BUSINESS OUTLOOK PARTNER

ENNA grupa - poslovni sustav nove generacije

Poslovni sustav Energia naturalis jedna je od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj i regiji. S lukom i željeznicom, ona je vrlo ozbiljan i u ovoj regiji jedinstven integrirani logistički operator

Rijeka

 Matija Vuri

Početkom studenoga u Rijeci je potpisan koncesijski ugovor za razvoj i gospodarsko korištenje kontejnerskim terminalom Zagreb Deep Sea u Luci Rijeka. Koncesiju je dodijelila Lučka uprava, a terminal će zajednički razvijati hrvatska tvrtka ENNA Logic i nizozemska tvrtka APM Terminals.

APM Terminals, tvrtka kontejnerskog brodara A. P. Moller - Maersk, jedan je od četiri najveća operatera kontejnerskih terminala u svijetu. Potpisivanjem 50-godišnjeg ugovora o koncesiji za Rijeka Gateway, APM Terminali i ENNA i formalno su ušli u projektiranje, gradnju i rad novog kontejnerskog terminala u Rijeci.

Novi kontejnerski terminal

Tako je počela prva faza projektiranja i gradnje novog terminala koji bi trebao biti u funkciji za tri i pol godine. Nakon završetka druge faze terminal će imati predviđeni protok od 1,055.000 TEU. Novi terminal imat će isprva pristanište od 400 metara, a nakon dovršetka druge faze od 680 metara. Bit će opremljen s tri dizalice brod - obala, a na kraju druge faze s njih četiri. Te dizalice, trenutno najveće koje su dostupne na tržištu, učinit će Rijeka Gateway sposobnim za prihvat plovila do 24.000 TEU. Važna značajka novog terminala bit će učinkovita i pouzdana željeznička veza sa zaleđem, povezujući Rijeku ne samo s ostatkom Hrvatske nego i sa susjednim tržištima, što će pomoći da se Rijeka Gateway pozicionira kao novi ulazni terminal za širu regiju. Realizacijom ovog projekta Rijeka bi trebala stati uz bok Göteborgu, Rotterdamu i Barceloni te preteći sjevernojadranske luke Kopar i Trst. Sa snažnim međunarodnim partnerom, ENNA Logic ondje radi kompletnu novu liniju za transport kontejnera. S realizacijom ovog projekta Rijeku očekuje velik rast. Procjenjuje se da će generirati carinske prihode veće od 100 milijuna eura godišnje.

image
PPD

Energia naturalis grupa posluje u sektorima energetike i logistike, a otprije koju godinu i u prehrambenom sektoru. Energia naturalis osnovana je 2010. godine u Vukovaru. Danas upravlja sa 20-ak društava u svojem vlasništvu. Najpoznatije tvrtke ENNA grupe su Prvo plinarsko društvo, ENNA Transport, ENNA Logic i ENNA Fruit. ENNA grupa ima 694 zaposlenika, a ukupni prihod u 2020. godini iznosio je gotovo 11,2 milijarde kuna. Putem tvrtke PPD, ova je grupacija, u partnerstvu s Inom, većinski vlasnik Petrokemije. ENNA grupa je i najveći pojedinačni vlasnik tvrtke Luka Ploče te je suvlasnik terminala tekućih tereta u Luci Ploče Adriatic tank terminals.

Uspjeh grupacije može se zahvaliti tvrtki Prvo plinarsko društvo, koja ove godine slavi 20 godina rada. U međuvremenu je PPD izrastao u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji, a bave se trgovinom i opskrbom prirodnim plinom. PPD ima izravan pristup najvažnijim europskim veleprodajnim tržištima na kojima se trguje bilateralno, burzama i različitim brokerskim platformama, osiguravajući kratkoročnu, srednjoročnu i dugoročnu opskrbu. Na europskim tržištima prirodnog plina posluju zahvaljujući profesionalnom i iskusnom timu sa sjedištima u Zagrebu, Luganu i Budimpešti. Registrirani su i svakodnevno trguju na šest europskih plinskih burzi. Danas je PPD jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina, gdje ostvaruje 35 do 40 posto svojih prihoda od prodaje, a ostalih 60 do 65 posto prihoda ostvaruje prodajom plina u inozemstvu. PPD osigurava transportne i skladišne kapacitete u Hrvatskoj i inozemstvu. ENNA Logic tvrtka je u sastavu Energia naturalis grupe, a svojim klijentima nudi širok raspon multimodalnih korisničkih rješenja - od konvencionalne željeznice prema intermodalnoj. Budući da ENNA Logic kombinira specifične prednosti željezničkog prijevoza, postiže izvanredni ekološki otisak za teretne vlakove i može reducirati emisije ugljičnog dioksida do 80 posto u usporedbi s konvencionalnim cestovnim prijevozom.

Tvrtka ENNA Transport prvi je hrvatski privatni željeznički kargo-prijevoznik s više od 20 posto udjela na hrvatskom tržištu. Prvi je hrvatski privatni željeznički kargo-prijevoznik koji širi svoje poslovanje u Hrvatskoj i regiji. Kvalitetu i pouzdanost usluge jamči upotreba najmodernijih lokomotiva na europskim prugama. Primarno područje rada tvrtke ENNA Transport su Hrvatska, BiH, Srbija, Mađarska i Slovenija. Ciljevi tvrtke su daljnje povećanje tržišnog udjela u Hrvatskoj, kao i širenje na regionalna tržišta, maksimaliziranje potencijala ENNA grupe i hrvatskih luka te razvoj intermodalnog prijevoza.

Plasman domaćih proizvoda

ENNA Fruit je vodeća tvrtka za opskrbu tržišta, organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije. Poticanjem kooperantskih odnosa, tvrtka teži povezivanju primarne poljoprivredne proizvodnje i tržišta, prvenstveno domaće robe. Jedan je od vodećih dobavljača banana i citrusa za tržište Hrvatske i regije.

image

sol 1

ENNA Opskrba najmlađa je tvrtka ove grupacije. Svojim klijentima pruža uslugu djelatnosti opskrbe plinom i opskrbe električnom energijom uz jednostavna rješenja za ekonomično i učinkovito korištenje tog energetskog miksa. Kupci na raspolaganju imaju pametna rješenja kojima mogu kombinirati korištenje plina, električne energije i obnovljivih izvora energije prema vlastitim potrebama.

Solarne elektrane, čijom se prodajom također bavi ova tvrtka, još su jedan od iskoraka ENNA grupe u razvoj ekoloških i modernih rješenja. Neiskorišten solarni potencijal odlična je prilika za ulaganje i doprinos očuvanju okoliša. Zbog svojeg geografskog položaja Hrvatska ima visoku prosječnu godišnju osunčanost te je među europskim zemljama s najvećim solarnim potencijalom. Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću očekuje se za šest do osam godina, nakon čega elektrana počinje svojem vlasniku donositi dobit. Višak proizvedene energije vlasnik elektrane prodaje u energetski sustav. Tako će tijekom svojeg životnog vijeka prosječna solarna elektrana vlasniku uštedjeti oko 100.000 kuna. Ulaganjem u solarnu elektranu kupac se štiti od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti. Jedna prosječna solarna elektrana tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:35