VLADIMIR VESELICA

Kriza je iza nas. Sad kreće zelena tranzicija!

U budućnosti ćemo nastaviti s investicijama u modernizaciju naftovodno-skladišnog sustava, a istodobno svoje poslovanje diversificirati prema zelenoj, niskougljičnoj ekonomiji

Vladislav Veselica

 Goran Mehkek/Cropix

S velikim zadovoljstvom završavamo još jednu poslovnu godinu te s optimizmom ulazimo u 2022. godinu, za koju očekujemo kako će biti još jedna odlična godina u poslovanju JANAF-a. Optimizam temeljimo na činjenici da smo pravodobno predvidjeli kretanja na tržištu i minimalizirali tržišne rizike. Time smo osigurali stabilno poslovanje te poduzeli sve potrebne korake koji su omogućili ostvarivanje iznimnih poslovnih rezultata kompanije, a posljedično aktivno pridonijeli rastu gospodarstva u Republici Hrvatskoj, čija smo kompanija od strateške važnosti u energetskom sektoru. Poslovne rezultate ne bismo mogli ostvariti bez zalaganja naših zaposlenika i povjerenja vlasnika u Upravu i menadžment te ćemo i dalje proaktivno raditi na rastu i razvoju JANAF-a.

Kad je riječ o energetskom sektoru općenito, očekujemo kako će, bez obzira na novootkriveni omikron soj koronavirusa, doći do stabilizacije tržišta zbog oporavka globalne ekonomije. U predstojećoj godini očekujemo više faktora koji će pridonijeti stabilizaciji naftnog tržišta. Naime, izgledno je kako će doći do pokretanja novog nuklearnog sporazuma s Iranom, povećanja proizvodnje nafte iz američkog škriljevca, jer rast cijena potiče rast proizvodnje nafte u SAD-u, te se očekuje i konkretniji dogovor zemalja OPEC-e za povećanje opskrbe tržišta naftom.

Naravno, uvijek postoji mogućnost geopolitičkih prijetnji koje mogu rezultirati smanjenjem na strani ponude, ali u ovom trenutku niti jedna se ne doima pretjerano izglednom, gledamo li javno dostupne podatke. Što se tiče poslovanja JANAF-a u okolnostima cjenovne oscilacije nafte, ističemo kako to ne utječe na naše poslovanje jer je Uprava dobrim poslovnim odlukama smanjila sve tržišne rizike do 2023. godine, i utjecaj promjenjivosti cijena sirove nafte na svjetskim tržištima.

S velikom pozornošću i dalje pratimo globalna tržišna i druga kretanja, među ostalim i zato što smo izvozno orijentirana kompanija, što dokazuje i činjenica da 62 posto prihoda iz temeljne djelatnosti ostvarujemo u poslovanju s inozemnim kupcima. Osvrnimo se kratko i na najnovije objavljene rezultate poslovanja.

Ukupni prihodi od temeljne djelatnosti u prvih devet mjeseci ove godine iznose više od 555 milijuna kuna, od toga više od 55 posto otpada na transport, 29 posto na skladištenje nafte, a više od 15 posto na skladištenje derivata. Od ukupnih prihoda iz skladištenja nafte i naftnih derivata, točno polovica ostvaruje se na mediteranskom spot tržištu, na kojem se susrećemo s iznimno snažnom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske, pa i dijela zemalja afričkog mediteranskog bazena.

Kad je o samom JANAF-u riječ, radujemo se 2022. godini i nastavku suradnje koju smo ostvarili s globalnim integriranim naftnim kompanijama i trgovcima naftom. Ona pokazuje koliko smo se snažno pozicionirali na naftnom tržištu. Riječ je redom o najuglednijim i najpoznatijim regionalnim i globalnim igračima, koji su nas prepoznali kao pouzdanog i sigurnog poslovnog partnera u svim segmentima našeg poslovanja.

U javnosti je poznato kako je JANAF u proteklom razdoblju prevladao jednu ozbiljnu reputacijsku krizu. Sada s ponosom mogu reći da je ta kriza ostala daleko iza nas, a povjerenje naših partnera i klijenata jedan je od dokaza za uspješnost strateškog upravljanja kompanijom i dobre primjene kriznog menadžmenta aktualne Uprave. Reputacija JANAF-a, ne samo da je očuvana, nego je i osnažena, zahvaljujući vrhunskim poslovnim rezultatima te antikorupcijskom djelovanju aktualne Uprave i svih zaposlenika Društva. Kada govorimo o poslovnim klijentima JANAF-a, korisnicima naših usluga skladištenja i transporta, moram naglasiti kako smo značajno proširili krug partnera, to su dobro poznata imena iz naftnog sektora.

U budućnosti ćemo nastaviti s investicijama u modernizaciju naftovodno-skladišnog sustava u cilju dugoročnog osiguravanja vrhunske kvalitete naših usluga za naše postojeće, ali i buduće poslovne partnere.

U posljednjim danima 2021. godine pred donošenjem je i Strategija sa smjernicama za diverzifikaciju poslovanja prema zelenoj ekonomiji, temeljni dokument koji će definirati djelatnosti i rokove diverzifikacije prema niskougljičnoj energetskoj tranziciji. S pozornošću pratimo svaki razvoj događaja vezan uz regulativu Europske unije i hrvatske Vlade oko ugljičnih emisija, tržišne prilike i sve druge čimbenike koji utječu na naš tržišni položaj. To nam daje smjer za izradu i provođenje razvojnih planova u budućnosti na našem putu prema zelenoj tranziciji, kroz koju upravo prolaze sve velike energetske kompanije na svijetu. Na području zelene transformacije učinili smo i prve korake puštanjem u rad solarnih fotonaponskih elektrana na našim terminalima.

Posve je izgledno kako ćemo poslovne aktivnosti usmjeriti u obnovljive izvorne energije, razvijajući vjetro i solarne elektrane, ili korištenje geotermalne energije. Potencijal vidimo i u razvoju skladištenja energije te u drugim kompatibilnim i profitabilnim nenaftnim djelatnostima.

Također, u razgovorima smo s potencijalnim partnerima u našoj zelenoj tranziciji, vezano uz zajednička ulaganja u obnovljive izvore energije. Tako ćemo postaviti temelj dugoročnom razvoju i stabilnosti kompanije, u skladu sa svim proklamiranim načelima zaštite okoliša te zahtjevnim ciljevima o ugljičnim emisijama koje je postavila Europska unija te smjernicama energetske strategije Vlade RH. Novi ciklus ulaganja u diverzifikaciju poslovanja omogućit će dugoročnu profitabilnost JANAF-a i pridonijeti dobrobiti šire društvene zajednice u kojoj JANAF djeluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:51