VELIKI DOPRINOS

Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner Provectus Capital Partnersa (PCP): Uloga fondova privatnog kapitala je razvojna

U Hrvatskoj postoje industrije i kompanije koje u kombinaciji s ulaganjem fondova mogu ostvariti višu razvojnu stepenicu i postati vodeći tržišni igrači, koje su sposobne postaviti nove standarde na tržištu

Igor Čičak

Nakon tri intenzivne godine obilježene pandemijom, energetskom krizom kao posljedicom rata u Ukrajini, neočekivano snažnom inflacijom, a sada i novim rizicima koji prijete u slučaju eskalacije oružanog sukoba na Bliskom istoku, nitko u biznisu ne može računati na mirnije razdoblje. Štoviše, neizvjesnost na našim prostorima povećavaju značajno usporavanje gospodarstva u EU, posebno Njemačke, te visoke kamate stope koje ograničavaju investicije i otežavaju refinanciranje kompanija. Iako se inflacija kontinuirano smanjuje, ne treba očekivati da će Europska centralna banka već sljedeće godine krenuti sa značajnijim smanjivanjem ključnih kamatnih stopa, što bi sigurno dalo željeni pozitivan signal ekonomskoj aktivnosti u EU. U Uniji se očekuje nastavak sporog rasta, uključujući i moguću recesiju u određenom broju članica EU.

Hrvatska je pritom u značajno boljoj poziciji nego što je bila prije izbijanja prethodne, velike financijske krize. Struktura gospodarstva je puno zdravija, zaduženost i građana i tvrtki je mnogo niža, mnogo je bolja apsorpcija iz fondova EU, Hrvatska ide prema A kreditnog rejtingu, a gospodarski zalet od ove godine i relativno stabilna očekivanja od turističke sezone sljedeće godine daju za pravo očekivanju nastavka ekonomskog rasta i sljedeće godine. No, Hrvatska nije otok i negativni trendovi u EU se sa sve manje vremenskog odmaka reflektiraju na nas. Prema posljednjem podatku o rastu BDP-a, po kojem je Hrvatska rekorder u Uniji, vidi se prilično značajno usporavanje izvoza, i roba i usluga, a tu je riječ i o najkonkurentnijem i najagilnijem dijelu našeg gospodarstva. Sigurno je da ćemo sljedeće godine svjedočiti povećanom oprezu i poduzetnika i građana, što će svima dodatno otežati postizanje zacrtanih rezultata.

Za biznise je u takvoj situaciji ključno zadržati stabilnost te tržišnu poziciju i profitabilnost. To je iznimno važno jer je za održivo poslovanje u uvjetima visoke neizvjesnosti i rasta troškova presudna sposobnost da se na pojačane konkurentske pritiske ne reagira spuštanjem cijena i smanjenjem profitabilnost već inovacijama, nuđenjem nove dodane vrijednosti ili novih proizvoda. Velike prilike i dalje postoje u ubrzanju digitalizacije koja omogućava optimizaciju troškova i internih procesa, ali i otvara potpuno nove poslovne mogućnosti i iskorake u nove niše ili poslovne modele. Preduvjet za iskorake je osiguravanje i zadržavanje najboljih talenata. A to sve naravno zahtijeva ulaganja. To znači da biznisi koji žele iz razdoblja pred nama izaći snažni, moraju biti u stanju podržati nužne investicije, kako u nove tehnologije, tako i u ljude. Oni koji to ne uspiju, sasvim će sigurno izgubiti poziciju.

Fondovi privatnog kapitala koji se razvijaju posljednjih godina i u Hrvatskoj mogu pomoći kompanijama upravo u ovakvoj situaciji povećane neizvjesnosti i tržišnog pritiska. Najveći interes fondova privatnog kapitala je u sektorima koje obilježava veliki rast i fragmentiranost s jedne strane, a s druge strane imaju značajan neiskorišteni potencijal rasta i razvoja koji sami, bez značajnijih ulaganja, ne mogu ostvariti. Fondovi privatnog kapitala su dobar partner za etablirane kompanije, koje s dodatnim kapitalom i ulaganjima mogu napraviti iskorak na tržišta regije pa i šire.

Upravo to protekle dvije godine radimo u tvrtki Provectus Capital Partners (PCP), a prikupljenim iznosom kapitala od gotovo 100 milijuna eura najveći smo fond privatnog kapitala u Hrvatskoj. Naš ukupni investicijski potencijal je veći od 200 milijuna eura, ako računamo i suradnju s bankama. Svojim ulaganjima počeli smo konsolidaciju tržišta privatnog zdravstva preko Arsano Medical Groupa, gdje smo investirali više od 55 milijuna eura u šest zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i jednu u Sloveniji. Tako smo postali najveći privatni investitor u privatno zdravstvo koji zapošljava više od 400 medicinskih stručnjaka i kroz čije ustanove prođe više od 230.000 pacijenata godišnje. Kroz Adria Dental Group investirali smo u sedam dentalnih klinika i laboratorija te stvorili najveću grupaciju dentalne medicine u regiji CEE s više od 500 zaposlenika i 300.000 pacijenata. Investiramo i u još dvije vertikale, a to su privatne veterinarske klinike i specijalizirana maloprodaja sportske opreme. S dosadašnjim ulaganjima ojačali smo sve te kompanije i financijski i upravljački, te su one danas mnogo spremnije za zahtjevno tržišno natjecanje u Hrvatskoj, ali i u široj regiji.

Doprinos koji mogu napraviti fondovi privatnog kapitala u narednoj fazi razvoja domaćeg gospodarstva zaista je velik. U Hrvatskoj postoje industrije i kompanije koje u kombinaciji s ulaganjem fondova mogu ostvariti višu razvojnu stepenicu i postati vodeći tržišni igrači, koje su sposobne postaviti nove standarde na tržištu, koje imaju profesionalan i educiran menadžment, koje su sposobne inovirati i stvarati potpuno novu dodanu vrijednost. Takvih nam kompanija treba jer one čine zdravi temelj gospodarstva svake zemlje. Te su kompanije izrazito inovativne i agilne, one imaju kvalitetne i visokomotivirane ljude, ali istovremeno i financijsku stabilnost i visoku razinu korporativnog upravljanja, zbog čega su sposobne iskoristiti neizvjesna vremena u svoju korist. Uloga fondova privatnog kapitala je razvojna, fondovi su aktivni partner menadžmentu i kompanijama u koje investiraju i tako jačaju njihove tržišne pozicije i perspektivu daljnjeg rasta, što je u korist svih njihovih dionika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:38