lansirao je vlastitu, IoT inačicu Batmobilea. Imao je gotovo 2500 kupaca iz cijelog svijeta, a posao je to vrijedan 2,6 mil. kuna i otvara CircuitMessu mogućnost da proširi suradnju na druge brendove Warner Brosa. Lani je, usred pandemije, uspješno zaključio kampanju za STEM box, prvu hardversku pretplatu razvijenu u Hrvatskoj. S prikupljenih 467.000 dolara to je najveća Kickstarter/Indiegogo kampanja nekog hrvatskog startupa. CircuitMess je i prvi hrvatski startup čiji se proizvodi mogu kupiti u trgovina u Hrvatskoj. Prvu suradnju, od 1000 komada Nibble konzola, ugovorio je s Kauflandom. U startup je investirao suosnivač Infinuma Tomislav Car. Hardversko čudo iz Karlovca sad operativno radi iz Zagreba.

Farseer

osnivači: Matija Nakić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Zrinko Dolić
godina osnivanja: 2020.
primio investicija: $113.000
prihod (2020): 356.000 kn
rast (2020/19): n/a
br. zaposlenih (2020): 2
sjedište: Zagreb
Web: https://www.farseer.io
Opis:
Farseer je Lego za financije. To je inovativna no-code platforma za financijsko i operativno planiranje i izvještavanje za srednje i velike tvrtke. Iako je osnovan prije malo više od godine dana, Farseer radi za velike regionalne tvrtke, poput Violete, Končara, EoS Matrixa i najvećeg hrvatskog brokera InterCapitala. Hrvatskoj lutriji značajno je ubrzao i pojednostavio planiranje prometa igara, a i druge tvrtke u državnom vlasništvu poput AKD-a i Plinacroa su cjelokupno planiranje prebacili iz Excela na Farseer. Ovaj startup ima više od 100.000 eura temeljnog kapitala što je neuobičajeno mnogo za domaće startupe u ranoj fazi razvoja. U regiji radi s 15-ak tvrtki, a već je ostvario i prve reference u Švicarskoj, Altium, i Švedskoj, Lelo. Ove godine Farseer je narastao na 14 zaposlenih. Otvorio je i ured u Londonu te se tijekom 2022. planira širiti u Velikoj Britaniji.

Go Green Ozonator (Greener)

osnivači: Helena Virić Gašparić i Darija Lemić
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $39.000
prihod (2020): n/a
rast (2020/19): n/a
br. zaposlenih (2020): 3
sjedište: Zagreb
Web: https://www.greener.hr
Opis:
Startup Greener razvio je uređaj radnog naziva Go Green Ozonator, koji otapanjem ozona u vodi i korištenje umjetne inteligencije uspješno suzbija nametnike u staklenicima i plastenicima. Ozonator se dodaje na postojeće staklenike i plastenike i automatski radi na ciljanom suzbijanju nametnika pri čemu smanjuje potrebu za pesticidima. No, tehnologija je primjenjiva i šire, na skladištenje hrane. Startup je u najranijoj fazi razvoja, stvaranju funkcionalnog prototipa, a nastao je kao rezultat akademskog istraživanja utjecaja ozona na kukce. Tim čine znanstvenici s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji traže ekološki prihvatljivu zamjenu za pesticide. Ovaj startup je priliku prepoznao u smjernicama EU da se do 2030. smanji upotreba pesticida za 50% i poveća ekološka proizvodnja za 3 puta. Pobijedio je na ovogodišnjem Zagreb Connectu i uspješno je završio FER-ov inkubator SPOCK te BAIF program. Upravo otvara tvrtku Greener pod čijim će imenom djelovati ubuduće.

Identyum (Identity Consortium)

osnivači: Robert Ilijaš, Tomislav Bošnjaković i Zvonimir Popovčić
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $1,1 mil.
prihod (2020): 667.435 kn
rast (2020/19): 270%
br. zaposlenih (2020): 6
sjedište: Varaždin
Web: https://identyum.com
Opis:
Hrvatski startup razvio je Identyum ID, alternativu Big Tech identifikacijskim servisima poput Facebook i Google logina s jedne strane i alternativu državnim identifikacijskim servisima poput Certilije koja radi s hrvatskom osobnom iskaznicom. Identyumova cloud platforma omogućuje telekomima, bankama, internetskim trgovcima i drugim biznisima da ponude svojim korisnicima da se preko interneta, a bez ikakve dodatne tehnologije, potpuno zakonski valjano identificiraju i potpisuju dokumente, a da se pri tome u potpunosti poštuje njihovo pravo na privatnost i zaštitu osobnih podataka (GDPR). Identyum je prva tvrtka u Hrvatskoj certificirana po ISO 27701, takozvanom GDPR certifikatu za tvrtke, i ujedno prva tvrtka u ovom dijelu EU-a koja je dobila licencu za bankarskog informacijskog brokera, i to od HNB-a. Surađuje s Finom, a ponudu otvara i prema građanima kako bi im omogućio potpunu kontrolu nad pristupom njihovim osobnim podacima. Ove godine narastao je na 11 zaposlenika.

Include

osnivači: Ivan Mrvoš
godina osnivanja: 2014.
primio investicija: $3,5 mil.
prihod (2020): 6,7 mil. kn
rast (2020/19): -15%
br. zaposlenih (2020): 52
sjedište: Solin
Web: https://include.eu
Opis:
Najpoznatiji hrvatski proizvođač pametnih klupa ove godine prerastao je u proizvođača naprednih proizvoda za pametne gradove. Predstavio je nove Steora pametne klupe, proizvod s kojim je inicijalno započeo, zatim IoT spremnike otpada Terra, Solos IoT platformu za upravljanje digitalnim javnim prostorima te Aerys, IoT mjerač kvalitete zraka namijenjen masovnoj proizvodnji. U solinski Include je za voditelja prodaje i marketinga došao Ivan Bračić, menadžer koji je prethodno radio za dva jednoroga - Infobip i MessageBird. Startup se uspješno oporavlja od lockdowna, i to s rekordnim trećim kvartalom 2021. Upisao je 2,1 milijun kuna novih narudžbi. Include je hrvatski rekorder na startup investicijskoj platformi Zagrebačke burze, Funderbeamu SEE, preko kojeg je prikupio više od 11 milijuna kuna kapitala. U prosincu 2021. ima kampanju od 3 milijuna kuna, a za 2022. se priprema za investicijsku rundu vrijednu više od 6 milijuna dolara.

Memgraph

osnivači: Dominik Tomičević i Marko Budiselić
godina osnivanja: 2016.
primio investicija: $9,34 mil.
prihod (2020): 173.642 kn
rast (2020/19): 0,4 %
br. zaposlenih (2020): 9
sjedište: London (Velika Britanija)/Vrbovec
Web: https://memgraph.io
Opis:
Memgraph je razvio tehnologiju s kojom se može razviti novi Facebook, a njegovi su investitori, među inima, Microsoftov investicijski fond M12, investicijski fond CIA-e In-Q-Tel te Heavybit, ulagač specijaliziran za investicije u developerske alate. Memgraph je razvio najbržu graph bazu podataka na svijetu. Riječ o tehnologiji kakvu Amazon, Apple, Facebook i Google razvijaju interno i ne nude na tržištu, a služi im za rad sustava kao što su Facebook feed i oglasi, Googleov search algoritam, Amazonov i Netflixov sustav preporuka itd. Ova je tehnologija preduvjet uspješne komercijalizacije umjetne inteligencije. Hrvatski startup je početkom 2021. primio investiciju od 6,7 milijuna dolara te potom lansirao cloud platformu za upravljanje graph bazama podataka Memgraph 2.0 čime se pripremio za skaliranje. U svom ekosustavu ima 3000 developera. Memgraph je ove godine narastao na 25 zaposlenika.

Mindsmiths

osnivači: Mislav Malenica
godina osnivanja: 2019.
primio investicija: $2 mil.
prihod (2020): 2,7 mil. kn
rast (2020/19): n/a
br. zaposlenih (2020): 14
sjedište: Zagreb
Web: https://www.mindsmiths.com
Opis:
Startup koji je razvio najpoznatijeg hrvatskog chatbota, Vladinog COVID-19 digitalnog komunikatora Andriju, na tržištu je ponudio prvu aktivnu AI platformu na svijetu. Riječ je o AI tehnologiji koju su interno razvile sve Big Tech kompanije - Amazon, Apple, Facebook, Google i Microsoft - ali je ne nude na tržištu. S tehnologijom Mindsmithsa mogu se razvijati različita AI rješenja od autonomnih vozila do digitalnih liječnika. Na njegovoj platformi već se razvijaju aplikacije u bankarskoj industriji u Hrvatskoj, a koristi ih i jedna međunarodna poslovna škola. Startup je najavio širenje u Njemačku i SAD. U Mindsmiths su investirali dizajner Davor Bruketa i IT poduzetnik Dražen Pehar, a taj je startup i prva investicija hrvatskog VC fonda Feelsgooda. Tehnički savjetnik Mindsmithsa je suosnivač i tehnički direktor Infobipa Izabel Jelenić.

Miret

osnivači: Hrvoje Boljar i Domagoj Boljar
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $479.000
prihod (2020): 806.065 kn
rast (2020/19): 102%
br. zaposlenih (2020): 7
sjedište: Barilović
Web: https://www.miret.co
Opis:
Miret je najpoznatiji po proizvodnji ekoloških tenisica. Međutim, dugoročni cilj ovog startupa je postati u industriji obuće standard za održivost poput Goretexa, koji je postao standard za vodonepropusnost. Ove godine Miret je prikupio 3 milijuna kuna preko ZSE-ovog Funderbeama SEE postavivši novi hrvatski rekord. U prvih 24 sata prikupio je čak 1,75 milijuna kuna kapitala. Miret je sam uspio proizvesti i prodati tenisice čiji je sastav 97% od prirodnih materijala. Koristi konoplju, kenaf, lan, pluto, drvo, kukuruz, kaučuk, prirodnu vunu i druge slične materijale. Osim prodaje vlastitih tenisica počeo je raditi na certifikaciji kako bi svojom tehnologijom mogao pomoći drugim proizvođačima da se brzo transformiraju u ekološke proizvođače. Mogućnosti su i šire, jer EU do 2030. planira zabraniti upotrebu jednokratne plastike. U prvih devet mjeseci Miret je uprihodio gotovo milijun kuna ili 10 puta više nego prve godine poslovanja.

NUOTWO (BeaRD bureau)

osnivači: Marko Brkljačić
godina osnivanja: 2019.
primio investicija: $104.500
prihod (2020): 1 kn
rast (2020/19): 0%
br. zaposlenih (2020): 3
sjedište: Zagreb
Web: https://www.nuotwo.com
Opis:
Startup NUOTWO razvija pametne aktivne panele koji pomažu tvrtkama istovremeno smanjiti ugljični otisak i troškove grijanja i hlađenja. Njegovi paneli upijaju CO2 i metan iz okolnog zraka i pretvaraju ih u kisik. Usto, aktivno uklanjaju patogene, poput virusa, bakterija i mikro čestice (PM) poput alergena, prašine ili štetnih i otrovnih tvari. Na taj način konstantno pročišćuju zrak u uredu i obogaćuju ga kisikom. Startup NUOTWO dosad je razvio 4 alfa prototipa, a u pripremi je i finalni prototip (MVP). Od MVP-a očekuju da će nadmašiti godišnju moć upijanja od 25 kilograma CO2 po kvadratu panela i smanjiti potrošnju energije na grijanje i hlađenje za 30%. Ove godine se fokusiraju na zatvaranje financijske konstrukcije za izradu prvih 100 primjeraka panela koje će testno postaviti kod nekoliko partnera. Marko Brkljačić za to je već pripremio i pravni subjekt, tvrtku BeaRD bureau.

OmoLab (OmoLab Komunikacije)

osnivači: Petar Reić
godina osnivanja: 2019.
primio investicija: $553.000
prihod (2020): 746.598 kn
rast (2020/19): 116%
br. zaposlenih (2020): 2
sjedište: Zagreb/Split
Web: https://www.omoguru.com
Opis:
Hrvatski startup OmoLab razvija softver koji olakšava, poboljšava i potiče čitanje. Među inim, koristi se na sustavu e-Građani koji imaju 1,5 milijuna korisnika, kod 10-ak izdavača te u desecima škola i učilišta. OmoLabov dodatak za web, Omoguru Widget, olakšao je pristup sadržaju osobama s teškoćama čitanja na više od 100 web stranica. Globalno, Omoguru mobilnu aplikaciju za čitanje koristi više od 20.000 ljudi koji su preko nje pročitali više od 450.000 stranica. OmoLab s partnerima testira digitalne školske sadržaje za CARNet, a s partnerima iz Velike Britanije, Španjolske, Norveške i Rumunjske rade na standardizaciji i unaprjeđenju detekcije disleksije na području EU-a. OmoLab je dosad primio investicije preko Funderbeama SEE i od Fil Rouge Capitala. Sad se širi na englesko, francusko i španjolsko govorno područje te razvija novi proizvod.

OptimoRoute

osnivači: Marin Šarić, Frane Šarić i Goran Kukolj
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $8,2 mil.
prihod (2020): 7,1 mil. kn
rast (2020/19): 54%
br. zaposlenih (2020): 35
sjedište: Dover (SAD)/Zagreb
Web: https://optimoroute.com
Opis:
OptimoRoute je cloud aplikacija za organizaciju poslovanja na terenu. Ovaj hrvatski startup cilja na male tvrtke kojima treba bolje planiranje ruta za prijevoz i dostavu, poput američkog Hardie's Fresh Foodsa kojem je smanjio broj kilometara za petinu i za 14% povećao kapacitet dostave. No, koriste ga i veće tvrtke, poput jednog američkog plinovoda. Klijenti OptimoRouta mahom su iz SAD-a, ali se širi i na druga tržišta. Prema Capterri, ovaj startup jedna je od 10 najpopularnijih cloud platformi za optimizaciju dostave na svijetu. Bivši istraživač sa švedskog KTH-a i bivši programer Googlea Marin Šarić u Zagrebu je s partnerima Franom Šarićem i Goranom Kukoljem smjestio razvojni tim. OptimoRoute je lani primio 6,5 milijuna dolara investicije od ulagača iz Silicijske doline. Tim OptimoRoutea čine bivši inženjeri iz Googlea, Facebooka, IBM-a i Yelpa. Kako startup ima pravno sjedište u SAD-u nije poznat ukupni prihod pa je naveden iznos za hrvatsku operaciju.

Orqa

osnivači: Srđan Kovačević, Ivan Jelušić i Vlatko Matijević
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $1,97 mil.
prihod (2020): 7,44 mil. kn
rast (2020/19): 239%
br. zaposlenih (2020): 29
sjedište: Dublin (Irska)/Osijek
Web: https://orqafpv.com
Opis:
Hrvatski startup, koji razvija tehnologije za upravljanje dronovima na daljinu, bilježi veliki rast. Razvio je simulator upravljanja dronom FPV.SkyDive koji broji više od 70.000 preuzimanja. Orqa je razvila i vlastiti gaming kontroler za upravljanje dronovima koji radi u kombinaciji sa simulatorom FPV.SkyDive-om. Ove godine ovaj je startup predstavio nekoliko novih proizvoda, među inim, rješenje koje omogućuje prijenos videa s FPV naočala putem interneta u realnom vremenu, FPV.Connect, čija se tehnologija može primijeniti u raznim biznisima koji trebaju prijenos uživo. Ovaj hrvatski startup najpoznatiji je po OrqaFPV.One-u, najnaprednijim naočalama za daljinsko upravljanje dronova na svijetu. Te su naočale na Kickstarteru prodane u više od 700 primjeraka i tako hrvatskom startupu donijele prihod od 2,7 milijuna kuna. Zanimljivo je da je Orqa je drugo ime za jedinu životinju koja može usmrtiti morskog psa, a najveći konkurent hrvatske Orqe je tržišni lider u FPV naočalama, kineski Fat Shark. Ove godine Orqa je u broju zaposlenika narasla na njih 52.

Peekator

osnivači: Marin Mrša i Mario Mucalo
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $338.000
prihod (2020): 324.684 kn
rast (2020/19): -20%
br. zaposlenih (2020): 2
sjedište: Zagreb
Web: https://peekator.com
Opis:
Peekator je hrvatski startup koji je razvio vlastitu platformu za brza istraživanja tržišta. Odgovore nudi već u roku od 24 do 48 sati, i to s maksimalnim dosegom od preko 100 milijuna potrošača u više od 100 država prema 20 različitih kriterija, koji uključuju navike, interese i demografiju. U Hrvatskoj ovaj startup tvrtkama kao što su Coca-Cola, Zagrebačka banka, Kaufland, DM, Zvijezda, Ledo i Maistra daje informacije o mišljenju njihovih kupaca, potencijalnih kandidata za posao ili pomaže u otkrivanju ideja za nove proizvode. Ove godine proširio se i u Veliku Britaniju. Za razliku od klasičnih agencija za istraživanje tržišta, Peekator je gotovo u potpunosti automatiziran, od kreiranja ankete do prezentacije rezultata. Startup je primio prvu investiciju i narastao je na 11 zaposlenih, a u prihodima ove godine očekuje rast 2-3 puta.

Robotiq.ai (Robotic Process Automation)

osnivači: Ivan Belas, Marko Gudelj i Darko Jovišić
godina osnivanja: 2018.
primio investicija: $1,27 mil.
prihod (2020): 1,94 mil. kn
rast (2020/19): 9%
br. zaposlenih (2020): 8
sjedište: Zagreb
Web: https://www.robotiq.ai
Opis:
Robotiq.ai je razvio cloud platformu za brzu izradu i upravljanje složenim softverskim robotima. U austrijskom BDO-u, računovodstvenoj tvrtki s preko 3000 klijenata, svoje je robote uspješno uveo u roku od mjesec i pol dana. Njegove robote koristi 30-ak tvrtki i organizacija, među kojima su, Rimac Automobili, Auto Zubak, OTP Banka, Fina, najveći hrvatski inkubator ZICER, zatim najveći osiguravatelj u Srbiji Dunav osiguranje i prvi južnoafrički broadband operator STEM. Robotiq.ai fokusiran je na integracije i jednostavnu izradu složenih softverskih robota koji su zahvaljujući AI tehnologiji robusniji od svojih konkurenata. To su roboti koji, primjerice, mogu čitati e-mailove i od toga slagati izvješća ili podatke izvlačiti iz različitih izvora i strukturirano ih upisivati u aplikacije. Startup od 2020. sav prihod generira od svoje platforme, prije je radio i druge poslove, pa u 2021. očekuje rast prihoda od 120%. Nedavno je primio investiciju češkog J&T Venturesa kako bi se proširio u zapadnu Europu i SAD.

sportreact

osnivači: Anto Širić, Andrej Kedveš i Ivan Josipović
godina osnivanja: 2021.
primio investicija: $45.000
prihod (2020): n/p
rast (2020/19): n/p
br. zaposlenih (2020): 2
sjedište: Zagreb
Web: https://www.sportreact.com
Opis:
Startup sportreact, koji su osnovala tri sportaša, razvio je IoT uređaj za mjerenje brzine reakcija i testiranje agilnosti sportaša u različitim kontaktnim i nekontaktnim sportovima od kickboxinga preko tenisa do nogometa. Uređaj ima oblik osmerokuta s ekranom u središtu koji emitira znakove na koje sportaš reagira. Sadrži senzore za prepoznavanje pokreta i udaraca, ima bateriju i bežično se povezuje u set do 8 modula koji prate agilnost sportaša. Svi podaci dostupni su u istoimenoj freemium mobilnoj aplikaciji putem koje se definiraju parametri za trening i analizira napredak sportaša. Osnivači sportreact ove su godine osnovali istoimenu tvrtku, a početkom 2022. planiraju krenuti s prodajom i generirati prvih 200.000 eura prihoda. U roku od 5 godina ciljaju prihod do 10 milijuna eura. Dosad je sportreact primio samo grantove i nagrade, ali ne i investicije. Interes za sportreact-om već je pokazalo nekoliko sportskih klubova, teretana, kondicijskih trenera, nogometnih prvoligaša, košarkaša te nekoliko vrhunskih performance studija.

STEMI

osnivači: Marin Trošelj, Luka Fućek, Antun Vukičević, Vlatko Klobučar, Josip Vukičević i Pavao Pahljina
godina osnivanja: 2016.
primio investicija: $813.000
prihod (2020): 818.018 kn
rast (2020/19): -6,7%
br. zaposlenih (2020): 3
sjedište: Rijeka
Web: https://www.stemi.education
Opis:
STEMI, startup poznat kao proizvođač prvog hrvatskog edukacijskog robota, od ove godini gradi most između škola i tehnološke industrije postavši edukacijska platforma za brzu izradu i implementaciju STEM programa. STEM je kratica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a hrvatski startup STEMI razvio je metodologiju koja prebacuje znanja i tehnologije iz industrije izravno u obrazovni sustav kroz atraktivan pristup učenju, odnosno projekte i istraživački rad. Time se vrijeme potrebno da škole počnu podučavati najnovije tehnologije skraćuje s više od 5 godina na svega 5 mjeseci. Novu STEMI-jevu platformu već koristi 60 škola u SAD-u te 90 škola u Hrvatskoj i BiH. Ove godine u STEMI su investirali Damir Sabol i Infobip, kojem je to prva startup investicija, a prije toga niz poznatih domaćih investitora. STEMI je ove godine narastao na 8 zaposlenih.

Wasp (Wasp Technologies)

osnivači: Matija Šošić i Martin Šošić
godina osnivanja: 2021.
primio investicija: $1,5 mil.
prihod (2020): n/a
rast (2020/19): n/a
br. zaposlenih (2020): 3
sjedište: Zagreb
Web: https://wasp-lang.dev
Opis:
Wasp je low-code softverski alat za izradu web aplikacija uz manje koda i osigurane najbolje prakse. Ovaj hrvatski startup ubrzava razvoj web aplikacija do 10 puta. Njegovim korištenjem programeri imaju manje repetitivnih zadataka tijekom razvoja novih projekata, a junior programeri lakše ulaze u projekte. Iako je početkom 2021. objavljena tek alfa verzija Waspa, developeri su pomoću njega već napravili više od 250 web rješenja. Wasp je prošao kroz Y Combinator i primio početnu investiciju od 1,5 milijuna dolara od ulagača iz Silicijske doline. Blizanci Matija i Martin Šošić na Waspu rade zadnje tri godine. Prethodno su prošli studentsku praksu u Googleu i Palantiru, pokrenuli svoj startup Talkbook te zatim u Londonu vodili tim inženjera startupa Lifebita, koji je razvio prvu cloud platformu za sigurnu obradu distribuiranih biomedicinskih podataka koji mogu pomoći u bržem otkrivanju novih lijekova. Vratili su se u Zagreb i ovdje početkom listopada postavili i operativno i pravno sjedište Waspa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15