KREIRATI POZITIVNU ATMOSFERU

Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca: 2024. neka bude godina stvaranja i poduzetništva

Poduzetnici Hrvatsku vide kao tehnološki naprednu zemlju s kojom je gospodarstvo konkurentno i ne zaostaje za drugim tranzicijskim gospodarstvima. To je Hrvatska u kojoj bi naša djeca željela živjeti, u njoj ostati te u koju bi mladi iz drugih zemalja htjeli doći

Irena Weber

 

 Sasa Buric/CROPIX

Godina pred nama, 2024., vrijeme je da počnemo s promjenama koje će Hrvatsku transformirati u zemlju kakvom je poduzetnici vide.

To je Hrvatska poduzetnika koji ulažu, povećavaju zaposlenost i primanja svojim zaposlenicima, pune proračun te traže brze promjene koje će olakšati blagostanje društva.

To je Hrvatska kvalitetnih i zadovoljnih radnika jer je sigurno i dobro plaćeno radno mjesto jedina ispravna i održiva demografska politika.

Tehnološki napredna Hrvatska u kojoj je gospodarstvo konkurentno i tehnološki ne zaostaje za drugim tranzicijskim gospodarstvima. To je Hrvatska u kojoj bi naša djeca željela živjeti u njoj ostati te u koju bi mladi iz drugih zemalja htjeli doći i u njoj zasnovati obitelji.

Iako zvuči kao veliki izazov, poduzetnici znaju stvoriti takvu Hrvatsku. U 30 godina za nama, koliko su gospodarstvenici udruženi u Hrvatsku udrugu poslodavaca, dokazali smo da je Hrvatska zemlja u kojoj se može uspjeti i u kojoj se može dobro poslovati. Zahvaljujući suradnji sa socijalnim partnerima te brojnim inicijativama naših članova uspjeli smo napraviti kvantni skok od planske ekonomije do digitalnog društva. Zato znamo da uskoro možemo imati Hrvatsku kakvom je mi vidimo.

Godinu za nama obilježili su veliki vanjskopolitički i gospodarski uspjesi. To su ulazak u eurozonu i usvajanje eura, ali i punopravno članstvo u Schengenu. Slaveći te promjene koje su olakšale poslovanje i povećale konkurentnost domaćeg gospodarstva, poduzetnici su ipak u fokusu imali dizanje plaća svojim zaposlenicima. Članice Hrvatske udruge poslodavaca tako će u ovoj godini primanja zaposlenika svojih tvrtki povećati za 15 do 20 posto, što se nastavlja na jak rast iz 2022. godine kada su primanja rasla za 18 posto. Realna primanja tako su na kraju trećeg kvartala ove godine bila 6,8 posto viša nego u istom razdoblju 2022. godine. Snažan rast primanja i standarda zaposlenika nastavit će se i u sljedećoj godini. Poduzetnici na tome intenzivno rade, ali je istovremeno to i najveći izazov.

Na tržištu rada u Hrvatskoj, naime, nikada nije vladala ovako jaka bitka za svakog zaposlenika, a nama poslodavcima zadržavanje i privlačenje radnika je otežano zastarjelim Zakonom o radu i poreznim opterećenjem rada. Zakon o radu ne reflektira realnost tržišta rada jer se nažalost odnosi na generacije naših roditelja koji su radili u potpuno različitim gospodarskim okolnostima.

Današnji zaposlenici žele mobilnost, priliku za brzo napredovanje, učenje, prilagođavanje svojim potrebama u organizaciji rada, žele veću autonomiju i priliku da u radnoj okolini izraze svoje specifične potrebe.

Zakon o radu to im ne omogućava stoga ga moramo hitno mijenjati kako bismo osigurali brže zapošljavanje, prilagodbu potrebama zaposlenika i u konačnici njihovo zadržavanje u Hrvatskoj. Mladi koji su napustili Hrvatsku odlaze u zemlje s fleksibilnim radnim zakonodavstvom jer takav pristup omogućava vibrantno tržište, kakvo današnji zaposlenici osjećaju kao priliku za osobni rast.

Stabilno radno mjesto 21. stoljeća je ono koje zaposleniku daje priliku za razvoj i rast, brzo se prilagođava novim trendovima i razvija u smjeru novih industrija i tehnologija.

Moramo smanjiti porezno opterećenje na rad s naglaskom na previsoko opterećenje rada stručnjaka i visoko kvalificiranih zaposlenika na čijim je plaćama porezni klin od čak 42,5 posto, po čemu smo na neslavnom drugom mjestu u EU, odmah iza Švedske. Među tim su zaposlenicima oni koji stvaraju i inoviraju te su vitalni dionici društva, stoga ih ne bi trebalo porezno kažnjavati preniskim pragom za primjenu najviše porezne stope poreza na dohodak. Osjetnim dizanjem praga s razine srednje visokih primanja na razinu najviših primanja u gospodarstvu postigli bismo dvostruki efekt.

Liječnicima, inženjerima, znanstvenicima, IT stručnjacima, stručnjacima iz svih područja osjetno bismo povećali primanja, a cijelom društvu i našim konkurentima poslali bismo poruku da smo društvo koje njeguje kulturu rada i kulturu znanja.

Slavimo stoga kreaciju, inovaciju, upornost, rad i hrabrost. To su osobine koje svaki poduzetnik ima, a vjerujemo da na njima možemo stvoriti dobra vremena za sve građane.

Naša generacija ima zadatak kreirati pozitivnu atmosferu u društvu jer ovo je zemlja u kojoj se može uspjeti i u kojoj se zaslužuje kvalitetno živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:06