SANDOR FASIMON

Financijska stabilnost osigurava Ini nastavak ulaganja

Tržište kapitala prepoznalo je naša nastojanja te smo uspješno izdali obveznice u iznosu od dvije milijarde kuna, što čini to izdanje jednim od najvećih korporativnih izdanja u Hrvatskoj

Sandor Fasimon

 Srdjan Vrancic/cropix

Zahvaljujući kontinuiranoj usmjerenosti na dugoročno održivo poslovanje, Ina je i ove godine ostala financijski stabilna kompanija - unatoč visokoj volatilnosti tržišta kojoj svjedočimo od proljeća 2020. godine. To je put kojim ćemo nastaviti i u sljedećoj godini kako bismo uspješno proveli intenzivan investicijski ciklus i započete strateške projekte te stvorili nove prilike u svim našim djelatnostima. Ovih je dana i tržište kapitala prepoznalo naša nastojanja te smo uspješno izdali obveznice u iznosu od dvije milijarde kuna, što čini to izdanje jednim od najvećih korporativnih izdanja u Hrvatskoj.

Kad je u pitanju naše rafinerijsko poslovanje, rafinerijske marže predstavljaju rizik za buduće izglede, a cilj nam je osigurati dugoročnu održivost djelatnosti. Stoga smo predani provedbi trenutačno najvećeg projekta u kompaniji - Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, kojim ćemo osigurati ne samo dugoročnu održivost nego i financijsku stabilnost rafinerije. Radovi vezani za projekt su u tijeku, a zahvaljujući novom postrojenju poboljšat će se struktura proizvoda riječke rafinerije. Istovremeno na lokaciji u Sisku radimo na razvoju održivih alternativa. Među njima je i projekt Biorafinerije, koji se svojim elementima uklapa u Europski zeleni plan i europsku energetsku strategiju te globalne težnje niskougljičnom društvu. Istodobno, projekt nosi visoki rizik te je iznimno kompleksan. Zato je nužno u pripremnoj fazi, u kojoj smo trenutačno, sagledati sve rizike. Finalizacija i konačna odluka o ulaganju ovisit će, između ostaloga, o kretanjima na tržištu, potražnji za biogorivima, ali i cijenama materijala.

U Istraživanju i proizvodnji nafte i plina ostajemo fokusirani na aktivnosti zahvaljujući kojima ćemo maksimizirati hrvatski proizvodni portfelj, kako na kopnu tako i u podmorju. U tom je smislu značajan naš projekt EOR, kojim povećavamo kapacitete proizvodnje utiskivanjem ugljičnog dioksida u zrela proizvodna polja, ali i doprinosimo očuvanju okoliša njegovim trajnim skladištenjem. Uz polja Ivanić i Žutica, u ovoj smo godini pokrenuli i pilot-projekt EOR-a na polju Šandrovac. Ponosni smo što je doprinos ove metode prepoznat i nagrađen kao primjer dobre prakse održivog razvoja, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Znanja koja imamo svakako mogu biti iskorištena i za korak dalje u transformaciji našeg poslovanja. Ina već ispituje mogućnosti razvoja projekata hvatanja CO2 s velikih industrijskih postrojenja i njegovo trajno skladištenje u podzemlje. Riječ je o tzv. CCS projektima koji su na razini Europskog zelenog plana prepoznati kao oni koji mogu imati važnu ulogu u smanjenju emisija. Uz navedeno, ove godine proveli smo i nove istražne aktivnosti na tri istražna područja na kopnu, a pokrenuli smo i one razradne aktivnosti na moru s ciljem produljenja životnog vijeka naših koncesijskih polja na sjevernom Jadranu. Kontinuirano tražimo nove poslovne prilike u Hrvatskoj i u inozemstvu te smo započeli prva istražna bušenja na novoj istražnoj koncesiji East Damanhur u Egiptu, u kojoj imamo udio, čime također stvaramo preduvjete za novu proizvodnju ugljikovodika.

Kada govorimo o djelatnosti Usluga kupcima i maloprodaje, kontinuirano implementiramo suvremena tehnološka i informatička rješenja, kao što su INA Loyalty, INA PAY i čitav niz drugih usluga, čime smo se prometnuli u predvodnika uvođenja digitalnih rješenja u poslovanje na hrvatskom tržištu naftnih derivata. Značajan iskorak u tom smjeru je INA Loyalty koji je u prvih godinu dana postojanja okupio više od 300.000 članova, više od 65.000 kupaca aktivno je svakog tjedna, a dosad je zabilježeno 6,8 milijuna transakcija. Ovakvi dobri rezultati dodatni su nam vjetar u leđa za nastavak procesa digitalizacije te razvoja lepeze proizvoda i usluga koje ispunjavaju potrebe kupaca. Uz to, kontinuirano moderniziramo i širimo svoju maloprodajnu mrežu i gastronomski koncept Fresh Corner, pa smo tako s MOL-om stekli dodatni udio u OMV-u Slovenija. Tako ćemo ojačati prisutnost na slovenskom tržištu, a ostvaren je i pristup ključnom tržištu za našu Rafineriju nafte Rijeka, koja će gorivom opskrbljivati sva postojeća i novostečena maloprodajna mjesta Ine i MOL-a u Sloveniji.

Uz razvijanje temeljnih djelatnosti, snažno smo posvećeni i drugim prilikama kojima želimo nadograditi postojeći lanac vrijednosti i osigurati održivu budućnost. Tako, primjerice, značajan iskorak namjeravamo učiniti i u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Već iduće godine planiramo graditi solarne elektrane na našim lokacijama u Molvama i Sisku. U tom smislu ispitat će se i potencijal vjetra na našim postojećim platformama u Jadranu kako bismo nakon završetka proizvodnje plina ovu postojeću infrastrukturu iskoristili za proizvodnju električne energije. Razrađujemo i projekte hvatanja CO2 s velikih industrijskih postrojenja te njegovo trajno skladištenje u iscrpljena polja. Uz to, geotermalni resursi te vodik svakako su potencijali koje razmatramo u okviru energetske tranzicije u koju smo zakoračili. Kontinuirano procjenjujemo sve poslovne prilike dostupne na tržištu kako bismo proširili svoje poslovanje na druge energetske segmente, ne zaboravljajući na to da sve ciljeve možemo ostvariti samo izuzetnim angažmanom naših radnika, ali i uz podršku zajednice u kojoj poslujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:04