TEHNOLOGIJA MIJENJA ŽIVOTE

Kostas Nebis, predsjednik Uprave, Hrvatski Telekom: Optimizam temeljen na potencijalu ICT industrije

S mrežama koje gradimo kao temeljem digitalizacije, nastavit ćemo stvarati digitalnu platformu za napredak Hrvatske, nastojeći pridonijeti tome da 2024. bude godina transformacije i uspjeha za sve

Kostas Nebis

 BORIS KOVACEV/CROPIX

U najširem smislu riječi 2023. godina bila je turbulentna kako u ekonomskom, tako i u društvenom, geopolitičkom i tehnološkom smislu. Globalni je rast usporio te se očekuje kako će iznositi oko 3 posto, što je značajno manje od prosjeka prošlog desetljeća koji je iznosio 3,8 posto, pri čemu su razvijena gospodarstva jače pogođena. Inflacija je oslabjela, uglavnom kao rezultat nižih cijena struje, ali s obzirom na to da je među najvećima u EU, i dalje predstavlja izazov jer utječe na konkurentnost. Rat u Ukrajini i dalje traje, a sukob na Bliskom istoku nije samo još jedan civilizacijski poraz, već u slučaju daljnje eskalacije postoji opasnost od dvostrukog globalnog energetskog šoka, prvi put u desetljećima. S tehnološke strane, godinu je definitivno obilježio razvoj umjetne inteligencije (AI), tehnologije koja već sada iz temelja mijenja poslovanje i naše živote, a što će se intenzivirati u budućnosti.

Kad sve uzmemo u obzir, što nam donosi 2024. i što možemo očekivati u godini koja dolazi? Nemojmo se zavaravati, 2024. će biti izazovna, donijet će mnogo tereta iz prethodne godine, bit će disruptivna te praćena velikom neizvjesnošću. Ali..., postoje i pozitivni slučajevi “ali”, neke disrupcije služe kao poticaj za pozitivne promjene, osobito kada omogućuju ubrzanu digitalizaciju. Disrupcija nije “loša riječ” i ne znači bolnu transformaciju. Naprotiv, tehnološki potaknute disrupcije donose nevjerojatne prilike te potpuno nove načine stvaranja veće i održive vrijednosti za cijelo gospodarstvo i društvo.

Uzmite AI kao primjer. Ako nismo otvoreni za nove progresivne ideje, posebno one revolucionarne poput generative AI koja se posljednjih godina razvijala brže od bilo koje druge tehnologije, propustit ćemo nešto posebno. Dapače, posljedice bi mogle biti dalekosežnije za tvrtke koje ne iskorištavaju potencijal AI-ja za automatizaciju, ojačavanje i ubrzavanje svoga poslovanja, a koje bi se mogle naći u situaciji da značajno zaostaju ili postaju zastarjele. U budućnosti će potražnja za AI-jem samo rasti, dok će srednjoročno i dugoročno ovaj trend rezultirati komoditizacijom AI modela, pri čemu će sve više tvrtki koristiti značajke AI-ja u svojim proizvodima i poslovanju. U Hrvatskom Telekomu već koristimo AI u nekoliko područja i rezultati su obećavajući te ćemo definitivno nastaviti postupno ga koristiti još više i u većem opsegu. AI je svakako jedno od područja na kojem Hrvatska, pa tako i Europa, ne smiju propustiti priliku i ponoviti staru grešku pasivnosti u odnosu na SAD i Aziju kada je Europa uglavnom očekivala da će inovativnost doći unutar njenih granica. Ovo u kombinaciji s mnogo manjim ulaganjima u rizični kapital (venture capital - VC) dovelo je Europu u podređenu poziciju u vidu inovacija u fintechu, e-trgovini, e-mobilnosti i tehnologijama interneta stvari (IoT) i njihovom usvajanju. Predviđa se da će VC ulaganja u europsku tehnološku industriju biti gotovo upola manja u 2024. godini u odnosu na godinu ranije i to kao posljedica visokih kamatnih stopa čiji teret snose investitori, a što definitivno nije poželjan trend. Međutim, svijetla točka pritom je baš AI jer je 11 AI tvrtki prikupilo 100 milijuna dolara financiranja.

Kada gledamo iz perspektive Hrvatske, danas smo u znatno boljem položaju nego prije samo nekoliko godina, drugi smo po rastu BDP-a u EU u 2023., a dobar dio toga je zasluga tehnološki omogućenog razvoja. Dio gospodarstva je sazrio, integriranije je u vrijednosne lance industrija EU, postaje ambicioznije i prisutnije na međunarodnim tržištima. Uspješno se razvija ICT industrija koja je pokazala kako ima sve što je potrebno za konkuriranje velikim svjetskim igračima. Ne samo da je to snažan poticaj za gospodarstvo, već ima i transformacijski učinak na cijelo društvo, što pokazuje činjenica da je produktivnost rasta ICT industrije znatno iznad prosjeka EU te je jedan od ključnih pokretača hrvatskog rasta. Kako u vidu povećanja zapošljavanja, tako i stalnog rasta generirane bruto dodane vrijednosti, čime pruža ključnu digitalnu platformu za rast i razvoj i drugih industrija.

U HT-u smo ponosni na našu ulogu u digitalizaciji Hrvatske jer svojim ulaganjima u mreže i usluge omogućujemo Hrvatskoj da sustigne digitalne predvodnike u Europi. Naša, na tržištu daleko najveća ulaganja od 281,3 milijuna eura samo u prvih devet mjeseci (+91,1% YoY) i razvoj infrastrukture diljem Hrvatske, u urbanim i ruralnim sredinama, pridonijeli su tome da naša mobilna mreža ponovno bude prepoznata kao najbolja. Nastavili smo graditi ionako već najveću FTTH mrežu u Hrvatskoj, povećavajući je za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, čime smo se približili našem cilju pokrivanja više od milijun kućanstava gigabitnim brzinama koje omogućava optička mreža. Ovo je još važnije imamo li na umu napredak u vidu povećanja pokrivenosti mreža vrlo visokih kapaciteta, kako je istaknuto u DESI izvještaju EU. Tako pomažemo Hrvatskoj smanjiti jaz prema prosjeku EU, istodobno adresirajući neiskorišteni digitalni potencijal, što je ključni razvojni prioritet Europske komisije. Jedan od ključnih događaja je i deregulacija optike, a što je svakako dobra vijest i za tržište i za korisnike jer će omogućiti ravnopravniju tržišnu utakmicu za sve.

Godina 2024. godina bit će zanimljiva, počevši od broja izbora. Prilika da bude dobra nedvojbeno je tu, uz očekivano zadržavanje rasta BDP-a na sličnoj razini (od 2 do 2,5%), vjerojatno prepolovljenu inflaciju, iako će ona i dalje biti opterećujući faktor, stabilni rejting s dobrim izgledima za povećanje na čvrsti A, s rastom investicija na temelju sredstava EU. Kada su u pitanju infrastrukturni projekti, poput izgradnje širokopojasnog interneta novcem EU, ključno je da su svi, od središnje vlasti preko lokalne vlasti do javnih vlasnika i različitih operatera linijske infrastrukture te telekom operatora-investitora, sinkronizirani i djeluju u smjeru ostvarenja istog cilja, a to je digitalizacija kao osnova napretka.

S naše strane, s mrežama koje gradimo kao temeljem digitalizacije, nastavit ćemo stvarati digitalnu platformu za napredak Hrvatske, nastojeći pridonijeti tome da 2024. bude godina transformacije, puna mogućnosti i uspjeha za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:09