JASMINKO HERCEG

Sto godina izvrsnosti - razlog za optimizam

U sljedećoj godini držat ćemo se naših temeljnih ciljeva: kvalitetnom i pouzdanom distribucijom doprinositi zdravlju te zadržati i osnažiti vodeću poziciju na hrvatskom tržištu

Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike

 Medika

Cijeli svijet već više od 20 mjeseci živi u kriznoj situaciji koja je u velikoj mjeri promijenila naše životne navike. Iako još uvijek nije jasno hoće li te promjene navika i ponašanja biti usvojene trajno i nakon što kriza prođe ili su samo privremenog karaktera, u svakom slučaju su primorale sve dionike gospodarstva na brze i ponekad velike promjene poslovanja. Razumljivo je da i Hrvatska kao dio europske i svjetske zajednice osjeća negativne efekte, s kojima se do sada uspješno nosila vodeći računa prvenstveno o zdravlju naših građana, njihovu standardu i cjelokupnom gospodarstvu.

Gotovo svi eksperti ističu da je ova kriza jedna od najvećih zdravstvenih nepogoda čovječanstva u posljednjih sto godina. Sljedeće godine Medika obilježava 100 godina postojanja i našeg kontinuiranog održivog rasta, a u obljetničku godinu ulazimo, nažalost, i dalje u svojevrsnim izvanrednim kriznim okolnostima.

Nepotrebno je naglašavati da smo provodeći svoju osnovnu djelatnost vrlo blizu žarištu krize. Krizno vrijeme zahtijevalo je i od nas i od naših partnera prilagodbu i puno međusobnog razumijevanja i uvažavanja kako bi cijeli zdravstveni sustav uspio savladati sve prepreke i izazove. Pored izazova zbog oscilacija u lancu opskrbe koji smo uspjeli uz povremene poteškoće uspješno savladati, događale su se i nestabilnosti u financijskom aspektu funkcioniranja sustava.

Moram istaknuti da je Vlada prepoznala važnost stabilnosti zdravstvenog sustava i pronašla sredstva za podmirenje starih dugova zdravstvenih ustanova te tako omogućila neometan rad zdravstva. Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu - da ozdravi što prije. Naš zdravstveni sustav je solidaran i možemo biti ponosni na njegovu dostupnost i postignuća. Unatoč velikim izdacima koji takav sustav producira, vjerujem da će se svaki građanin Hrvatske složiti da se sredstva potrebna za njegovo funkcioniranje moraju pronaći unutar državnog proračuna. Podupiremo, kao i svake godine do sada, nastojanja Vlade i ministara zdravstva i financija u želji za racionalizacijom troškova i učinkovitijim upravljanjem cjelokupnim zdravstvenim sustavom.

Medika je dionik zdravstvenog sustava u dijelu opskrbnog lanca lijekova, medicinskih proizvoda i ostalih artikala potrebnih pri liječenju čija je temeljna zadaća omogućiti dostupnom pacijentima i zdravstvenim ustanovama svaku traženu i odobrenu terapiju u najkraćem roku na financijski najprihvatljiviji način. Dajemo sve od sebe i davat ćemo i dalje kako bismo tu misiju obavljali učinkovito i brzo, u nadi da ćemo izbjeći one nemile situacije od prošle godine kad su neki pacijenti dobili svoju terapiju sa zakašnjenjem zbog toga što smo mi bili u blokadi nabave lijekova uzrokovane kašnjenjem u plaćanju od države prema zdravstvenim ustanovama.

Promatrajući europska gospodarstva tijekom krizne 2021., očito je da su oscilacije u rezultatima gospodarstva velike. Očekuje se da će Hrvatska u 2021. biti pri samom vrhu po rastu BDP-a u Europskoj uniji, a procjene relevantnih institucija i u narednim godinama nas pozicioniraju na vrlo visoka mjesta. Struktura ostvarenog BDP-a i očekivane razine rasta imat će izuzetno veliki utjecaj i na buduća gospodarska kretanja. Da bismo poboljšavali strukturu BDP-a, u Hrvatskoj će biti izrazito važno stvarati investicijske mogućnosti, pri čemu smatram da važne preduvjete predstavljaju ulazak u Schengen i eurozonu. Držim da rezultati hrvatskoga gospodarstva u 2021. i trendovi daju temelje za optimizam. Vjerujem da ćemo tijekom 2022. izaći iz životne i ekonomske neizvjesnosti koju je prouzročila pandemija ta da će ta tzv. koronakriza postati samo jedna neugodna uspomena. Iz svake okolnosti, koliko god ona bila neugodna, treba izvući pouke. Glavna pouka ove situacije u kojoj smo se našli je da moramo biti spremni na promjenu i učenje te na krizu gledati kao na priliku za poboljšanja i povećanje efikasnosti.

Medika je tvrtka sa stoljetnom tradicijom, ali itekako okrenuta prema budućnosti i novim izazovima. Ulažemo u svoje kapacitete kako ljudske tako i infrastrukturne. U sklopu kontinuirane digitalne transformacije u tijeku je razvoj novog projekta koji će našim partnerima dati dodatnu vrijednost na hrvatskom tržištu. Radi se o konceptu koji do sada ne postoji kod nas, te vjerujemo kako je ovaj projekt svojevrsni iskorak Medike prema nezaustavljivoj digitalizaciji koja je zahvatila sve grane gospodarstva. Ipak, naš kapitalni razvojni projekt je gradnja novog centralnog logističko-distributivnog centra u Zagrebu. To je višegodišnji projekt koji će snažno obilježiti naš rad tijekom idućih nekoliko godina, ali čiji će završetak, vjerujem, obilježiti i determinirati Mediku kroz idućih nekoliko desetljeća.

Također se možemo pohvaliti kako je ove godine Medika izgradila i pustila u pogon fotonaponsku elektranu na svom poslovno-distributivnom centru u Osijeku. Projekt je sufinanciran nepovratnim sredstvima iz fondova EU, a u dogledno vrijeme u planu je izgradnja dodatnih dviju elektrana na poslovnim centrima u Rijeci i Splitu.

U 2022. godini, u kojoj obilježavamo 100 godina Medike, držat ćemo se naših temeljnih ciljeva: kvalitetnom i pouzdanom distribucijom doprinositi zdravlju te zadržati i osnažiti vodeću poziciju na hrvatskom tržištu. Naš je prioritet biti poželjan poslodavac te nezaobilazan partner u domeni zdravlja.

Koristim priliku zahvaliti svim našim bivšim i sadašnjim djelatnicima Grupe Medika na predanosti i trudu, a u novije vrijeme i na uspješnoj prilagodbi kriznim okolnostima i s ponosom im čestitam 100-ti rođendan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:36