predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Digitalizacija je ključna poluga za razvoj i povratak gospodarstva rastu u 2021.

Uvođenje 5G tehnologije jedan je od najvećih pokretača hrvatskoga gospodarstva, čiji bi utjecaj do 2035. godine mogao biti između 1,5 i čak 18 milijardi eura, ovisno o tome koliko proaktivno Hrvatska tome pristupi
Kostas Nebis
 Boris Kovacev/Cropix

predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Ova je godina bila izazovna, zahtjevna, nepredvidljiva i nema industrije koja nije osjetila posljedice covida-19, a svi smo se morali prilagoditi novim uvjetima poslovanja. Pandemija je istodobno bila i katalizator promjena te smo vidjeli koliko su kvalitetna ICT infrastruktura i digitalizacija neophodne za naš život i poslovanje. U situaciji bez presedana s kojom smo se suočili, najvažnije je bilo ostati povezan, a usluge koje smo osigurali bile su od krucijalne važnosti za prilagodbu novoj stvarnosti.

Iako ne možemo predvidjeti budućnost, pogotovo u svijetlu ovogodišnjih događaja, ono što je sigurno jest da će se rast i razvoj temeljiti na digitalizaciji koja će nastaviti biti ključni pokretač gospodarstva. Dapače, digitalizacija omogućava da gospodarstvo i društvo, svim izazovima unatoč, iz ove situacije izađu konkurentniji i inovativniji. Hrvatski Telekom je tijekom 2020. aktivno pružao potporu gospodarstvu i društvu, čime su postavljeni temelji za brži oporavak u 2021. godini. Nastavili smo intenzivno ulagati u infrastrukturu, ubrzali smo uvođenje optike u cijeloj Hrvatskoj te smo njome pokrili 20 posto više kućanstava i poslovnih subjekata, a namjeravamo zadržati taj tempo i u 2021. godini. Također, ove smo godine pokrenuli prvu komercijalnu 5G mrežu, koja je u kombinaciji s optikom najvažnija poluga za buduću digitalizaciju Hrvatske.

5G tehnologija, kojom trenutno pokrivamo 14 gradova diljem Hrvatske i više od milijun stanovnika, prekretnica za zemlju i temelj budućeg gospodarskog, društvenog i tehnološkog razvoja jer omogućava kvalitetniji pristup internetu, brži odgovor mreže i masovnu povezanost s oko milijun povezanih uređaja po četvornome kilometru, a to je preduvjet za razvoj pametnih industrija. 5G je jedan od najvećih pokretača hrvatskoga gospodarstva, čiji bi utjecaj do 2035. godine mogao biti između 1,5 i čak 18 milijardi eura, ovisno o tome koliko proaktivno Hrvatska pristupi ostvarenju ovog potencijala.

Uvođenje 5G-a vrhunac je naših kontinuiranih ulaganja u infrastrukturu, s čime smo predano nastavili i tijekom 2020. godine. Ponosan sam što Hrvatski Telekom postavlja nove standarde, a pokretanjem prve 5G mreže u Hrvatskoj pripremili smo Hrvatsku za digitalnu transformaciju temeljenu na industriji 4.0 i pozicionirali je uz bok brojnim europskim i svjetskim zemljama koje već koriste prilike što ih 5G tehnologija pruža. Aukcija za 3,5 GHz spektar koja će se održati 2021. godine rezultirat će dodatnim nadogradnjama i dva do tri puta većim brzinama i mogućnostima nove upotrebe u brojnim sektorima: zdravstvu, proizvodnji, poljoprivredi, obrazovanju, energetici, prometu… Budući da se poslovno okruženje neprestano i sve brže mijenja, bitno je biti brži od promjene, dapače, upravljati njome s inovacijama za kojima će potražnja biti još veća u 2021. godini. To se odnosi na inovacije u digitalnim uslugama poput korištenja clouda i interneta stvari (IoT), čime se osigurava povezanost s brojnim uređajima te transformira način na koji kompanije uvode inovativne digitalne korisničkocentrične usluge i one-stop rješenja koja će pojednostaviti i unaprijediti korisničko iskustvo. Posebno s obzirom na to da najnovija istraživanja pokazuju 60-postotni rast korištenja digitalnih usluga u usporedbi s razdobljem prije pandemije korone te da više od 90 posto ispitanika planira nastaviti intenzivno koristiti digitalne usluge u budućnosti. Nema poslovnog subjekta - malog obrtnika ili velike korporacije - koji nije prepoznao pogodnosti digitalizacije i svi će tražiti načine da maksimalno iskoriste njezine mogućnosti za svoju transformaciju i rast.

Prva ključna poluga inovacija pritom je cloudifikacija, jer kompanije iz različitih industrija sele poslovanje u “oblak”, što im omogućava fleksibilnost, učinkovitije upravljanje procesima, potiče inovacije i stjecanje ili zadržavanje konkurentske prednosti. Hrvatski Telekom kao vodeći tehnološki partner, s uslugama data centara, platformom Azure i Combisovim iskustvom odgovara na sve potrebe korisnika. Druga je poluga senzorizacija, i to s IoT platformama koje omogućavaju modernizaciju i automatizaciju; na taj će se način razvijati pametni gradovi koji će primjenjivati rješenja za održivo gospodarenje otpadom, pametni parking, e-mobilnost i pametnu rasvjetnu. Implementirali smo niz projekata pametnih gradova diljem Hrvatske koji njihovim građanima omogućavaju viši životni standard. Treća je poluga je 5G infrastruktura, koja će podržati uvođenje velikog broja novih poslovnih modela i industrija. Odličan primjer ovdje je projekt Campus Network, prva privatna 5G mreža koju smo zajednički razvili s FER-om, a koja će omogućiti rad na razvojnim projektima temeljenim na industriji 4.0, pametnoj tvornici te razne 5G primjene.

Uspjeh će biti određen korisničkim iskustvom, posebice digitalnim. To nije privremeni trend, nego realnost i zato je neophodno napredno digitalno iskustvo u smislu praktičnosti, brzine, stabilnosti i kvalitete. U HT-u kontinuirano bilježimo veliki rast broja korisnika i njihovog zadovoljstva. Dapače, najviše je kod korisnika naših digitalnih kanala.

Prijelaz na “virtualni” način rada predstavlja izazov za poslovanje, a upravljanje na daljinu bit će jedan od ključnih čimbenika uspjeha na digitalnijem radnom mjestu u budućnosti. Naš operativni model “SmartWork” tu se pokazao vrlo uspješnim i rezultirao je najvišim zadovoljstvom zaposlenika u povijesti naše kompanije.

U Hrvatskom Telekomu, najvećem privatnom investitoru u hrvatsku ICT industriju, predani smo pružanju podrške našim korisnicima i hrvatskom društvu. Svojim ulaganjima u mrežnu infrastrukturu i digitalne usluge povezujemo sve s mogućnostima koje digitalizacija pruža, a upravo je ona ključna poluga za razvoj i povratak gospodarstva rastu u 2021. godini. ❏

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:20