BUSINESS OUTLOOK PARTNER

Poduzetnici Osječko-baranjske županije covid-krizu prepoznali kao priliku

Pozitivne trendove najbolje ilustrira podatak da je iseljavanje u inozemstvo smanjeno za 33,8 posto

os 1

Osječko-baranjska županija područje je značajnog razvojnog potencijala, kako kroz prirodna bogatstva tako i kroz razvijenu poljoprivredu i industrijsku proizvodnju, a IT i turizam sektori su koji bilježe snažni rast u proteklih nekoliko godina.

Upravo su vrijedni ljudi - poduzetnici - prepoznali covid-krizu ne kao prijetnju, nego kao priliku za unapređenje poslovanja, otkrivanje novih tržišnih niša i dodatnu okrenutost izvozu.

Prema rezultatima poslovanja koje je objavila Fina, 2020. bila je jedna od najuspješnijih za poduzetnike s područja županije. Ostvareni su ukupni prihodi od 28,6 milijardi kuna, a pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. ostvaren je u iznosu od 1,283 milijarde kuna, što je 755 milijuna kuna više nego godinu prije, čime se Osječko-baranjska županija pozicionirala na treće mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije izvozno je orijentirano, pa je usprkos činjenici da je i u vanjskom okruženju došlo do smanjenja poslovnih aktivnosti, ostvaren izvoz u iznosu od 5,672 milijarde kuna, što je povećanje od 2,1 posto u odnosu na 2019.

image

os 2

Na pozitivne gospodarske trendove - porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, porast broja trgovačkih društava i obrta i porast prosječne mjesečne neto plaće - pozitivno su utjecale mjere koje provodi Vlada RH, zatim bespovratna sredstva iz fondova EU, a svoj doprinos u tome ima i Županija.

Osječko-baranjska županija tijekom protekle četiri godine višestruko je povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu. Kroz gotovo trideset različitih poduzetničkih projekata osigurana su bespovratna sredstva za ulaganje u razvoj i unapređenje poslovanja, poticanje inovatorstva i inovativnog poslovanja, razvoj učeničkog poduzetništva te posebni projekti poticanja zapošljavanja. Beskamatni poduzetnički krediti za mlade, početnike i žene poduzetnice te sve ostale kategorije poduzetnika jedinstvena je mjera u Hrvatskoj, za koju je osiguran kreditni potencijal od 105 milijuna kuna. Osim stvaranja stimulativnog okruženja i pozitivne poslovne klime, Županija i gradnjom gospodarske infrastrukture daje snažan poticaj gospodarstvu, pomažući na taj način napore poduzetnika za postizanjem konkurentnosti na domaćem i stranim tržištima, osiguranjem kontinuiranog rasta i razvoja, povećanjem kvalitete proizvoda i usluga te novim zapošljavanjem.

image

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan

Vlado Kos/Cropix

Gospodarske mjere imale su direktne pozitivne utjecaje na demografska kretanja. Prema podacima DZS-a, tijekom 2020. na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je smanjenje odseljavanja u inozemstvo, ali i u druge županije u odnosu na godinu prije. Odseljavanje u inozemstvo smanjeno je za 33,8 posto, a u druge županije za 23,34 posto. Kao značajan doprinos stvaranju pozitivnih demografskih trendova svakako je i podatak da je lani za 8,34 posto povećano doseljavanje na područje Osječko-baranjske županije. Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva inovativan su demografsko-gospodarski projekt koji je Osječko-baranjska županija pokrenula 2019. godine, kroz koji sufinancira kamatne stope na kredite osobama koje kupuju stan ili kuću na području županije. Osiguran je kreditni potencijal od 100 milijuna kuna te je do sada kupljeno oko 260 nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:02