Domaći scaleupovi

Prvi popis hrvatskih igrača koji su veličinom jednorozi ili najbliži tom statusu

Uz Infobip i Rimca, pronašli smo još deset startupa tako velikih da ih moramo zvati drugačije. U Silicijskoj dolini zovu ih scaleupi.

U Hrvatskoj je trenutačno 12 scaleupa od kojih su dva jednorozi. No, taj popis mogao bi se brzo promijeniti, jer još su tri startupa kandidati za ovaj popis, a jedan bi se možda na njemu trebao naći ali se njegovi pokazatelji ne mogu provjeriti

 Dušan Dragojlović/jl

Zbog Infobipa i Rimac Automobila/Rimac grupe, Hanza Media ove je godine napravila prvi popis hrvatskih scale-upova. To je prvi popis domaćih jednoroga i startup tvrtki koje imaju predispoziciju da dosegnu vrijednost jednoroga, odnosno da dođu do tržišne vrijednosti veće od milijardu dolara. Zato te tvrtke više ne zovemo startupima već smo posudili terminologiju iz Silicijske doline i prozvali ih scaleupima.

Ljestvica za hrvatske scaleupe uistinu je visoka. Scaleupe smo definirali kao startup tvrtke koje imaju ili više od 100 milijuna kuna godišnjeg prihoda ili su primile više od 10 milijuna dolara investicija ili broje više od 100 zaposlenika.

image

Silvio Kutić, suosnivač i direktor Infobipa ove godine u Zadru organizirao je najveću startup konferenciju u regiji

Josko Ponos/Cropix

U Hrvatskoj smo ih pronašli 12, a još tri su startupa na putu da postanu scaleupi u idućih godinu-dvije, dok dodatno, za jedan, možemo debatirati da li već zadovoljava jedan od tih kriterija.

Dvanaest veličanstvenih

Prvi popis hrvatskih scaleupova posložili smo abecednim redom.

Bellabeat se na njemu našao jer je dosad primio više od 18,8 milijuna dolara investicije. Cognism je primio 12,5 milijuna dolara ulaganja. Electrocoin je na popisu hrvatskih scaleupova, jer je u 2020. imao prihod od 317,5 milijuna kuna.

Fonoa Technologies je primio investiciju od 25 milijuna dolara, Gideon Brothers od 31 milijun dolara.

image

Ivan Ivanković, Davor Tremac i Filip Sturman, osnivači Fonoa Technologiesa

Fonoa

Infobip je na popisu kao prvi hrvatski jednorog. Međutim, on je zadovoljio sva tri kriterija. Tržišna vrijednost mu se procjenjuje daleko iznad milijarde dolara, primio je 300 milijuna dolara investicije i daleko je premašio brojku od 3000 zaposlenih.

Microblink je na popis hrvatskih scaleupova došao zbog investicije od 60 milijuna dolara, Photomath investicije od 23 milijuna dolara, ReversingLabs i po broju zaposlenih, jer broji ih 180 i po investiciji od 56 milijuna dolara.

Revuto ja na popis došao po nedavno prikupljenih 10 milijuna dolara investicije od kripto investitora, a Sofascore zato što broji više od 100 zaposlenika.

image

Ivan Bešlić, suosnivač i operativni direktor Sofascorea (Sofa IT d.o.o.) ovaj scaleup osnovao je zajedno sa Zlatkom Hrkaćem

Darko Tomas/Cropix

Veliki u svakom pogledu

Rimac grupa, odnosno Rimac Automobili, kao drugi hrvatski jednorog, znači s tržišnom vrijednosti iznad milijardu dolara. Rimac, kao i Infobip, zadovoljava sva tri kriterija. Zapošljava više od tisuću ljudi, prihod mu je 2020. bio 260 milijuna kuna i primio je ukupno 208,9 milijuna dolara investicija dosad.

Pobrojani hrvatski scaleupi nisu veliki samo iz perspektive drugih domaćih startupa već i iz perspektiva cijelog hrvatskog gospodarstva.

Jutarnji list tradicionalno objavljuje prilog s TOP1500 najvećih hrvatskih kompanija s analizama po industrijama. Da bi mogli analizirati ove tvrtke s ostalima iz hrvatskog gospodarstva od tih 1500 kompanija odmah bi njih 500 morali isključiti. Premale su. Ne zadovoljavaju kriterije koje smo postavili ovim scaleupima.

image

NovacHR Prvi popis hrvatskih scaleupova, startupa koji su postali tako veliki da su neki već jednorozi a dio njih na najboljem putu da to postane

Dušan Dragojlović/JL

Tih 12 tvrtki impresivno je i po drugim pokazateljima.

Zajednički, zapošljavaju 5651 radnika. Usporedbe radi, Zagrebački holding broji 5133 zaposlenih i po tome je peta najveća kompanija u Hrvatskoj. Tih 12 scaleupova zajednički su dosad primili 808,1 milijun dolara investicija. To je 5,4 milijarde kuna. To je više od svih inozemnih investicija u Hrvatsku, znači cijelo njeno gospodarstvo, u prvoj polovici ove godine.

Konačno, prihod. Dvanaest hrvatskih scaleupa u 2020. uprihodio je 1,43 milijarde dolara ili 9,5 milijardi kuna. To je u rangu četvrte najveće kompanije u Hrvatskoj po prihodima.

image

Damir Sabol, osnivač i direktor Photomatha te suosnivač Microblinka jedan je od najaktivnijih osnivača startupa i investitora u startupe u Hrvatskoj

Neja Markicevic/Cropix

Rimac u milijardama

Međutim, ono najvažnije. Scaleupi su godinu prije, dakle 2019., imali prihod od svega oko pet milijardi kuna. Lani 9,5, a izvjesno je da će se u 2021. uspoređivati s najvećom tvrtkom u Hrvatskoj, Inom i njenim prihodom iz 2020. od 14,2 milijardi kuna. Osim što se to očekuje zbog Infobipa, koji radi akvizicije, ne treba zaboraviti i da se slično očekuje i od Rimca.

image

Nakon prezumanjama Bugattija malo je sumnje u to da je Rimčeva tvrtka drugi hrvatski jednorog. Prethodno je to postao Infobip.

Marko Todorov/Cropix

Dun&Bradstreet navode da je Bugatti 2020. imao prihod od 337,4 milijuna dolara i rekordno raste što znači da bi Rimac grupa u konsolidiranom financijskom izvješću za 2021. mogla navesti da je godinu zaključila s prihodom većim od 2 milijarde kuna. Izvjesno, dosta većim od 2 milijarde.

Podaci o veličini hrvatskih scaleupa, k tome, nisu potpuni, jer za razliku od ‘NovacHR TOP25 startupa za pratiti u 2022.‘ većina domaćih scaleupova nema sjedište u Hrvatskoj pa podaci od Fine oslikavaju tek dio ukupne slike. Ali u jedno sumnje nema. Tražimo li primjere svijetle budućnosti za domaće gospodarstvo, ovo su njegovi najpropulzivniji izdanci.

5651

zaposlenika

broje hrvatski scaleupi, odnosno startup tvrtke koje su toliko narasle da se mogu nositi rame uz rame s tvrtkama s popis TOP1500 hrvatskih kompanija

image

Sandro Mur i Urška Sršen, osnivači Bellabeata, prvog hrvatskog startupa koji je dobio milijunsku investiciju od ulagača iz Silicijske doline

Marko Miscevic/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:27