još jedna uspješna godina

Ime KONČAR danas je prepoznatljivo diljem svijeta te pojam visoke kvalitete i pouzdanosti

U slavljeničku stotu Grupa ulazi s dobrim poslovnim rezultatom još jedne uspješne godine, u kojoj je zadržan trend stabilnog poslovanja uz rast novougovorenih poslova. Procijenjeni je udio izvoza u ukupnim prihodima u 2020. godini oko 65 posto, od čega su dvije trećine izvoz u zemlje Europske unije
 Davor Pongracic/Cropix

Ime KONČAR danas je prepoznatljivo diljem svijeta te je pojam visoke razine kvalitete i pouzdanosti. Oprema i postrojenja u više od 100 zemalja na svim kontinentima dokaz su upravo tih svojstava i trajni su spomenici dostignuća Grupe KONČAR. Procijenjeni udio izvoza u ukupnim prihodima u 2020. godini je oko 65 posto, od čega dvije trećine u zemlje Europske unije. Upravo je to najbolji pokazatelj konkurentnosti proizvoda i rješenja Grupe KONČAR u području energetike i transporta. Pojedinačno po zemljama KONČAR je tijekom 2020. godine najznačajniji izvoz ostvario na tržištu Švedske, a zatim Njemačke, Austrije, Bugarske, Finske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u te zemlje najvećim dijelom isporučeni su generatori te energetski, distributivni, specijalni i mjerni transformatori. Društvo KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori tako je u 2020. godini potpisalo novi dvogodišnji ugovor za isporuku transformatora snaga od 100 do 630 kVA, napona 10,5 i 21 kV za njemačku energetsku tvrtku. Iako je suradnja s tom tvrtkom i prije bila značajna, za potpisivanje novog ugovora Društvo je trebalo unaprijediti tehnički dizajn u skladu s EU regulativom Ecodesign o smanjenju gubitaka. Ugovoru je prethodio zahtjevan postupak pretkvalifikacije, a u zadovoljavanju zahtjeva EU regulative korištena su vrhunska tehničko-tehnološka rješenja.

Osim u Europi, KONČAR je u ovoj godini završio neke složene projekte na drugim kontinentima. Društvo KONČAR - Mjerni transformatori u 2020. godini napravilo je novi iskorak u proizvodnom asortimanu te za kupca u SAD-u isporučilo devet transformatora za vlastito napajanje trafostanica naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. To su ujedno najveći transformatori koje je Društvo dosad proizvelo te među najvećima na svijetu tog tipa, s obzirom na naponski nivo i snagu. Kupac transformatora je jedna od strateški najvažnijih elektroprivreda na američkom tlu, s obzirom na to da električnom energijom opskrbljuje kupce poput Pentagona i Norfolka, što dodatno daje na važnosti realiziranim projektima. U Africi je pak u rad pušten i treći agregat na hidroelektrani Kamburu u Keniji, u sklopu druge faze revitalizacije. Druga je to faza revitalizacije HE Kamburu, a prvu je KONČAR završio 2014. godine zamjenom sustava uzbude, zaštite te upravljanja motornim pogonima. Godinu obilježio velik izvozni uspjeh.

Popisu KONČAREVIH izvoznih proizvoda u 2020. godini dodan je i niskopodni električni tramvaj. Nakon što su pouzdanost i kvaliteta potvrđeni u svakodnevnoj eksploataciji u Gradu Zagrebu kojim prometuje 142 tramvaja, KONČAR je u studenome 2020. godine isporučio prvi od dvanaest tramvaja namijenjenih javnom prijevozu grada Liepāje u Latviji. Suradnja je počela u studenome 2018. godine kad je potpisan ugovor za isporuku šest niskopodnih tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila kad za to budu osigurana sredstva. Krajem kolovoza 2020. godine tvrtka Liepājas Tramvajs osigurala je sredstva za još šest tramvaja, a posao proizvodnje i isporuke ponovno je povjerila KONČARU. U tramvaj su ugrađena KONČAREVA rješenja za važne podsustave, poput glavnog elektromotornog pogona, pomoćnog napajanja, mikroprocesorskog upravljanja i komunikacija, sanduka te okretnih postolja. Uspješna godina i na domaćem tržištu.

KONČAR je tijekom 2020. godine realizirao i brojne poslove na domaćem tržištu, a jedan od važnijih projekata bio je i završetak Sunčane elektrane Vis koju je u rujnu u rad pustio HEP. Osim “zelenih” proizvoda u području energetike, KONČAR u Hrvatskoj nastavlja uspješan plasman i onih iz područja transporta. Kao odgovor na sve više zahtjeva za prijevozom putnika željeznicom, koja je najekonomičniji i ekološki najprihvatljiviji oblik prijevoza, KONČAR je razvio i proizveo elektromotorne i dizelske električne vlakove. U floti HŽ Putničkog prijevoza trenutačno vozi njih 27, a prema obvezama iz ugovora iz 2014. te dodatka ugovoru sklopljenog u travnju 2020. godine, KONČAR će isporučiti još 12 elektromotornih vlakova.

Osim toga, s istim kupcem u studenome ove godine potpisan je i novi ugovor - o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka i to jedanaest za gradsko-prigradski te deset za regionalni promet. Zeleno i digitalno Grupa KONČAR veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije te dodatnom smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali i iskoraku u digitalizaciji postojećih proizvoda i usluga, pa u godinama koje slijede planira pojačati aktivnosti upravo u tim područjima kroz sve poslovne procese. Korak u tom smjeru je i nedavno potpisivanje ugovora s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) za revitalizaciju centralnih sustava daljinskog vođenja elektroenergetskog sustava na novu verziju.

Riječ je o iznimno složenom projektu nadogradnje postojećeg sustava HOPS-a na novu unaprijeđenu opremu, koja se provodi u svrhu postizanja dugoročne održivosti centralnih sustava i nadogradnje novim funkcijama, a kako bi se pružila odgovarajuća podrška novim poslovnim procesima, digitalizaciji i automatizaciji. S obzirom na pandemiju koja je obilježila 2020. godinu teško je raditi konkretne prognoze za godinu pred nama. Ipak, sigurnost opskrbe električnom energijom bit će iznimno važna u razdoblju nakon koronakrize, u trenutku kad se gospodarstvo pokrene i život vrati u normalu. Zbog toga vjerujemo da investicije u energetiku neće biti zaustavljene te da će u godinama koje slijede KONČAR pokazati još snažniju globalnu prisutnost u svim poslovnim područjima svoga djelovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 07:27