KVALITETA I INOVACIJE

Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đure Đakovića: Posvećeni inovacijama i izvrsnosti

U Đuro Đaković Grupi vrijednosti su kompas koji vodi svaku odluku i strategiju. U središtu pozornosti nije samo profit nego i stavaranje održivih vrijednosti za sve dionike

Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đure Đakovića

Dok koračamo u 2024. godinu, vrijeme je da se osvrnemo na godinu koja je na izmaku, ali i da se usmjerimo prema onome što nam budućnost donosi. Kroz tekst u nastavku, detaljno ćemo istražiti stanje članica grupacije - Đuro Đaković Grupa d.d., koju čine Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., Đuro Đaković Strojna obrada d.o.o. i Đuro Đaković Energetika i infrastruktura d.o.o.

U turbulentnom geopolitičkom okruženju koje je svoje oscilacije prenijelo i na poslovno okuženje, Đuro Đaković Grupa ističe se u Hrvatskoj po inovaciji, otpornosti i kvalitetnom strateškom predviđanju. Kao predsjednik Uprave, ponosan sam što artikuliramo vrijednosti, viziju i misiju koje su pokrenule našu tvrtku naprijed.Od restrukturiranja, koje je započelo krajem 2021. grupacija je doživjela značajan preokret. Đuro Đaković Grupa dobiva nove većinske vlasnike iz Češke, CE Industries i Promet Grupu, te uz odobrenje Europske komisije Vlada RH usvaja program restrukturiranja društva. U polaznoj 2021. Đuro Đaković Grupa je imala prihod od svega 38,5 milijuna eura, te gubitak u poslovanju. Akumulirani gubici, te nemogućnost i neopravdanost daljnjih državnih potpora dovelo je do situacije u kojoj su za društvo jedine preostale opcije ostale brzo i efikasno restrukturiranje ili gašenje društva. Tijekom procesa restrukturiranja novi većinski vlasnici u tvrtku ulažu dodatni kapital i znanja. To se odražava kroz ostvarene financijske rezultate koji u 2022. i 2023. govore o uspješnoj realizaciji postavljenih ciljeva i strategija.

Postavljanjem čvrstog temelja u 2022. godini, udvostručili smo prihode. Ostvarili smo 83 milijuna eura prihoda i EBITDA od 5 milijuna eura, te uz postizanje EBITDA marže od 6,2%, uspješno smo započeli put stabilizacije i rasta.

Tijekom ove godine, naši strateški napori još su više urodili plodom, što je rezultiralo daljnjim rastom prihoda, te poboljšanjem svih pokazatelja. S optimizmom gledamo prema kraju godine, s očekivanjima da ćemo dostići prihode od 100 milijuna eura i EBITDA od 8,5 milijuna eura, čime ćemo ojačati poziciju u industriji s EBITDA maržom od 8,4%. Ova faza optimizacije operacija i povećanja učinkovitosti dokaz je sposobnosti prilagodbe i unapređenja u dinamičnom poslovnom okruženju.

Đuro Đaković grupaciju u 2023. obilježile su značajne investicije u operativnu imovinu, kontinuirani rad na edukaciji zaposlenika, tehnološki napredak, povećanje proizvodnih kapaciteta i porast broja zaposlenih. Posebno bismo istaknuli poslovanje u željezničkom sektoru i sektoru obrane. U 2023. razvili smo nove tipove vagona: Tagnpps, Shimmns light, Faccnpps i Sgmmns, koji su se pokazali pravim odgovorima na zahtjeve tržišta, za čiju su proizvodnju i isporuku već potpisani ugovori s međunarodnim partnerima za 2024. Tu bi istaknuo pravovremeno prepoznavanje tržišnih prilika i razvoj novih vagona za prijevoz žitarica, koji su u ovoj godini postali dominantni u potražnji uslijed rata u Ukrajini i promjenama logističkih potreba u Europi. Rast je doživio i sektor obrane. Ugovoreni su projekti od dugoročnog značaja za tvrtku. Po prvi puta smo proizveli i isporučili tri segmenta mobilnog mosta AM-70 EX za tvrtku Excalibur Army. Naša se inovacija proširuje na proizvodni portfelj, modernizacijom stroja za razminiranje RM-KA-02 i remontom strojeva za razminiranje. Nastavljena je suradnja s MORH-om, te smo unaprijedili kompetencije u segmentu održavanja opreme kopnene vojne Oružanih snaga RH.

Značajnu prekretnicu u poslovanju Grupacije obilježila je suradnja koju je društvo ostvarilo s američkom podružnicom tvrtke BAE Systems. Ugovor je sklopljenza “refurbishment-a” na 62 vozila, čime će vozila biti pripremljena za upotrebu u Oružanim snagama RH. Radove na vozilima će zajednički u našim pogonima obavljati zaposlenici obiju tvrtki. Uz osiguranje kompetencija za potrebe Hrvatske vojske, ovim projektom ostvarujemo preduvjete za rad na održavanju vozila Bradley koja su trenutačno u upotrebi na području Europe i ona čiji se početak upotrebe tek očekuje. U skladu s tim očekivanjima, otvara nam se mogućnost sudjelovanja u procesu pripreme takvih vozila i u drugim državama Europe.

Đuro Đaković grupacija planira daljnje proširenje na međunarodna tržišta. Inovacije u željezničkom sektoru, sektoru obrane, sektoru strojne obrade i energetike bit će ključne, a naša predanost održivosti proizvodnje s ciljem „stvaranja zelenije budućnosti“ odražava se u svim segmentima poslovanja. U 2024. fokus poslovanja stavit ćemo na kvalitetu isporučenih proizvoda. Promjene u trgovinskim odnosima i fluktuacije cijena sirovina potiču nas na inovacije i pronalaženje novih prilika. Naša strategija diversifikacije portfelja pokazuje se ključnom u očuvanju stabilnosti i održivosti u dinamičnom tržišnom okruženju.

U Đuro Đaković Grupi vrijednosti su kompas koji vodi svaku odluku i strategiju. Nepokolebljivi smo u posvećenosti integritetu, izvrsnosti i inovacijama. Središte pozornosti nije samo na profitu, već na stvaranju održive vrijednosti za sve dionike - što je predanje posvećenosti etičkim poslovnim praksama i društvenoj odgovornosti.

Želimo zahvaliti našim zaposlenicima, partnerima i dioničarima. Đuro Đaković Grupa ne ističe svoju prisutnost samo u sadašnjosti. Aktivno oblikujemo budućnost. Zamišljajući budućnost, želimo biti na čelu inženjerske i proizvodne industrije, ne samo u Hrvatskoj. U doba u kojemu je prilagodljivost ključna, razumijemo važnost okretnosti u reagiranju na tržišne promjene i neumoljivo ulažemo u naše ljude i procese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:08